Конституционният консенсус зацикли. Ами сега?

Борисов, Местан и Кънев не успяха да се договорят за промените
Обновена: 21 юли 2015 15:22 | 21 юли 2015 13:14, Камелия Цветанова
138
Конституционният консенсус зацикли. Ами сега?
Снимка: БТА

Поредната совалка на премиера Бойко Борисов в парламента за промените в Конституцията не се увенча с успех, защото реформаторите категорично отказват да се съгласят с предложението на ДПС – настоящите промени да се оттеглят и да се внесе нов проект от 180 депутати, съдържащ само тезите, по които има съгласие.

Премиерът обаче предупреди, че провалът на конституционните промени ще се отрази много лошо на страната и призова политиците да водят разговори и да проявят отговорност към България и избирателите си.

Още по темата

Срещата на Борисов започна първо с депутати от ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан е обещал, че всичките 36 депутати от ДПС ще се подпишат под новият проект за промени в основния закон, ако настоящият бъде оттеглен. По негови разчети, ако това се случи, народните представители ще се съберат на извънредно заседание към края на август и ще приемат на първо четене поправките, а на второ през септември.

Той обясни още, че със 180 гласа автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160, за колкото се бори сега Борисов, тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Според Местан средата на местния вот, а и непосредствено след него, не е благоприятна за промени в Конституцията.

Премиерът изслуша лидера на ДПС, а след това към разговора се присъедини и Радан Кънев от РБ. След продължила около час среща реформаторът обяви, че може само да резюмира разликите в позициите им.

Според него предложението на ДПС по същество е конструктивно, но в същото време е неприемливо за реформаторите, които са съвносители на настоящия проект, който претърпя фалстарт още при гласуването си във временната комисия за промени в основния закон.

„Разговор за нов конституционен проект може да бъде воден при наличието на 180 вносители, а нивото на доверието в настоящия парламент не е такова, че да предостави събирането на толкова гласове, и не отстъпва на настоящия проект, който ще се гласува в петък. В разговора ни имаше поредица принципи разминавания, свързани с правните последици“, обяви Радан Кънев.

След този анонс Бойко Борисов призна очевидното: „Виждате колко е трудно да се постигне консенсус в един толкова многообразен парламент“. Той обаче за пореден път предупреди, че провалът на конституционната реформа означава и провал на съдебната реформа.

„Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата и това ще даде една много по-дълга писта и развитие особено на докладите, които чакаме, и огромно предимство на Румъния пред България. Смея да предупредя, всички имаме избиратели, поставяйки ги пред скобата, си гарантираме изпреварване на Румъния“, предупреди той.

Премиерът, който вчера сближи позициите си с АБВ, като се съгласи да бъдат приети само трите консенсусни промени, днес сподели, че не му е лесно всеки ден да полага толкова много усилия за нещо, за което може да седи отстрани и да наблюдава процеса.

„Ангажирането ми пряко с него е, защото това, което ще получим накрая като резултат от провала, ще е тежък удар в доклада и това пряко ще ни се отрази и на приемането ни в Шенген. Негативите ще са много, обвиненията също“, настоя Борисов.

„Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред и в правилната посока. Това, което най-много спира намирането на съгласие, е разделянето на ВСС на две колегии, но убедеността на всички е, че съдии трябва да номинират съдии, а прокурори – прокурори, червената линия е дали след това да бъдат избрани от общия орган или от двете колегии“, продължи той.

Според него трябва да се даде възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата.

В крайна сметка Борисов призова днес и утре партиите да водят разговори и да се намери решение до петък, когато парламентът ще реши съдбата на поправките в основния закон, внесени от 132-ма депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ.

„Надявам се всички да обмислим това, което ни предстои да направим. Имаме два подхода - ако в петък съберем 160 гласа, добре, отиваме на ноември за второ четене, ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата с извънредно заседание през август, имаме промяна в Конституцията и това ще залегне в доклада на Брюксел и ще се отрази благоприятно в този доклад, защото това са изисквания, които са заложени“, изложи ситуацията премиерът.

Борисов призна, че лично той предпочита да има 160 гласа „За“ вече внесения проект, но „правихме ги тука сметките с калема и както и да ги съберем, те все стават 130 и кусур“. Той обаче не се отказва да търси още гласове и утре ще се срещне с БСП и с БДЦ.

Лютви Местан пък настоя, че най-добрият вариант е неговото предложение за изтегляне на настоящия проект и внасянето на нов и предупреди, че в противен случай има риск конституционните промени да се провалят, което било изключително лош знак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
проф Аврамов преди 8 години
Не бъркайте СЪДЕБНИ промени с КОНСТИТУЦИОННИ промени. Иска се опростяване на наказателния кодекс така че делата да се решават бързо, без да могат да сеотлагат до безкрайност. Всички с присъда 3 и повече години на първа инстанция да чакат решенията на горните инстанции в затвора. Разширяване на обхвата на признание на видеозаписи които не са манипулирани. Ако бъде пуснат обвиняем с поискана присъда от прокуратурата от 3 и повече години и той избяга, съдята дето го е пусал да лежи вместо него.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ко прай сега тиква
97
1
 
3
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Оставки нови избори. Тези измамници се подиграват с народа и имитират само реформи. В съдебната система трябва да се извърши реформи, или поканете Китайски съдии в съдебния инспекторат.
96
2
 
4
 
! Отговори
Кордова преди 8 години
Рамадан е изхвърчал спешно за сащ за инструкции,което е озадачило дори съпартийците му.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морякТи къде си видял адвокат да работи срещу себе си ? Още повече адвокат евреин ? Няма как адвокат да направи реформа в съдебната система и тя да работи нормално. Българската правосъдна система е на този хал именно заради адвокатите които правиха досега реформите. Та Рамадан Кунев /Кардова/ просто иска да остане в политиката.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Рамадан Кунев и тоя грозник - наградения Протестър да се държат здраво за шлифера на Боце, че при едни нови Избори ще гледат парламента само по телевизията.
93
1
 
2
 
! Отговори
rm преди 8 години
"защото реформаторите категорично отказват да се съгласят с предложението на ДПС" - dnes.bg вие сте абсолютни ***.
92
11
 
3
 
! Отговори
моряк преди 8 години
Май Радан Кънев ще излезе читав политик. Ако успее да се пребори със съдебният октопод(АБВ,ДПС,ГЕРБ), значи той е бъдещето и надеждата на българите. Скоро ще стане ясно.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се случи Съдебната реформа в БГ, за съжаление. Или поне, докато управялва ГЕРБ. Иначе от 280 депутата 180 отиват директно при Бай Ставри. Половината съдии - с тях.
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радане, дръж се здраво за шлифера, че при нови избори, ще гледаш парламента само по телевизора.Отврати достатъчно избирателите си с лакейското си поведение, нищонеправене и празноговорене.
89
3
 
18
 
! Отговори
младеж преди 8 години
Да живее коалицията между ГЕРБ и ДПС! Гласуваш за Боцко, получаваш Местан ага и обратно.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво им е на законите? С тези закони хубаво си крадеха! Мафията и монопола бачкат здраво с държавни ръкавици.
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се казва реформа. Авторите и са един осъден на две инстанции и един дето няма право да влиза в съдебна зала.
86
1
 
0
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 8 години
До АСАН босияЗа да ви боли по- малко ли чедо мое ?!? Защото дедовия е голем!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама то в България съд ли имало бе аз си мислех че съда е шайка от престъпници които само лапат бонуси ,подкупи и заплати , а не вършат и работа за 5 пари.
84
2
 
0
 
! Отговори
РАДАН КЪНЕВ преди 8 години
Не трябваше да гласувам за легитимирането на правителството - Борисов 2! НЕ съм политик!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конституционния консенсус зацикли. Ами да ! Не са платили всички.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коват закони за себе си а ние баламите ръкопляскаме и след всяка Бойкова лъжа казваме- Амин!
81
5
 
4
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 8 години
Каквито и реформи да направите - ДПС винаги ще са на власт!
80
2
 
7
 
! Отговори
ЛИЗАШки преди 8 години
на тия тримата на снимката по 100 тояги на голо