Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
20
 
8
 
! Отговори
HAHAHAHAHA преди 8 години
Ааххахахахахахахаах.Института по модерна политика - е все едно да гледаш Телевизия Алфа. Тези са на директна хранилка при *** :)"Братушките" пак с активно мероприятие.
27
5
 
5
 
! Отговори
ИМП преди 8 години
Управителен съвет на Институт за модерна политика:Председател - Борислав Цеков;Програмен директор - Здравка Кръстева (преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски");Изп. директор - Петър Кичашки (юрист и правозащитник);Член - Андриан Боянов (юрист);Член - д-р Иво Инджов (политолог и преподавател в СУ);Член - Александър Желязков (адвокат).......Много номенклатура в Институт за модерна политика.
26
5
 
25
 
! Отговори
До 25 преди 8 години
Да, странно е наистина, но има някаква обосновка. Колкото и да се стремим последните 15-20 години, така и не "стигнахме" американците. На хората им писна да си ги мерят със западняците, писна им от наложените мерки и наложените принципи на запада. Русия съвсем не е цвете, разбира се, но там поне хората не са си правили илюзии за това, което ги чака след падането на комунизма, или поне последните им управници не им позволиха да си правят. Затова има и симпатии.
25
30
 
6
 
! Отговори
Румборак преди 8 години
Напротив стига сте лъгали. Аз се радвам че сме в НАТО и в близките 1000 г на руския раи-х няма да припари тук агресивния московски ботуш.
24
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за ЕС и НАТО, аз лично искам да осъдим руските агенти Георги Първанов, Станишев, Румен Овчаров, Волен Сидеров, Ники Бареков и турчина Ахмед Доган, които ни продадоха на чужди държави и ни обрекоха на 70 години бедност.За щастие русофилите са по-малко и основно пенсионери, които до 10 години ще умрат
23
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам защо ако не обичам САЩ, означава според разни *** тука, че обичам Русия. Толкова елементарно мислене може да се види само в един българки ***. Да сте чували за държава, наречена Унгария? Защо трябва вечно да сме наведени на някого?
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредното платено проучване, аз съм сигуен че 60 % от хората дори и незнаят че има някакви санкции
21
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проучването сигурно е поръчано и платено от руското посольство
20
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно е колко много хора подкрепят Русия и ненавиждат всичко западно (уж), ама тайно си мечтаят за Мерцедес, не за Лада, мечтаят за екскурзия на Ривиерата и в Барселона, Париж, Рим, Берлин, а в Москва не ходят.Хората бачкат за АББ, Сетанта и куп други западни АйТи компании, ама иначе пак за Русията мечтаят.Какво толкова намирате в Русия.Консервативна държава, вечно изоставаща от западния свят.Не разбирам честно.
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, но кой слуша народът...
18
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то народа нещеше и социализъм ама кой го пита
17
5
 
28
 
! Отговори
на източния фронт! преди 8 години
Дали иска или не иска танкове народът, не знам. Но се хващам на бас, че ще изпратим войски срещу Русия и ще воюваме с руснаците заедно с новите ни съюзници американците. Просто по клаузите на договора ни за влизане в НАТО ние сме длъжни да го направим. Навремето Борис-3 не изпрати армията на Източния фронт, но американците не са като немците. При американците "нема лабаво"!
16
6
 
42
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Санкциите доведоха до незапомнен отлив на рускоговорящи туристи! Сезон - провал!
15
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът ни не ще нищо, на което пише US. Не ще мухлясала царевица, ГМО продукти, гейове, танкове, военни...Не ще и г-жа Рейс и дано друг да не ни пратят. Нагледахме им се на хубостите.
14
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност има хора, които ни искат извън ЕС, но те са много глупави и мързеливи, през живота си са свинкали като върли комунисти все друг да ги гледа и искат да сме еднакво бедни.Е пичове, аз не искам, щото съм по-добър от вас.Не заслужавам да взимам колкото чистач или контролер в БДЖ.Кой колкото бачка, толкова да му се плаща.Така е на запад и в ЕС.
13
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично не искам никакви танкове, нито руски, нито американски.Искам да си гледам семейството в мир, да си бачкам спокойно, да сме част от ЕС и да не се репчим на Русия.И да не ни въвличат в международни конфликти, с които не трябва да имаме нищо общо.Това е.
12
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички подкрепяме Русия и всеки си търси работа в западна фирмичка и иска МЛ-ка нова,милите българи какво да ги правиш такива.
11
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СидероФ: Народът ни иска танкове от САЩ, но ако са руски.
10
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танковете трябват. Те не толкова ни пазят колкото дават сигнал на инвеститори и дори на обикновенните туристи. Още карат комунистите да треперят и да са сигурни че долните им номера няма да минават така лесно .
9
40
 
7
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Българите може да имаме различни интереси и виждания, но сме обединени от това че всички сме Българи. Империата на злото е принципен враг нна България от време оно. С тях трябва да се действа твърдо. Аз одобрявам санкциите наложени на империята на злото.