Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума в НС

Допитване ще има с местния вот, но само за електронното гласуване
28 юли 2015 16:47,
180
Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума  в НС
Снимка: БТА

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.

Още по темата

Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване. 

Така парламентът, в който ГЕРБ има най-много гласове, бламира президента, издигнат от партията на премиера.

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани по отделно.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ. 

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутата, 41 бяха против, а 3 се въздържаха. 

Преди гласуването и опозицията, и партньорите на ГЕРБ разкритикуваха въпроса на президента за мажоритарния вот. Те го нарекоха "неясен" и "объркващ", защото не указва какъв ще е процентът на мажоритарност при въвеждането на смесена избирателна система.

БСП и АБВ поискаха половината от депутатите да са мажоритарни, но гласът за тях да се отчита с пропорционалния. ДПС настоя всичките 240 да се избират мажоритарно.

Реформаторите пък настояха да се пита дали да се свали прагът на преференциите, с които се избират депутати.

Социалистите предложиха и редакция на въпроса за задължителното гласуване - хората да се питат подкрепят ли го, но срещу санкции за негласуване. ДПС настояха пък въпросът да отпадне. 

ГЕРБ отказаха редакцията с аргумента, че не е морално да се променя волята на хиляди българи, които внесоха същите въпроси по време на управлението на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственият смислен въпрос за референдум е въвеждането на мажоритарен избор за всички депутати и общински съветници, както се избират кметове и президент. Това обаче означава промяна на районирането, защото сегашното е за пропорционалната листа на партия N и не става за избор на личности. Промъкналият се въпрос не е за референдум. Той е чисто технически как да бъде отчетен гласът на хората, при това да е гарантирано, че някой от терминала няма да го промени както си реши
35
1
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Искам задълблчен анализ от инвестор. Нали РФ и Путин ги анализирате и всичките му проблеми може да решите в статия от 5 реда, та дайте да видим тука кво ще кажите по въпроса.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГражданинОт какво си възмутен не разбрах? Че ГЕРБ подкрепиха и трите въпроса или че на всички други партии ги е страх от гласът на народа??
33
5
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Възмутен съм как за пореден път се изметнаха господата от ГЕРБ , повече никога няма да гласувам за тях.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този мишок що не пита дали искаме да ни е президент и дали искаме 240 хрантутници?
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна подигравка с волята на тези 540 000 души. Демонстрация на сила- щом ние кажем ,че не може значи не може. Тези буклуци трябва де бъдат прочистени за да я има България.
30
7
 
6
 
! Отговори
БАЙ МАНГАЛ преди 8 години
АЙ, АЙ, АЙ... КОЛКО Е ЯДОСАН И ТЪЖЕН. ГОРКИЯТ.
29
7
 
8
 
! Отговори
честно казано преди 8 години
Опита на ГЕРБ да се окопае във властта се оказа неуспешен.Тиквата спешно ще търси нов начин.А въпроса който остана е удобен на всички управляващи-така пряко ще контролират кой за кого ще гласува.Ако мине , разбира се.
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ТОВА НЕ Е КРАХ ЗА ПЛЕНЕЛИЕВ, КРАХ Е ЗА ТАКИВА КАТО МЕН, КОИТО ПОДПИСАХА И ИСКАХА ПРОМЯНА. КРАХ Е ЗА ТАКИВА, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВА ВОТ, КРАХ Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯ провери пак кой как е гласувал и си помисли пак КОЙ точно остави референдума с един въпрос!
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С този смотльо сме за Гинес.Сигурен съм , че такъв *** няма и в Африка!
25
3
 
19
 
! Отговори
?!? преди 8 години
За задължителното гласуване в подписката за референдума бяха събрани стотици хиляди подписи,въпреки че недостигнаха партиите отхвърлиха най важния въпрос .Оставиха безмислената част дали да се гласува електронно ,което е просто административно решение .Защо ми е референдум за това.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка , тикви! Оставка!ПреЦедента вън!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯнуковичГласуването никога не е било право. Правото е да избираш! Но всяко право предполага и задължение, тоест да идеш и да пуснеш бюлетина, пък тя ако ще да е празна или с псувни към партиите!
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците да не са луди да дават власт на народа! Първо ГЕРБ и ДПС орязаха минималния брой необходими хора за внасяне на референдум, сега отново оставиха най-безобния въпрос, защото се страхуват, че хората ще гласуват за мажоритарна система (по този начин ДСП ЕООД или ГЕРБ ЕООД няма да може да си реди избирателните листи и депутати). ПОЗОР И СРАМ ЗА ТАКИВА ПОЛИТИЦИ. Слаб народ - силни мутри и олигарси! Мутрите си имат държава и *** послушен народ за слуга!
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички въпроси от президента бяха безсмислени. Но най- интересното е че всички гласуваха за електронно - дистанционно гласуване. Тоест по лесно да си купуват гласове. Много бързо забравихме как бе избран този същия президент- с "носене на чували".
20
6
 
6
 
! Отговори
bek преди 8 години
абе, ***, подай си оставката и се махай от там,че вече си станал за посмешище не само на цяла България, ами и на цял свят
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
23 прав си но в една нормална държава.В България всичко е далавера и корупция.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА, Бостан!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сбогом България ,те ни предадоха!