Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията

Реформаторите си стиснаха ръцете с ДПС, Борисов доволен
Обновена: 23 юли 2015 16:06 | 23 юли 2015 16:00, Камелия Цветанова
124
Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията
Снимка: БТА

След седмици совалки в парламента и личната намеса на премиера Бойко Борисов стана ясно, че внесеният вече проект за промени в Конституцията от 132-ма депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ няма да бъде разглеждан, а ще има изцяло нов.

Още по темата

До последно реформаторите отказваха да приемат предложението на ДПС за нов проект за поправки в основния закон, които да бъдат приети на заседание на парламента в края на август, но след поредица срещи накрая днес съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев заяви: "Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията".

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на лидерите на парламентарно представените партии.

Според него това е "един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата".

Борисов специално благодари на лидерите на всички политически партии, които са присъствали на срещата, а именно ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ за това, че са надраснали партийните си пристрастия.

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, а старият ще бъде оттеглен.

Бойко Борисов се надява още утре той да бъде готов и да съдържа трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване на ролята на съдебния инспекторат.

"Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет", обясни Радан Кънев.

Той добави, че по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса между първо и второ четене.

"На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", посочи реформаторът.

След много срещи тези дни с лидера на ДПС Лютви Местан Кънев благодари за "изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме".

Лидерът на ДПС пък коментира, че партиите в 43-то НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. "Взехме трудно, но и вярно решение", добави той.

Оказа се, че сега пък от АБВ мислят дали да са сред вносителите на новите промени. 

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", разясни Радан Кънев.

Въпреки че първоначално обвини ДПС, че искат да направят имитация на реформа, днес реформаторът настоя, че новият проект няма да е имитация на съдебна реформа.

"Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако след "реформата" седмоапартаментовия влезе в кауша-аз съм ЗА...
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плеснаха и се прегърнаха ,Реформиран бустан а ти българино ставаш все по беден и по беден
10
0
 
29
 
! Отговори
дяволски сделки преди 8 години
ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ РАЗБИРА СЕ НАЛИ ВСИЧКИ СЛУЖАТ НА ЕДИН господар дявола....
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бухалкаджията Борисов какво разбира въобще от Конституция ?!?
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаерлия да е ДПС в управлението
7
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 8 години
Материята, която се описва, е специализирана конституционна и не се ориентирам много добре. Това, което успявам да схвана е стремеж към взаимен контрол на отделните тела и инстанции в съдебната власт, както и от страна на парламента. Но, дано Радан Кънев не бъде излъган от хитреците от ДПС, които са си 100% от ДС. А че АБВ, също както и БСП и Атака не искат реформа, то е ясно, а ГЕРБ искат реформа само проформа. Не ми е мнага ясно, как ДПС, които искаха точно същото, са променили нагласата си.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.ТОТАЛЕН ***
5
19
 
7
 
! Отговори
Владко преди 8 години
Ще се разберат естествено. Костов е ошамарил Раданчо да внимава какво говори и прави защото РБ втори шанс да са във властта никога няма да имат. Борисов обаче е як премиер. Умее да обединява и учудващо търпи безкрайните интриги на Реформаторския блок. Помъдрял е бат Бойко.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата". Това е знак, че искат да си стоят на топло и на гърба на народа още 4 години. Друг знак не виждам.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕКА НЕКА!!!!!!ПОПРАВКИ В КОНСТИТУЦИЯТА МОЖЕ ДА СТАНАТ САМО ЧРЕЗ НОВИ ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!!!!НЕКА НЕКА И АЗ ИСКАМ НОВИ ИЗБОРИ ДА ВИДИМ ПАК ЛИ ЩЕ СА РАДИАТОРИТЕ В ПАРЛАМЕНТА!!!!!!
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един кючек ще изиграя !Рамадан току що излезе от политиката!Тотален цирк или по-скоро катун!
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коалиция "Реформиран Бостан"