Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни

Така ще могат да се разкриват зоопрестъпленията
2 юли 2015 12:22,
118
Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни
Снимка: архив, Булфото

Властта взе дългоочакваното решение за създаване на зоополиция. Това стана със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новината съобщиха в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. 

Решението предвижда във всяка областна дирекция на полицията да има по един разследващ и един оперативен полицай, обучени специално в разкриване и противодействие на насилието срещу животни. Очаква се те да започнат същинската си работа през септември. 

Зоополицаите ще се борят и срещу собствениците на животни, които не упражняват контрол върху тях и те нанасят средни и тежки повреди. "Статистиката е тъжна", каза Емил Радев. Той съобщи, че от 180 регистрирани случая на насилие срещу животни през 2013 г., са разкрити 30. През миналата година от 181 престъпления са разкрити 35. 

Евродепутатът припомни и едни от най-бруталните случаи на насилие срещу животни - убито куче с брадва на детска площадка, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна. Той разказа и случая на кон от Аврен, пребиван систематично от собственика си и спасен от група англичани, които го купили. Собственикът на коня в момента го чакат 10 години затвор, защото заплашил тъщата си и пребил и отвлякъл жена си. "Статистиката показва, че който посяга на животно, след време ще посегне и на хора", каза Радев. 

Думите му бяха потвърдени и от Явор Гечев. Той обясни, че със създаването на зоополиция институционално се отрича насилието над животни като норма на поведение. "Така ще се вигне разкриваемостта и много хора ще попаднат в затвора. Цялото общество трябва да съдейства на зоополицията", каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
12
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Зоополиция има във всички цивилизовани държави-България пак закъснява със 100 години.За убийство на куче или котка в Англия и Германия-3 години затвор.в Швеция-4 години.В Щатите има присъди и от по 20 години.Много наши балканоиди търкат наровете в тези държави и радват сексманиаците в затворите.Това е начин обществото да се отърве от ***-трябва да се използва всяка възможност.Като малък спуквах от бой всяко хлапе което биеше куче или котка.И сега ги сритвам.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен49, надявам се, че и на определените за това места, а не където ти скимне
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен49, и как го разхождаш, с каишка и намордник ли
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50, *** няма нужда да ме учи как и къде се разхожда куче - аз си знам отлично! Довечера по тъмно пак ли ще си хвърлиш торбата с *** през джама понеже си *** с лек евро-ориенталски кисел привкус?
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен47, ми вдигай си партакешите и се изнасяй, там където отидеш се опитай да си разходиш кучето, където искаш или да не го водиш по правилата
33
3
 
6
 
! Отговори
гошко преди 8 години
За Бай *** угодия няма...
32
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спрем нахлуването на извратения Запад в БГ! Да запазим българските традиции, обичаи и източноевропейската нормалност. Не на извратените западни организации.
31
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чужди НПО-та и кучешки организации управляват България. А кой ще защитава комарите, паяците и ***? България се превръща в зоологичекса градина на извратени западни организации. Ужасно!!
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичката Мара втасала...
29
12
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Зоополицията е лукс за богати държави. Създаването на допълнителни чиновнически длъжности, които не произвеждат нищо, но тежат на държавнии бюджет, който все не стига за образование и здравеопазване е гръцко безумие. Повечето разходи от бюджета автоматично означава по-голяма нужда от нови данъци или глоби? Така погледнато - искате ли да плащате и за зоополиция? Аз предпочитам да построим една фабрика с тези пари.
28
3
 
25
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Кучетата на повод и с наморник !
27
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма страшно господа, купувате антифриз, киснете гранули в него и ги разхвърляте из храсталаците, после да гонят михаля, аре и кучкарите да се научат да си водят любимците с намордник и каишка
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това отдавна се е нагърбил Ace Ventura
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво всъщност ознаава целия втори абзац? Че полицаите не са наясно със задълженията си, па макар и по отношение на животните, и трябва да бъдат специално обучавани кое е насилие над животно? Щом децата знаят, а полицаите - не, то за какво са ни изобщо тия полицаи? Че от тях се изисква да прилагат Закона за движение по пътищата например, а той е по-сложен и обемен, тъй че явно едва ли са успели да го научат, щом им трябва специално обучение за всеки отделен закон.
24
6
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Айде още лапачи на държавната софра!Аман от безполезни институции,всичките с милионни бюджети!То полиция,прокуратура и съд в момента са неработещи институции,та камо ли една такава имагинерна организация,финансирана обаче с реални бюджетни пари!Политиците и *** оглозгват последното останало от държавата,а ние се занимаваме с глупости!
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми така де, на хората им писна от кучкари и *** по улиците, споко, не се притеснявайте, всичко това е мижи да те лажем, а да не забравяме закона за лова и опазване на дивеча, според него на 200 метра от табелата на населено място, помияра се води за вреден дивеч и се отстрелва целогодишно
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
решението с *** на тоя етап е просто, подавате сигнали за агресивни кучета, идват, посочвате им ги и те ги прибират, без връщане, няма значение агресивно ли е или не, прибират го, а панелните животновъди ще си ревят на умряло, не им се подвеждайте по глупостите, че трябвало протоколи, комисии, няма такова нещо, подавате сигнал и това е, прибиране без връщане, айде ако сте послушни после може да ви кажа как да го направите с подръчни средства, с течност закупена от автосервиз ;)
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Браво" Бъчварова, шес. А какво ще кажете за това: Домашен питбул нахапа жестоко мъж от Брацигово. Човекът е почти обезобразен и му предстоят пластични операции на лицето. Трагичната случка надигна хорското недоволство и вече втори ден в града се събира подписка срещу бойните кучета в центъра, съобщава "Труд онлайн". Или не е задължение на полицията да пази здравето и живота на хората ?!А всъщност какво правите на министерски пост, работа от която нямате хал-хабер ?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що триеш,бе ***
19
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 8 години
на тая зоополиция както и на останалата ако се плаща на база свършена работа хич нема да трябват милиони на години освен ако не почнат си вършат супер качествено работата...