РБ иска фиксирани заплати в БНБ, не по 80 бона месечно

ГЕРБ и реформаторите пак се разминаха при гласуването в парламента
Обновена: 29 юли 2015 13:59 | 29 юли 2015 13:28, Камелия Цветанова
54
РБ иска фиксирани заплати в БНБ, не по 80 бона месечно
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ и РБ отново се разминаха при гласуването си в пленарна зала. Вчера имаше разнобой между тях за два от въпросите в предложения референдум от президента, днес пък причината беше изборът на подуправители на БНБ.

ГЕРБ подкрепиха пледложението на гуверньора Димитър Радев и оставиха подуправителите на БНБ от екипа на Иван Искров – Димитър Костов и Калин Христов в управлението на банката.

Според реформаторите обаче и те носят вина за фалита на КТБ, а не само Искоров и заради това мястото им вече не е в централния трезор.

Според Атанас Атанасов от РБ от избора на парламента днес няма да бъде разклатено правителството, но то ерозира общественото доверие, защото Народното събрание носи отговорност, а се взимат спорни решения.

Реформаторът Найден Зеленогорски смята, че новите подуправители няма да върнат доверието в БНБ, защото с тяхното мълчаливо бездействие се е стигнало до кризата с КТБ. Той подчерта, че изборът им е станал с решителната подкрепа на ДПС.

Освен че не подкрепиха избора на заместниците на Радев, народните представители от Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в Закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка.

Предложението е заради практиката досега, заплатите в БНБ да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото, мотивират се те.

До искането на Реформаторите се стигна, след като в медиите лъснаха колосални суми, получавани от доскорошното ръководство на централната банка - 80-90 хиляди лева за управителя на БНБ, месечно при това.

С предложението за изменение сега се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв.

Тримата заместниците на гуверньора ще получават заплата в размер на 90% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет в размер на 80 на сто от възнаграждението на управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четейки тази статия се обеждавам от необходимуста отново да заработят лагерите в Скравена и Лове
19
0
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 8 години
Искров беше избран от царистите, а след това от герберите.Така,че в случая реформаторите нямат отношение към предишните избори.Лошото е,че няма прокуратура,която да се захване здраво и да натика всички крадци в затвора.Ако имаше такава,нямаше да има фалити през 96-97 г.,КТБ.Мутрите могат да си позволят всичко,защото са над закона и няма сила,която да нормализира нещата в д-вата.Само приказки,докарване пред Брюксел и никой не се интересува от хала на гражданите.Да не сте ги избирали смятат те.
18
0
 
3
 
! Отговори
77 преди 8 години
До Анонимен Защо РБ да отговаря за минималната заплата? За това има ПРАВИТЕЛСТВО.И какво значи МЗ.Всичко е против малкия бизнес ,а искате заплати,а работа няма.Как ще стане?Правителството е това което трябва да създаде климат за да върви бизнеса и на други,а не само на някои кръгове.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето тук е момента да споменем за лагерите в Белене и Скравена!
16
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 8 години
До ПутевНе разбрах защо се обръщаш към Радан ,а не към тези които са гласували този закон,Искров да си гласува заплата каквато си иска.Той ако нямаше тази заплата КТБ щеше да спазва закона и ние нямаше да теглим и сега да връщаме 4.5 млрд които са влезнали в някой джоб.Някой път се замисли .
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 1989 г. банкерите в БНБ вземаха по 500-600 лева заплата и нямаше плосък данък от 10 % а данъка беше 30 %.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2-3 хиляди лева трябва да е минималната заплата по закон както искаше Сидеров и тогава депутатите и банкерите може с 4-5 хиляди лева заплата. Депутатските и банкерските заплати изпревариха много другите заплати, защото сами си ги гласуват. Освен това при фалит на банка трябва да се конфискуват заплатите, колите, фирмите и имотите им.
13
3
 
13
 
! Отговори
Путев преди 8 години
Абе ние 70 години строим комунизма.. а те в БНБ го били построили. Радане, що спа ами не питА Искров как се строи комунизма бе? Народа би се навил да взима и до 30% от възнаграждението на Искров - тоест по-малко от всеки един служител в БНБ. Това са едни 20-30 000 лв МЕСЕЧНО - ще ни стигнат бе РАДАНЕ, все нЕкакси ще се оправим с 20-30 000 лв МЕСЕЧНО!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на децата вече е ясно, че е имало спор между отделни субекти за някакви пари, който не е имало как да се реши пред хората, т.е. пред съда. Но е ясно и че банковият регулатор взе страна в този спор. Има хора, които знаят истината, има и такива, които се досещат за истината, но има и много повече, които искат да научат истината.
11
0
 
23
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Всички са за стената
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато вие се карате тук и гербаджиите дремат, то Бойко напълни задниците на реаниматорския блок с постове. Оставаме настрана министерствата и агенциите, където се напълни с изпълзяли ***. Отделно Иван Иванов-КЕВР, Надежда Нейнски - посланик в Турция, Асен Агов се готви за посланик в САЩ. Всякакви *** от бившето СДС сега отново лапат като за световно.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радан Костов и Брюксел Борисов - какво е общото между тях? Ами и двамата служат на чужди интереси!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Иван Костов" какво иска пак?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, а тези, които са на минимална заплата как си плащат тока, как издържат семейства?РБ за тях да се позаинтересува малко
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 пъти намаление? Че тея моментално ще напуснат. (То какво ли и вършат? Не за тях си де!)
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте ни правили на маймуни. Тези хора трябва да отидат в затвора заради КТБ, а те пак ги оставят на работа и то на каква заплата. Народееее всички ние трябва да си подредим живота, тези си подреждат само техния. Тази напаст от властта трябва да се изрие.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PO200 000 EBRO NA MESEZ NA VSEKI ,KOITO RABOTI V ZENTALNA BANKA--POLITIZITE OT GERB GI VZEMAT NA SEDMIZA.
3
6
 
11
 
! Отговори
sad преди 8 години
Тези реформатори се продадоха безброй пъти. Безброй пъти се отмятаха за какво ли не. Бойко премиер - не... ама да. И още колко... пожелавам ви пак да сте извън НС, този път перманентно.
2
3
 
8
 
! Отговори
a е. преди 8 години
Той е комсомолец.
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преебахте съдебната реформа и референдума и са ни занимавате с някакви жълти стотинки...