Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума в НС

Допитване ще има с местния вот, но само за електронното гласуване
28 юли 2015 16:47,
180
Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума  в НС
Снимка: БТА

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.

Още по темата

Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване. 

Така парламентът, в който ГЕРБ има най-много гласове, бламира президента, издигнат от партията на премиера.

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани по отделно.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ. 

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутата, 41 бяха против, а 3 се въздържаха. 

Преди гласуването и опозицията, и партньорите на ГЕРБ разкритикуваха въпроса на президента за мажоритарния вот. Те го нарекоха "неясен" и "объркващ", защото не указва какъв ще е процентът на мажоритарност при въвеждането на смесена избирателна система.

БСП и АБВ поискаха половината от депутатите да са мажоритарни, но гласът за тях да се отчита с пропорционалния. ДПС настоя всичките 240 да се избират мажоритарно.

Реформаторите пък настояха да се пита дали да се свали прагът на преференциите, с които се избират депутати.

Социалистите предложиха и редакция на въпроса за задължителното гласуване - хората да се питат подкрепят ли го, но срещу санкции за негласуване. ДПС настояха пък въпросът да отпадне. 

ГЕРБ отказаха редакцията с аргумента, че не е морално да се променя волята на хиляди българи, които внесоха същите въпроси по време на управлението на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Всички партийни феодали и дупетати са си плюли в устите.Не им трябва...задължително гласуване,те така са си добре.Всеки феодал е заградил част електорално...стадо и го...дои.Най...искрен в това отношение бе Сидеров.Той обяви за неспособни електоралните единици да се...мобилизират и да решат за кого да...пуснат задължително.Страх го е...завалията да не изтърве...своето стадо от кошарката и да остане вожд без индианци;тоест,без държавни субсидии.Дадох го за пример,но и другите...вождове са същите.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с новата цена на тока от 1 август какво става, или темата не е особено удобна за управляващата коалиция от мафиоти.
54
9
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Ако не бяха парите от чужбина 1 милион български пенсионери да са умряли от глад. Така че имам право макар и да не плащам данъци в България да мога да си дам вота нормално дори и да не живея там а не да седя 4 часа на опашка пред посолството.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ СЕ ОТРАЗЯВА ЗЛЕ НА ТВЪРДИТЕ ЕЛЕКТОРАТИ!!!ПЪРВО ДПС СТРАДА НАЙ-МНОГО!!!!!!ВТОРО ГЕРБ СТРАДА ОТ ОТВРАТЕНИТЕ ОТ НЕГО И ГЛАСУВАЩИ СРУЩУ НЕГО А ТЕ СА ОТ 800 ХИЛЯДИ ДО МИЛИОН СПРЯМО ИЗБОРИТЕ 2009-ТА КОГАТО ИМАШЕ ПОДКРЕПА ГЕРБДОРИ БСП ЩЕ ПОСТРАДА ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ ЩОТО И ТОЙ Е С ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ!!!РЕАНИМАТОРИТЕ ИЗЧЕЗВАТ КАТО ПАРТИЯ!!!ИНТЕРЕСНО Е ОТВРАТЕНИТЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТ НО ДОРИ И ДА ПУСНАТ НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ БЮЛЕТИНИ ТОВА ЩЕ УНИЩОЖИ ДПС И ТЕ ГО ЗНАЯТ!!!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Народното събрание има много депутати,чиито място не e там.Естествено,че нямат интерес от мажоритарен вот.
51
1
 
8
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
До СпонгиНе се надявай да има електронно гласуване. Референдума няма да мине, защото няма да има необходимия брой гласували- както този за Белене. Всичко е прах в очите. ГЕРБ запазиха правилото броят на гласувалите да бъде най-малко колкото на последните парламентарни избори за да е редовен.
50
3
 
11
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха пудела подви опашка отсфириха го и от неговата котерия,а колкото до въпросите те не вълнуват хората .Истинските въпроси би трябвало да засягат броя на дупетатите ,партийната лапаница и членството на държавата тук и там ама за това и дума не се обелва ,че то интереса клати феса.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ЛИКВИДИРА ГЕРБ И БСП И ТЕ ГО ЗНАЯТ!!!!!!!!!!!
48
4
 
12
 
! Отговори
Глас Народен преди 8 години
*** ли е този от снимката?
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА МАЖОРИТЕРЕНЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИтрябва да си , за да подкрепиш ЕЛЕКТРОННИЯ!!! Вместо с чували с бюлетини, ще ги улесните още по-лесно да го манипулират и да гласуват от ТУРЦИЯ! (Не случайно ДПС го подкрепят, що не подкрепят задъшжителния? Щото ще заминат на 11-то място).Против и българите в чужбина да гласуват! Не желая някой, който не седи тук, да ми определя живота!!!!!!Солени глоби и за тези, които си продават гласа. Хлоби от 5000 нагоре!!!!!!!!!!!
46
5
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Защо. Защото са отишли да работят и живеят там където БКП не разрешаваше ли?
45
6
 
5
 
! Отговори
краи преди 8 години
Мажоритарни избори е революция . революция с референдум не се прави. Спи народе
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 63 ГЕРБЕРУНГЕЛЕ КОГО ПАК ЛЪЖЕШ!!!!-----------------Първоначално с подкрепа от 98 депутати, 58 "против" и 25 "въздържал" се НС одобри въпроса за въвеждане на задължително гласуване на изборите и националните референдуми, но след прегласуване, поискано от левицата, той беше отхвърлен с 80 "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".----------------ЦИРКОВЕ ЗА ПРЕД НАРОДА!!!!!РАЗБРАЛИ СА СЕ ЗА ПРЕГЛАСУВАНЕ КЪДЕТО НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ПАК ХА ХА ХА А ПРОСТИЯ НАРОД ВЯРВА НА ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ ХАРЕМ БУДАЛ
43
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българите които от години са установени в чужбина ,трябва да се забрани да гласуват.
42
1
 
4
 
! Отговори
HOLOKOSTA преди 8 години
DA , JIVEE BALGARO RYSKATA DRYJBA.
41
6
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Много добре е, че ще има електронно гласуване. Защо трябва да стоя през уикенда у дома за да дам вота си, след лато мога да го маправя отвсякъде. Защо студемтите да се връщат от чужбина за да гласуват. Защо незнаещите нито български, нито немски наши служители в посолството ни в Берлин да пречат на хиляди българи да гласуват. Щеше да е по-добре ако бяха гласували и останалите въпроси.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакво електронно гласуване,ще изманипукират и него.Който иска да гласува отива до урните,който не иска ,стои в къщи и псува.Но...трябва да има мажоритарен вот-частичен.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 61ти прочете ли изобщо статията? ГЕРБерите са искали и 3-те въпроса....
38
2
 
21
 
! Отговори
Miro преди 8 години
за мен има по-важни от тези въпроси - 1. намаляване броя на депутатите на 120 2. намаляване на субсидията от 11 на 5-6 лв...но да ... тези днешни решения са пълна подигравка. преди време беше събрана подписка с искане за референдум за мажоритарни избори. Тогава някакси го натъкмиха, че не били 500 000 ами не им стигали 5-10 хиляди подписа... ама гнус.. тия просто не искат промяна..... и да - прав е Местанага, че това ще доведе до сериозни проблеми. така може да влязат и независими кандидати!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХАНАРОДА БЕШЕ ПАК ИЗЛЪГАН А БАЛАМУРНИЦИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА БУДА КОЙТО Е СЕГА ЧИСТО И ОТКРИТО С ДПС СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАКТО Е БИЛО ВИНАГИ!!!