Насрочиха дебат в НС: За повече бебета в България

Правителството с мерки и стратегия за изпълнението им
Обновена: 24 юли 2015 14:13 | 24 юли 2015 13:57,
136
Насрочиха дебат в НС: За повече бебета в България
Снимка: архив, Булфото

Парламентът ще проведе разисквания за борбата с демографската криза в България. Това ще стане по искане на депутати от БСП, Патриотичния фронт и БДЦ.

Събрани са и са внесени 57 депутатски подписа с искането, обяви лидерът на БСП Михаил Миков във времето за парламентарен контрол. 

Председателстващият заседанието Борислав Борисов насрочи разискванията за следващия петък. 

Преди това Миков попита социалния министър Ивайло Калфин какви са мерките срещу продължаващата демографска криза. Вицепремиерът отвърна, че има много мерки и стратегия за изпълнението им.

"Въпросът обаче не се решава само с една или друга мярка, а когато жизненото равнище е по-добро, когато работещите жени могат да раждат и да се развиват в кариерата, когато родителите могат да осигурят добър живот на семейството си", каза Калфин. 

Социалният министър обясни, че през последните години се забелязва лек ръст на демографските показатели, както и на доходите, но беше категоричен, че това не е достатъчно.

Соцдепутатката Корнелия Нинова контрира с данни, според които през 2025 година децата ще са с над 30 000 по-малко.

Тя припомни искането на БСП за намаляване на ДДС-то за бебешки стоки. Калфин пък отвърна с цифри от стотици милиони, които държавата дава за малките българи. 

"Обществото ни изразходва значителен ресурс за подпомагане на децата, но за тях не е достатъчно. Значителен за възможностите на държавата и въпреки това недостатъчен", отчете Калфин и допълни, че мерките на БСП са в правилната посока, но времето за обсъждането им е по време на дебатите за бюджета за догодина. 

Вицепремиерът Калфин показа и задоволство от насрочения дебат за демографската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
9
 
! Отговори
бай Стоян преди 8 години
на който му трябва да си прави деца, ама ние да не сме луди да им увеличаваме раята на другарите политици
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебат ?До трето дете помощи , това е поущрение на раждаемостта !Иначе се знае кои раждат , за да не работят и да се издържат!Облика на държавата ни заприлича на катун !
81
3
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
Jalkite opiti na Gerberastkata *** da napravi ne6to no BG e ve4e v katastrofa i kraq idva
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малките българи май не са точно българи
79
2
 
2
 
! Отговори
ес преди 8 години
До до 103Прочети целият коментар на 102 и тогава питай.
78
8
 
7
 
! Отговори
до 102 преди 8 години
Ама веднага ли като излезем от ЕС и ще почнат да се раждат деца? Или първо трябва да влезем в ИБРИКС? Щото аз мисля, че правителството много добре прави - постепенно ставаме африканска държава с цел повишаване на раждаемостта. Бих искал някой който разбира повече от мен да е така любезен да ми обясни, щото аз съм средноинтелигентен..
77
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАМ КЪДЕТО ЗАКОНИТЕ СА АНТИНАРОДНИ И ПАЗЯТ МОНОПОЛИТЕ И КОРПОРАЦИИТЕ ИМА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА И НАРОДИТЕ ЖИВЕЯТ ЗЛЕ...ТАКА Е В ЦЕЛИЯ ЕС... И СПАСЕНИЕТО Е СМЯНА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС...САМО ТАКА ЩЕ СЕ ЗАПАЗИМ КАТО НАЦИЯ.А ПРЕДАТЕЛИТЕ, КОЙТО НИ ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ХАЛ ДА СЕ СЪДЯТ /ЛИКВИДИРАТ С ЗАКОН/
76
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма икономика - няма раждаемост.
75
6
 
23
 
! Отговори
РОУ преди 8 години
В ЕС и БЪЛГАРИЯ се води анти народна политика /война/ срещу народите...НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ който ни вкараха в тази система трябва да бъдат съдени /разтреляни/ със специялена закон.. А единственото спасение е излизане ОТ ЕС И ПРИЕМАНЕ ЗАКОНИ ЗАЩИТАВАЩИ НАРОДА , В МОМЕНТА НАСЕЛЕНИЕТО В ЕС НАМАЛЯВА..ЗАКОНИТЕ ПАЗЯТ МОНОПОЛИТЕ И КОРПОРАЦИИТЕ.. ЗА ДА НЕ ИЗЧЕЗНЕМ ,ЗА ДА СЕ СПАСИМ И ЗАПАЗИМ КАТО НАЦИЯ ТРЯБВА СПЕШНО ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС И ДА СМЕНИМ ЗАКОНОДАТЕЛСВОТО...ИНАЧЕ КРАЙ С НАС БЪЛГАРИТЕ
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данни за демографските показатели на България ....и така като гледам смъртността от 1990г. т.е от демокрацията насам е по-голяма от раждаемостта. Цифрите говорят
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най мног одеца се раждат в бедни страни ,Но там най много умират , и същите тези емигрира в посока към развитите богати държави.Бройката деца сама по себе си не решава проблемите на една държава,или общество.Иначе в Бг -ромите имат най много деца - и кво -най богати ли са ,най добре ли са .Всъщност живуркат на гърба на другите
72
1
 
23
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Няма смисъл да пишем коментари когато са насочени срещу правителствово- те биват изтрити от администратора веднага...''свобода на словото''...!
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
89 и 95, вие на 12 години ли сте?
70
20
 
11
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
Голяма част от българите мислят само за пари, телефони, дрехи и коли до 30 годишна възраст! Ако успеят да прилъжат някоя плеймейтка- супер, ако ли не обаче, имаме проблем!Станали на 30 години, но нямат пари,кариера ,жилище започват да се чувстват остарели и погрознели!Не могат се съревноват с бизнесмените с пари и мерцедесВече не се правят на пичове и не вирят носовете, защото няма коя да им роди дете, спермата на възрастните мъже създава болни бебета/научно доказано е/
69
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то вече на този етап трябва да си *** или ...знаем какъв, за да родиш и отглеждаш дете в България. Доброволно да обречеш най-милото на бавно и мъчително самоубийство??
68
4
 
27
 
! Отговори
Факт преди 8 години
За да има повече деца, първата стъпка трябва да е отмяна на всякакви детски и социални плащания, а спестените пари, да останат като неплатен данък в хората, които могат да създават деца. С други думи политиката трябва да е, да "не се взимат пари", а не както е сега "да се дават пари", както си мисли Калфин, а и не само той. Социалната политика трябва да е насочена според възможностите на държавата, а държавата в България няма пари за социална политика подобна на богатите държави.
67
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е в липсата на сигурност. Когато не знаеш дали след като родиш, ще има къде да се завърнеш на работа - бг работодателите не се избиват да наемат на работа майки; дали ще има с какво да го гледаш;дали ще можеш да оставиш детето в детска градина; дали педиатърът ще го лекува, а няма да те отреже да го прегледа, когато е болно; дали тъмно-зелените му съученици няма да го пребият и изнасилят в школската тоалетна... За да се реши демографския проблем, трябва да се работи в посока сигурност
66
2
 
30
 
! Отговори
xmen7 преди 8 години
предлагам да забременим народните представители
65
21
 
13
 
! Отговори
Естет преди 8 години
Голяма част от българките мислят само за пари, телефони, дрехи и коли до 30 годишна възраст! Ако успеят да прилъжат някой богаташ - супер, ако ли не обаче, имаме проблем!Станали са на 30 години, вече не могат да се класират там, където 18 годишните девойки настъпват, наляга ги депресия, започват да се чувстват остарели и погрознели!Вече не се правят на недостъпни и не вирят носовете, защото времето им за раждане изтича, а всяка една бременност е в пъти по-рискова, спрямо когато са били на 25 г
64
2
 
10
 
! Отговори
Демограф преди 8 години
На 72Знам. Това е сега, след като са отменили стимулите. Когато прилагат тези мерки за 20 години стават това което са. Отменят мерките и изпадат в сегашното състояние. Чехия в момента прилага стриктно част от стимулите на Ли Куан Ю - за ромското им население. И решиха проблема с ромите. Ако само си викаме "абе това са глупости", забравете за спасението на нацията. Подобно нещо е направил Де Гол, после и фр. са отменили стимулите и сбогом прираст. Русия обсъжда точно такъв закон сега...