Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
13
 
5
 
! Отговори
4t преди 8 години
Това проучване звучи в стил *Жоро-трипера*! Пълно със заблудени изказвания за българо-руската дружба. Само, че времената отдавна се промениха, руснаците, от които зависи политиката гледат забогатяването си не им дреме за българите. То и на нашите политици не им дреме, скачат според тоягата на силните на деня.Никой не може да проумее, че няма оправяме, ако не защитаваме собствените си интереси, а те са, че в момента сме без военна техника и е по-евтино да плащаме на НАТО, вместо да си купим.
287
5
 
22
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
БИХ ПОПИТАЛ НА КОГО СЛУЖАТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ? НОРМАЛНО Е ДА СА СЛУГИ НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ,НО ТЕ СА ПРОДАЖНИЦИ И СЛУЖАТ НА С.А.Щ. И Е.С...
286
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвременната война не се води с танкове,а със самолети.Ние самолети нямаме.Който има ракети държи козовете.Ние ги нарязахме по заповед на Вашингтон и сега ракети нямаме.Нищо нямаме.Имаме едни наемни войници,готови за пари и за ИД да се бият и толкоз.Разчитаме на НАТО да ни пази.И защо да бързаме да излизаме от ЕС,като той ще се разпадне.От санкциите срещу СФРЮ едни хора станаха милионери.Народа винаги е губещата страна в страната на Борисов ,Станишев,Костов и Кобургготски.
285
2
 
14
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Който танк вадиот танк умира.Бачо Гочо
284
17
 
5
 
! Отговори
555444 преди 8 години
Който плаща, той поръчва музиката.../ резултатите от допитването/....ха ха ха, но ще има и балъци които да им вярват.
283
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.-------За тях знаем, те са 24/7 във сайта, интересно от къде се взеха другите до 74%?Айде стига с тея измислени социологически проучвания, при наличието на такава терористична държава като рашата и 1000 танка са малко...
282
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИзтеглянето на графитните пръти можело да стане единствено от командната зала, в която са били само тия двамината! И не че има особено значение вече, но те са украинци.--------Нали украинци нямаше ?Вие *** си извъртате пропагандата само както на вас ви е угодна. Украинска нация намало , а сега били украинци тея от чернобил. То по онова време беше СССР , значи са били руснаци.
281
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
FffКато си нямаме армия... Ще храним чужда. Защо трябва да има чужди танкове, а не бълхарски..., *** народ, проста държава. Както го беше казал "не народ, а ***"...
280
20
 
11
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Поредната платена социологическа агенция. Я направете едно проучване сред нормалните хора, с висше образование, знаещи езици, работещи и плащащи редовно данъци, м? Дали ще има и 10% от тях да подкрепят азиатската *** Мужикистан и хипофизното джудже от Кремлин?
279
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм на мнение че танковете трябва да останат и не заради Русия,а заради ислямистите, то е ясно че танковете няма как да застрашат руснаците,но представете си че нахлуят онея фанатици с какво ще ги спрем. Така че тогава ще се молите да не са ги изтегляли от тази гледна точка нямам нищо против. На всеки му е ясно че руснаците няма да ни нападнат освен ако не се стреля оттук.
278
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за глупост? ... искаме и танкове и санкции, и повече, докато се очовечат руснаците, защото за заплаха за България
277
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, чернобилския саркофаг е износен и деградирал. Необходимо е ново укрепване, но укрите си правят пас, понеже ръководството се занимава с кражби. Още по времето на оная русата ***, дето лежа в затвора, беше отпусната международна помощ от около 300 млн.долара, но тя ги изкраде! Това бяха целеви средства за укрепване на саркофага. Инфо из нета има достатъчно.
276
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изтеглянето на графитните пръти можело да стане единствено от командната зала, в която са били само тия двамината! И не че има особено значение вече, но те са украинци.
275
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приказваш глупости! В нощта на аварията, на смяна са няколко млади местни! Това е което казаха във филма. Сред основните грешки се сочеше, че всичко е било в ръцете на млади специалисти, без достатъчно опит и непознаване на процедурите. Своеволно поемане на неоправдан риск от тях. А ако ти си бил там и имаш друга информация - това е друг въпрос.
274
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Става дума за резервните генератори!
273
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинските енергетици на своя глава намаляват прекомерно водната циркулация, а и изтеглят повечето графитни забавители. А друг пиян украинец направо спира генераторите захранващи водните помпи! Това поне помниш ли го?
272
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те червените освен да лъжат да крадат и да убиват друго не могат то в кгб на какво да ги научат. Лошото е че направиха и народат ни такъв
271
9
 
10
 
! Отговори
Хо преди 8 години
От извадката е видно,че най-долните и продажни *** са и от най гнусните и червени русофилски парти в клетата ни държава,а именно БСП,ДПС, АТАКА и ПФ.Гнусни слуги на Москва и джуджето Пу*кин. Блаааааааа......
270
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен384 Анатолий Степанович Дятлов родился в 1931 году, в селе Атаманово Красноярского края.
269
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** те точно това искат *** поне да си свалят маската на патриоти и националисти