Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
21
 
8
 
! Отговори
кире преди 8 години
АЗ СЪМ ЕДИН ОТ НАРОДА , КОЙТО ИСКА ДА ОСТАНАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ И ТАНКОВЕТЕ. НЕ ИСКАМ ПИЯНИ РУСНАЦИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОСТОТИИ. КАКВО СЕ ЛИГАВИТЕ И БЛИЖЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ ТИЯ , КОИТО НЕ ПРАВЯТ НИЩО ДОБРО ЗА ХОРАТА ? НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СА НАШЕТО СЕМЕЙСТВО !!!!!
47
16
 
9
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Тези фалшиви проучвания дето правите на никого не са нужни "другари рисофили" !!! А нима преди 60-70г. когато руските танкове и военна техника влезнаха в България сте били доволни или питани харесва ли Ви или не понеже тогава България и предателите русофили са взели властта незаконно с пидправен референдум за сваляне на монархията в България. Тогава руската армия е окупирала държавата ни и предателите кланящи си и до ден днешен на Москва са използвали намалението и парите отпуснати им от Москва
46
4
 
7
 
! Отговори
Ой Кузмич преди 8 години
Москва, Калкута, Лос Анжелос обединились в один колхоз.Колхоз богатий работчих ест работа много, а денги нет Петя Кузмич какой ты пич продал корову купил москвич Краварка Дуся какой рекорд девятой месец восмой аборт Наша Маша заболела захотела молоко не попала под корова,а попала под бика.Бабушка сказала деду покупи меня "Победа"эсли не купиш Победу я уеду с другом дедом.
45
5
 
11
 
! Отговори
Фен на Атака преди 8 години
Че пита ли го някой народа? Имаме си един пожарникар и едно ***, чиито глас е по-важен от гласовете на 7 милиона души! Даже тия 7 милиона няма и да усетят как са изиграни, медиите ги обработват. Пожарникарая първо излъга че не се вкарват американски танкове в Бг, после излъга че сме били задължени от НАТО. Накрая Столенберг излезе и каза че България никой не я задължава. Ама дръжте си ги още същите!
44
13
 
7
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
Нищо ново. Поредното "социалистическо" допитване , платено от петоколонниците.
43
5
 
19
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
ЕС има още малко време да промени унизителното си отношение кък България! Ако ще продължават да се гаврят с някакви мижави милиони докато на гърците наливат с големия чирпак стотици МИЛИАРДИ , то ние напускаме ! За 8 ГОДИНИ станахме много по - зле и финансово и демографски , отколкото преди да влезем !
42
12
 
7
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
България,мишена на руските ядрени ракети?!!!!!!!!Пълен абсурд!Да не е луд милиардерът Путин да предизвика война?Той ще загуби най много.
41
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До млад бандеровецВ украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЪН НАТО от Родината ни!!!
39
10
 
2
 
! Отговори
що е туй демокрация преди 8 години
Ами сладкиши и тук-таме ***!Просто отделяш едното от другото,хубавото го ядеш,а негодното-изхвърляш!Ама де толкова акъл в нашенеца,дай му да се оплаква!
38
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа масово се изнася за Европа и щатите тия некъква любов към Русия ги гони ЛУДИ
37
17
 
4
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
Пусть всегда будет солнце,Пусть всегда будет небо,Пусть всегда будет НАТО,Пусть всегда буду я.
36
8
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
България се напълни с бегълци от Русия. Както е било и преди така ще бъде и сега. Навремето Врангел живя във Варна и после стана модел в Ню Йорк за Хатауей Ширтс. Няма кой да избяга в Русия.
35
1
 
17
 
! Отговори
Х преди 8 години
До анонимен 23.Нали видяхме кои са искали да избягат от комунистическа България-Лъчезар терориста и Красен терориста.После като демокрацията дойде станали нарко-пласьори рекетьори.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно днес са давали хонорари от някое посолство!
33
2
 
10
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Подозирам, че Бойко първи се е добрал до резултатите, предвид излиянието му пред ТАСС...
32
7
 
27
 
! Отговори
Статистик преди 8 години
Във връзка със статистиките искам да ви питам следното:колко от вас НЕ са готови да станат потенциална мишена на Русия в името на САЩ?+ Не желая да ставам мишена в името на САЩ и не желая САЩ да стрелят от българска територия по Русия- Нямам нищо против САЩ да стрелят по Русия от българска територия и нямам против да загина в името на САЩ при потенциален ответен удат от страна на Русия.Вие сте..Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2015/07/10/krygche-kvadratche-vnimanie-id
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25,Мечтаят ??Защото и да си в ЕС , си периферна държава в ЕС ! Втори кръг !Българските управници е достатъчно да кажат ние сме за Евросъюза ?- Е добре де , това значи ли че нямат глас ,за състоянието на държавата си ! Или те като продават интересите на България и са добре , не ги интересува за другите ! Това е добре дошло за другите държави от ЕС ! За това хората имат такова негативно отношение ??Голяма пропаст между народа и управляващите го ? До къде ще се стигне ?
30
4
 
23
 
! Отговори
Vkontakte преди 8 години
M...ка ви *** безродна , нали драскахте тука , че над 80% били за НАТО и САЩ ,ква стана тя ?
29
5
 
34
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Не само че НЕ искаме в НАТО...ами ако Е.С. не промени политиката си,ценностите си и отношението си към България--да излизаме от това тъпо Е.С.....И НЕ съм русофил---просто милея за БЪЛГАРИЯ...