Не очаквайте чудеса от промените в Конституцията

От 25 години ни критикуват за политически натиск върху системата
Обновена: 25 юли 2015 15:14 | 25 юли 2015 14:45, Камелия Цветанова
36
Не очаквайте чудеса от промените в Конституцията
Снимка: БТА, архив

Според социалният министър Ивайло Калфин, който е от коалиционния партньор на ГЕРБ – АБВ, предложените промени в Конституцията не са съдебна реформа, а са само подобрения на съществуващата система.

Още по темата
Министърът припомни по bTV, че от 25 години страната ни получава критики отвън за политическо влияние върху съдебната система.

По думите на Калфин, проектът, който в петък събра 180 гласа, ще внесе само някакви подобрения в съдебната власт.

Той посочи, че едно от положителните неща е, че представителите на ВСС ще се избират пряко, а не от делегатските им представители, което по думите му, е много по-демократично.

„Увеличават се и функциите на Инспектората, което е много по-добре”, обясни Калфин.

Според него проблемът ни не е с разделянето на колегиите на две, а в това, че в прокурорската колегия прекомерно се засилва тежестта на политическата квота и на практика при разпределение 6:6, е блокираща.

Калфин посочи още, че системата има нужда от по-добра организация, ефективност и доверие.

„Действително доверие за това, че тя не подлежи на натиск, включително и политически. От 25 години ние получаваме забележки от Венецианската комисия, Европейски съюз и т.н. за политическо влияние в съдебната система. Няма как в прокурорската колегия политическото влияние да е блокиращо”, заяви Ивайло Калфин и добави, че не трябва да очакваме чудеса от тези промени в Конституцията.

Социалният министър се надява следващата седмица, която е последната работна за депутатите преди ваканцията, да бъдат преите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се правят сериозни промени в пенсионния модел.

"В момента в България има мизерно ниски пенсии", призна той.

По думите му предложената реформа ще доведе до увеличаване първо на новите пенсии и постепенно на старите. Калфин даде пример с жена на 40 години, която в момента се осигурява върху 650 лв. – по негови изчисления тя ще се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dnes.bg/politika/2015/07/23/razbraha-se-vnasiat-novi-popravki-v-konstituciiata.270970#comment-newest - От тези не очаквам чудеса.Гледам ги едни и същи в парламента години наред.
17
0
 
2
 
! Отговори
Антраксова пържола преди 8 години
На снимката е един от българоубийците ... нали беше ял кравешко с антракс ? Кога ще има възмездие за националните предатели и българофоби ?
16
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Напротив, прости са, умът им стига само дотам да си направят далаверата, ама не осъзнават до какво ще доведе всичко това!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глупаците очакват вече нещо да се случи. Поредната дъвка за народа. Керванът си върви.
14
0
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЗАЩО БРЕ КАЛФИН НЕ КАЖЕШ ИСТИНАТА ОФИЦИАЛНО ЧЕ СТЕ ДЛЬЖНИ ДА ИЗПЬЛНЯВАТЕ ПЛАН РАН----ЬТ ЗА КОЙТО СТЕ СЛОЖИЛИ ПОДПИСИТЕ СИ ВСИЧКИ КОИТО УПРАВЛЯВАТЕ ОТ 1989 ДО СЕГА А ВИЕ СТЕ ЕДНИ И СЬЩИ ГЛАВОРЕЗИ И БЬЛГАРОУБИЙЦИ НЕЗАВИСИМО ОТ ИМЕ НА ПАРТИ
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфа,човечицо гаден ,дето обърка пенсионата систеа.гад долна.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Калфин даде пример с жена на 40 години, която в момента се осигурява върху 650 лв. по негови изчисления тя ще се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лв."А защо не каже (защо никога не казва) колко, ще и е заплатата преди пенсиониране през 2040г. ?!?!?? И да се сравни спрямо сега ..заплата=пенсия и тогава заплата=пенсия ..% и покупателна способност !!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го казвам с цел да обиждам, направо си казвам истината, по-прости от бг мутрите и политиците май няма в целият свят, повечето племена са мн по-мъдри и разумни от нашите ***, които са на път да не видят айсберга и да направят така, че кораба да потъне :D
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как си ги прави тия сметки с пенсиите, като никой от по-младите адекватни хора няма да остане в тази държава? Кой ще ги изкарва тия пари? Ако не се случи моментална промяна в начина на мислене и поведение на властта и мутрите, тотален катарзис е сега веднага, до 15 год държавата ще е приключила, той пенсиите иска да вдига, никой няма да остане, че да ги изкарва тия пари, нещо сте се объркали доста в сметките, и това е съвсем реално, не е преувеличение, на път е да се случи, честито на всички.
9
2
 
9
 
! Отговори
bez ime преди 8 години
Ot teb nikoi nisto hubawo ne ochakva
8
1
 
12
 
! Отговори
ист преди 8 години
От комунист и умрял, чудеса и запис не очаквам.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАЛФААА ВЕЧЕ НИЩО НЕ ОЧАКВАМЕ. 5 СЕМЕЙСТВА СМЕ СЪБРАЛИ НЯКОЙ ЛЕВ ОТ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ КОИТО НИ ДАВАХА МУТРИТЕ И С НИСКОТАРИФНИТЕ ЛИИННИ НА WIIZZ ER ИЗЧЕЗВАМЕ ЗА ТАМ КЪДЕТО МОЖЕ ДА ЖИВЕЕМЕ БЕЗ МУТРИ И СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА ОТ СЕДЕНКИТЕ.
6
2
 
11
 
! Отговори
брей преди 8 години
В проекта отпаднаха:Дошучике червена, я пак................-отпада явното гласуване,остава тайно. По настояване на ДПС и АБВ!!!!-отпада намаляването на мандата на ВСС. По настояване на ДПС и АБВ!!!!и т.н............ Как да се осъществи реформа, при условие, че вие я стопирате и извивате ръцете на хората, които наистина искат да променят нещо? Нагли, червени....отвратителни, неам думи.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Връщане на живковата конституция от 1971 г. , уволнения на всички съдии и прокурори след 1989 г. и народни избори за народен съд и народна прокуратура.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да се правят промени в Конституцията с 2/3 от депутатите, нали затова драпаха за всеки подпис. За изцяло нова Конституция е необходимо Велико народно събрание, сега са само промени.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За днешните работещи пенсии въобще няма да има. Кой ще ги изработва при тая демографска катастрофа - "социално слабите" роми ли или новите българи - бежанците?! Бюджета няма как да се пълни, освен ако държавата не взима непрекъснато външни заеми. А до 2040 г.... Боже, Боже... дали ще я има въобще България.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ САМО, ЧЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ПРОМЕНИ СА ЕДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА С ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!!!!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВИ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА БЕЗ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!!!!!!!!!!!