Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
380, контролния център на чернобилската аец се намира в Киев! И сега е там. Ти лужеш долнопробно. Шефа руснак е почивна смяна. Целия тест се ръководи от двама млади украински енергетици които не спазват процедурата. Имаше филм по НГ.
267
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne e taka.pove4eto iskame tankove,no za sujalenie rusnacite sa ni prevzeli otvutre.30% ot biznesa v BG e 4isto ruski,50% e s u4astieto na rusnaci,koeto sbor o e kum 80% ot ikonomikata ni.USA ima 1 % otBG ikonomika,no ako gledash BG medii vse edno te sa vinoni,4e sme zle.Mediite sa v komunqgitw i biznesa su6ti.i 1000000 tanka da doida v BG sme prodadeni veche na ruskite oligarsi i tqhnite medii i vse Evropa 6teni e vinovna
266
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама то . Костов им пречи още когато спря руските самолети да прелетят над. България и можаха да окупират косово .ооо.той има нито грехове към другарите
265
0
 
10
 
! Отговори
до Harizanov преди 8 години
То България не беше в състояние дори да стигне до Великобритания и САЩ, камо ли да представлява пряка заплаха за тях, но това не попречи на двете държави да сринат София.
264
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ги няма американските танкове на всички ни е ясно кои ще дойдат питайте чехите кои танкове смазаха пражката пролет унгарците помнят сега и украинците го разбраха. Ами ако това че ще дойдат руснаците ви води до оргазъм. Поне си го признайте
263
2
 
6
 
! Отговори
доган преди 8 години
да докарат и индиянците белким се чифтосат с някой ***
262
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току що фърлих *** на една соросоидка, обаче сега брат и - известен бг ***, ме обикаля и иска и него да захраня с топла леплава течност, с мирис на белина. Не мисля! Тръгвам си. Нищо лично. Просто не понасям еврогейове.
261
4
 
8
 
! Отговори
доган преди 8 години
аз като гледам всички евреи сте с свити опашки кат почним от обама и стигним до борисов меки китки
260
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей,*** краварски,за да правите пропаганда трябва да имате умение ,талант,и дар слово,а вие нямате, също като онези който ви плащат,така че не се напъвайте,нямате никакъв шанс.Само ви използват.Сащ няма да си отворят обятията за вас,за тях вие сте скъсани презервативи
259
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама моливи другари *** не забравяаите че един от вашите велики вождове учители другаря. Никита . Хрушчов също е . Украинец
258
11
 
7
 
! Отговори
bo преди 8 години
Не само танкове,....искаме повече и самолети и установки противоракетни....Колкото повече, толкова по-добре...За русофилчетата бих дал един съвет....сещате се какъв би бил...!!!!!!
257
1
 
3
 
! Отговори
доган преди 8 години
ооо чакай те укр още много глад ги чака
256
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия научи важен урок от Чернобил- никога не поверявай ядрена технология на украинците, защото ще осерат всичко. То затова Москва им прибра ядрените оръжия след разпада на СССР.
255
2
 
3
 
! Отговори
доган преди 8 години
аз дойдо и искам сега всички соросопидали да скачата зад борда
254
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсните укри причиниха много вреди на света, когато мъртвопияни взривиха чернобилската аец! И тогава дойдоха руски войници - деца на по 18 години, да им помагат. И много от тези деца измряха още първата година! Мръсни твари са укрите! Изключително мръсни! Светът няма да им прости за чернобил.
253
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, що се умълчахте ве? Нещо истината ви смачка май, а?
252
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го кажете ба хилядите жени които тогава абортираха от страх какво може да родят .а и украинците също бяха жертва . Но за това ссср не се е променила защото и тогава и сега щом си друго мислещ значи си фашист,гей,.........
251
1
 
12
 
! Отговори
reality преди 8 години
Заглавието на статията е недостатъчно. Много народи по света не желаят US танкове и са против санкциите срещу Русия !
250
1
 
11
 
! Отговори
до 352 преди 8 години
Изчезни бе истерик. Кремъл не управляваше дейността на украинската АЕЦ. Централата се управляваше от украинския инженерен "гений".
249
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
352, демокрацията взе много повече жертви от чернобил!!! Факт. Не бъди толкова *** за да оспорваш числа...Недояждане, вредни храни, лош живот, липса на здравеопазване и нормални лекарства. Това е положението.