Насрочиха дебат в НС: За повече бебета в България

Правителството с мерки и стратегия за изпълнението им
Обновена: 24 юли 2015 14:13 | 24 юли 2015 13:57,
136
Насрочиха дебат в НС: За повече бебета в България
Снимка: архив, Булфото

Парламентът ще проведе разисквания за борбата с демографската криза в България. Това ще стане по искане на депутати от БСП, Патриотичния фронт и БДЦ.

Събрани са и са внесени 57 депутатски подписа с искането, обяви лидерът на БСП Михаил Миков във времето за парламентарен контрол. 

Председателстващият заседанието Борислав Борисов насрочи разискванията за следващия петък. 

Преди това Миков попита социалния министър Ивайло Калфин какви са мерките срещу продължаващата демографска криза. Вицепремиерът отвърна, че има много мерки и стратегия за изпълнението им.

"Въпросът обаче не се решава само с една или друга мярка, а когато жизненото равнище е по-добро, когато работещите жени могат да раждат и да се развиват в кариерата, когато родителите могат да осигурят добър живот на семейството си", каза Калфин. 

Социалният министър обясни, че през последните години се забелязва лек ръст на демографските показатели, както и на доходите, но беше категоричен, че това не е достатъчно.

Соцдепутатката Корнелия Нинова контрира с данни, според които през 2025 година децата ще са с над 30 000 по-малко.

Тя припомни искането на БСП за намаляване на ДДС-то за бебешки стоки. Калфин пък отвърна с цифри от стотици милиони, които държавата дава за малките българи. 

"Обществото ни изразходва значителен ресурс за подпомагане на децата, но за тях не е достатъчно. Значителен за възможностите на държавата и въпреки това недостатъчен", отчете Калфин и допълни, че мерките на БСП са в правилната посока, но времето за обсъждането им е по време на дебатите за бюджета за догодина. 

Вицепремиерът Калфин показа и задоволство от насрочения дебат за демографската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиките трябва да се насочат не към социални помощи, а към евтини жилища в София и високоплатени работни места както беше преди 1989 г. с Кремиковци и други държавни заводи. Банките и частните фирми не дават високоплатени работни места и евтини жилища.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бубсС първо максимум второ дете,нищо не решаваш,елементарна математика.
41
4
 
16
 
! Отговори
бубс преди 8 години
Аз отдавна съм го измислил, дано го направят.Просто трябва да има помощи само за 1-во и 2-ро дете и то стабилни.Примерно - 200лв на месец за 1-во дете докато стане на 16г.150лв на месец за 2-во дете докато стане на 16г.Който иска да прави повече деца - трябва да е богат, щото децата са скъп ресурс както и консумират много ресурси от прородата
40
1
 
16
 
! Отговори
статистика преди 8 години
От 2005-2009г имаме реален ръст на раждаемостта,дойде ГЕРБ и всичко е на ниво Виденова зима.Проверете!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми електората им ражда редовно какво плачат.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koito iska da rajda vtori pat tuk, balgarche, az vidqh, kakva hurka e, i poveche ne se hvashtam!!!
37
10
 
3
 
! Отговори
предложения преди 8 години
Народен представител може да става само родител на поне 2 деца имащи среден успех над 4. Тогава ще има и малко по-качествени народни преставители. Пенсията е обвързана с платените осигуровки на децата. Ако нямаш деца които да плащат осигуровки - получаваш само социална пенсия. Колкото повече осигуровки плащат децата, толкова по-голяма пенсия имаш.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 36 До 26Бачкаш ли,мизерията да речем е поносима,само,че несигурността е голяма.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако милиардът,отделен за саниране(ако има такъв),беше отделен за жилища,които да се дават на млади семейства,покриващи критерии,като образование и отговорно отношение ,към децата,за две години бихме забравили демографския проблем.Само,че няма далавера от тази работа.
34
2
 
20
 
! Отговори
До 36 До 26 преди 8 години
Това са доста по-сложни неща, отколкото ти изглеждат на теб и се изказваш изключително неподготвен. Най-обобщено - българският етнос в България спря да създава деца, заради мизерията, в която изпадна през последните 25 години. Българите са отговорни родители и не искат децата им да живеят по-зле, отколкото са живели самите те и като виждат, че това няма да стане, не създават деца, за да не ги обричат на мизерия. А това за мързела е просто непостижимо, до къде може да стигне човешката ........
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не за повече бебета а за повече роби...Има за поколения напред кой да седи по бюрата но няма кой да работи реално...
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детските надбавки, вместо да се дават като пари, да се изплащат първата година - в пелени, втората година - ваучери за пазаруване в детски магазини, следващите години - безплатни учебници и учебни материали.
31
0
 
7
 
! Отговори
До Тони преди 8 години
За София говориш, нали? Да са ти живи и здрави децата, и на другите около теб!
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без пари не може да се отглеждата деца, но истината е, че българките станаха меркантилни - родят по едно дете и стават мъченици - майки героини. Или не си кърмят децата или ако го правят е по моловете.
29
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Да се спре даването на пари на родителите, които не е ясно дали ги изпиват, проиграват на хазарт или ги дават за нуждите на децата. Може да се направи друго - нулево ДДС за детските стоки, нулево ДДС за детските храни, намаляване на данък общ доход за родителите с деца, с нулев данък за родители с три или повече деца. Тогава ще има полза, а не като се прахосват милиони както се радва Калфин.
28
1
 
29
 
! Отговори
ист преди 8 години
Деца не се правят с тезиси, а с тестиси. Гладни тестиси не четат тезиси. Високи заплати -висока раждаемост.
27
0
 
17
 
! Отговори
Истината преди 8 години
След 25 години демографска катастрофа, част от парттите се сетиха кой е основният проблем в България - демографският. БСП, БДЦ и Патриотичният фронт повдигнаха този въпрос, но какво ще се предложи и какво ще се направи е съвсем друг въпрос. По мое мнение трябва да се спре напълно това, с което се хвали Калфин - даването на пари на ръка и да се намерят други начини за подпомагане на родителите, най-вече чрез намаляването на данъците или даже пълното премахване ан някои данъци за родители с деца.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече детски градини в София, а не повече молове. Реформи за справедливи и достатъчни детски надбавки, но не за *** трайно безработни. Отпадане на минималните осигурителни прагове и изсветляване на сивата икономика, чрез строг и независим контрол. Контрол над здравните заведения. И бавно всичко ще си дойде на мястото.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премахване на детските надбавки ! Намаляне на ДОД с по 25 процента за всяко дете и на двамата родители !
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А добро утро! Май най-накрая и мутрите в Парламента се усетиха, че след 20 години ще разчитат само на *** да ги хранят и за това е цялата работа. Вие да не милите, че реално им пука за хората? Да, бе! Просто се притесниха, че ще им намалее далаверата щото няма да има достатъчно балъци да ги обгрижват.