РБ иска фиксирани заплати в БНБ, не по 80 бона месечно

ГЕРБ и реформаторите пак се разминаха при гласуването в парламента
Обновена: 29 юли 2015 13:59 | 29 юли 2015 13:28, Камелия Цветанова
54
РБ иска фиксирани заплати в БНБ, не по 80 бона месечно
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ и РБ отново се разминаха при гласуването си в пленарна зала. Вчера имаше разнобой между тях за два от въпросите в предложения референдум от президента, днес пък причината беше изборът на подуправители на БНБ.

ГЕРБ подкрепиха пледложението на гуверньора Димитър Радев и оставиха подуправителите на БНБ от екипа на Иван Искров – Димитър Костов и Калин Христов в управлението на банката.

Според реформаторите обаче и те носят вина за фалита на КТБ, а не само Искоров и заради това мястото им вече не е в централния трезор.

Според Атанас Атанасов от РБ от избора на парламента днес няма да бъде разклатено правителството, но то ерозира общественото доверие, защото Народното събрание носи отговорност, а се взимат спорни решения.

Реформаторът Найден Зеленогорски смята, че новите подуправители няма да върнат доверието в БНБ, защото с тяхното мълчаливо бездействие се е стигнало до кризата с КТБ. Той подчерта, че изборът им е станал с решителната подкрепа на ДПС.

Освен че не подкрепиха избора на заместниците на Радев, народните представители от Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в Закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка.

Предложението е заради практиката досега, заплатите в БНБ да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото, мотивират се те.

До искането на Реформаторите се стигна, след като в медиите лъснаха колосални суми, получавани от доскорошното ръководство на централната банка - 80-90 хиляди лева за управителя на БНБ, месечно при това.

С предложението за изменение сега се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв.

Тримата заместниците на гуверньора ще получават заплата в размер на 90% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет в размер на 80 на сто от възнаграждението на управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Logika преди 8 години
Тези от реформаторския блок са същите като ГЕРБ БСП Царската партия ДПС. Всичките са едни и същи крадци и лъжци, и какво остава да не им обръщаме внимание.
39
1
 
5
 
! Отговори
иван костов преди 8 години
БЬЛГАРИЯ МРАЗИ ГЕРБ !!!! ВЬН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА
38
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Раданчо, не стига че ни продаде на Местан, ами разсъждаваш като дърт комунист.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(продължение)За "чистачката" в БНБ, това означава, че заплатата й ще зависи от заплатите на "чистачките" в банките - кавичките означават, служител на всякаква длъжност. Ако шефовете на банките в България взимат средно по 10000 лева на месец, нормално е шефа на БНБ да взима 10500 лева на месец. Ако "чистачките" в банките са с по 900 лева заплата средно, нормално ще е "чистачката" в БНБ да е с 950 лева заплата. В противен случай, няма да има нормално функционираща БНБ. Така е в всички фирми ...
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките винаги само взимат- никога не дават! Държавите отдавна се управляват от финансовия капитал и надежда за справедливост всяка оставете!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радан си няма понятие от БНБ. Това, което трябва да се направи е да се възложи на независим орган да следи за изпълнението на закона за БНБ по отношение на заплатите. Примерно НСИ /статистиката/ може да събира данни за средните заплати в банковата система, а примерно Сметната палата да контролира дали заплатите в БНБ отговарят на закона, т.е. да не са по-ниски от средните в банковата система, което е разумно. За шефа на БНБ това означава,че заплатата му зависи от заплатите на шефовете на банките
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раданчо иска с трици маймуни да лови. Кой ще работи за тези пари в БНБ, бе Раданчо? Че това е по-ниско от средната заплата в София.
33
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Господин Кънев ,при тази заплата ,ако е сгафил получателя и нужно ли е подсказване за какво става дума
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска хаос и грабеж в банковата система, може много просто да го направи, както го направиха СДС в първите години след 1989-та. Първото нещо е да се обезкръви контролиращият орган. СДС след 1989-та унищожи МВР и съдебната система, за което се знае, но унищожи и БНБ, като наложи в БНБ заплати по-ниски от тези в банките и служителите на БНБ масово се преместиха в банките с доста по-високи заплати, а останалите в БНБ нямаха стимул да работят заради ниските заплати. Сега пак същото. Давайте!
31
0
 
3
 
! Отговори
не, че Радан е прав, преди 8 години
но като не са съгласни да напуснат. Да, ама не. Никой няма да напусне, а ти ходи да плашиш децата от детските градини с твоите предположения.
30
1
 
3
 
! Отговори
SHOS преди 8 години
Вече "осрахте" съдебната реформа с "исторически" компромис. Прокуратурата още дълги години явно ще си го вее и слага на когото си пожелае. БНБ явно не може да бъде пипната. ГЕРБ и ДПС продължават да си управляват заедно без изобщо да им пука... Е какво точно още търсите в този парламент???
29
7
 
1
 
! Отговори
77777 преди 8 години
С предлаганите от мамин Раданчо заплати, БНБ ще остане съвсем без хора, защото и сега никой не отива да работи там, заради ниските заплати, с изключение на шефските места. Как един добър служител да отиде да работи в БНБ с заплата няколко пъти по-ниска от заплатата, която веднага би получил в някоя от банките? Затова след 1989-та година има текст в законите за БНБ, че заплатите в БНБ не трябва да са по-ниски от средните за банковата система, но не се спазва с изключение на сещате се кои
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kratzi te Po 80 bona a tapia bG narod Po 489 lv tap narod slaba darjava glasuvsite Pak sa mutrite i komunagite ot gerb
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При все че нищо не правят по цял ден и една мнимална заплата ще им бъде достатъчна и народа ще Ви аплодира господа депутати!
26
1
 
14
 
! Отговори
80s преди 8 години
А вие уважаеми господа реформатори, колко взимате, изобщо знаете ли колко е минималната работна заплата
25
1
 
13
 
! Отговори
Идеалист-костовист преди 8 години
Радане ти ни продаде!
24
2
 
14
 
! Отговори
359 преди 8 години
Политик който пред телевизията споделя,че с правосъдния министър си говорят на "***" и "***",за мен не е стойностен човек а случайно попаднал в политиката...Радан незабавно трябва да се изрита от политиката!
23
0
 
12
 
! Отговори
БЕДНЯК преди 8 години
ТЕЗИ НОВИ-СТАРИ УПРАВНИЦИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ И МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА. СЪД ЗА ТЯХ?
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управлението на БНБ на съд заради КТБ! Конфискация на имущество и пари за несвършена работа и условни присъди за съучастничество в обира на века! Наглеци! По цял свят го няма това чудо, само в Абсурдистан!
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костовците искат заплатата на банкера да е процент от заплатата на председателя на НС, която, забележете , се осъвременява всяка година. А защо в закона не се определи заплата спрямо средната работна заплата на простосмърните. А защо не и на депутатите. С какво, техните нужди за по-големи от тези на техните избиратели.