ΌΧΙ-то ни стана "Ох" – подкрепяме заема, но не даваме

Да не спъваме Гърция, призова премиерът Бойко Борисов
Обновена: 17 юли 2015 14:53 | 17 юли 2015 12:12, Камелия Цветанова
400
 ΌΧΙ-то ни стана "Ох" – подкрепяме заема, но не даваме
Снимка: Архив Reuters

България ще подкрепи отпускането на заем на Гърция, защото ЕК е дала пълни гаранции, че няма да загубим пари от бюджета си и в случай на неизпълнение на ангажиментите от южната ни съседка, страните от Еврозоната ще компенсират тези извън Еврозоната.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов пред парламента.

Борисов призова депутатите да не "спъваме Гърция, защото ако това стане, ще се развалят добросъседските ни отношения".

Още по темата

"Нека отново ние сме добрите и да покажем, че ние винаги сме били един толерантен народ", призова той.

Според него не е добре България да е страната, която ще спъва Гърция, а на практика без нашата подкрепа механизъм за спасяване няма да има.

"Питам дали би било добре ние да поставим Гърция на колене, аз считам, че ние сме приятелски, братски народи, че няма да е добре за нас, ако след един час кажа "Не", обърна се той към депутатите от БСП, след като социалистът Янаки Стоилов разкритикува премиера за промяната на решението му.

"Ако сте на моето място ще направите същото, няма да заложите на България да е гробокопач на Гърция", настоя премиерът.

Според Борисов за цяла Европа има смисъл да се спаси Гърция, а за България още повече, защото една нестабилна страна до нас е "чудовищно нещо".

"Много по-лесно би било за мен да кажа "Не", ето г-н Стоилов ме подкрепя, "Не", "Oxi", продължи премиерът.

Бойко Борисов увери, че страните от Еврозонота са категорични, че ще компенсират изцяло всяка страна извън нея със сумата, която тази държава е платила за Гърция и заемът е гарантиран от общия бюджет на ЕС.

"България да провали своя съсед не би било европейско, нито балканско. Нека да покажем при тези пълни гаранции добросъседство, а нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които отправиха към нас в политическите си популистки изяви", коментира още той.

"Арогантното им поведение доведе до най-тежките изисквания, които досега са правени. Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения", допълни Борисов.

"България като участник в този план няма никакъв шанс да изгуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция. Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 милиарда евро, независимо че Гърция призна всички условия, дали изобщо ще може да ги изпълни. Още по-големият мой страх е, че ако анархията там продължи и не се овладее, това е пряка заплаха за България и за бизнеса, и за финансите, и за контрабандата, и за миграционния натиск", предупреди премиерът.

Владислав Горанов обясни, че вече нормативно е решено, че общият европейски бюджет ща е гарант.

"В началото Чехия, България и Великобритания изразиха много сериозни резерви към този механизъм, но вече имаме нормативно скрепени ангажименти, че при неизпълнение на условията от Гърция по този механизъм страните от Еврозоната ще компенсират напълно загубите на европейския бюджет. Днес вече имаме увереност и ние ще подкрепим за последен път този механизъм и никога повече. Това ни дава ясни гаранции да подкрепим механизма", обясни той.

Според него, след като има категорични гаранции от ЕК, че страните извън Еврозоната няма да бъдат пряко засегнати, ако Гърция не си изпълнява задълженията, България няма да е пречка при отпускането на заема.

"След тези категорични и законово скрепени гаранции, от правителството смятаме, че няма риск да подкрепим и да се присъединим към положителното решение на Великобритания за отпускането на спасителния пакет за Гърция. Не поемаме финансов риск подкрепяйки този механизъм, защото държавите извън Еврозоната са гарантирани от тези от Еврозоната", продължи Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
2
 
! Отговори
МММ преди 8 години
Гърчулята днес пак са на макаронаки и пастицио. Опитват се да пишат по БГ сайтовете, ама нейсе и ние да не почнем че тежко им!
274
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре ще остане само О-то и ще платим и ние. Боко учи се от Ципуракис как се защитават национални интереси! Като кажеш НЕ означава НЕ ДО КРАЙ.
273
2
 
3
 
! Отговори
Катон преди 8 години
До гост 332И тези пари да не са ги откраднали от там? Изкарали са ги с труд. Пито, платено. Не дължим нищо на гърците.
272
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сам си клатиш стола.каквото ти кажат и лягаш.как не Ви е срам продажници.пита ли народа иска ли или не.
271
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внимание . А ти какво предлагаш другарио руски патриот пак да се върнем в сивия ви комунизъм ли и да слушаме пак тайничко радио . Свободна европа . Не и ще ти го кажа на оригинален ,,съветски,, . С. П . А . С . И . Б . А и. Д . А . С . В . И . Д . А . Н . И . Я ,нали го разбра
270
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ни питъхте дали искаме да влизаме в сив ами във варшавския договор а, за чехословакия дали да ходим там да стреляме по студенти там питъхте ли някой .
269
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам и позор е че ни направихте руска губерния за дълги години бяхме най големия концлагер в европа . Така че ако обичате другари запазете си лозунгите за някоя другарска среща
268
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не спъваме Гърците,щото и нашия хал е същия,след 16-те милярда заем.Утре и ние ще им се молим...
267
5
 
12
 
! Отговори
Мутони преди 8 години
240 клоуни-предатели, начело с ***.
266
7
 
4
 
! Отговори
до 338 преди 8 години
Да, "бий за да те уважават" - логиката на балканската мутра.Колко време още трябва да сме последна дупка в Европа за да си промените мисленето бе, ганюфци!?
265
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от какъв зор да сме добрите съседи? Като бяхме първите, които признаха Македония, като им правихме толкова жестове да не би да ни заобичаха? Наричат ни татари. Гърците ни гледат от високо и винаги споменават размера на пенсиите и заплатите там и тези, които ние получаваме. За да те уважават не трябва да си все мил и отстъпчив, да да покажеш среден пръст и един тупаник зад врата.
264
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво може да се очаква от продажници!? Всичко което им се каже от Брюксел тези ще го изпълнят безпрекословно ,но на така наречения народ това му харесва, така че никой не може нищо да промени !
263
4
 
21
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Какво се чудите на този продажник,който е готов и този робски народ да продаде!Ще лижете неговият з-ник и на тези на ЕС като сте толкова ,,умни"!Май гърците,които толкова плюете са по-умни и затова и пред фалит ще са по-добре от нас с преклонените главички които и скоро ще ядат л__ината си в тая ,,българизация"ама не насила,а доброволна!Мутрата иска и гърците да му се извинат за обидните думи!Защо се обижда голямата празна тиква?Хората си казаха истината-няма такъв друг народ,които мълчи робски!
262
16
 
11
 
! Отговори
гост преди 8 години
Колко български семейства сега са на маса и вечерят с храна, купена с гастербайтерски пари от Гърция? Бъдете толерантни и не злобейте срещу държава в трудно положение, хранила стотици хиляди български деца, чиито семейства бяха и продължават да са прокудени от България и работят за "византииците"! Подкрепа за механизма,разбира се - Гърция си е виновна за ситуацията, но има ли план за действие, какъв е смисъла нашата страна да се топори и противи! Уважение и сила за всички 400 хил. Българи там
261
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъските тайни служби използват всеки повод за дискредитиране българския премиер.
260
14
 
3
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 8 години
Защо всички се правите на *** ,Англия и Полша ще участват а пък ние ще се опъваме.
259
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТака е като имаме политик с ощетен мозък и народа ще е ощетен. Лош избор е нашият премиер ще работи за гръцките интереси, за това ли го избрахме питам за?
258
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепяме заема, но не даваме , защото се обиждат !
257
4
 
18
 
! Отговори
МЛАДЕНОВ преди 8 години
До АнонименПреди време един външен министър на България обеща,че ще имаме работни места за възстановяване на Ирак като участваме във коалицията против Садам Хюсеин но ...загубихме във финансово изражение 2 милиарда и няколко човешки живота от приятелски огън.? сега пак ни се обещава от ЕС но ......????
256
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не мога да разбера. Каква външна политика, да не ставаме лоши и прочее. Тези алчни византийци с подкрепата на запада ни взеха излаза на Бяло море. За 100 години това ни е довело до стотици милиарди загуби за икономиката ни. И на всичкото отгоре сега ще помагаме и ще се показваме "толерантни" ние, които сме най-ощетени териториално в цял цял свят. Няма по-ощетена държава от нас. В 1000 войни влизаме, за да възстановим правдата и все още не сме успяли.