Терпентин и сяра в горивата – до 40%. Борисов бесен!

Премиерът нареди денонощна смяна на пломби за контрол по бензиностанциите
Обновена: 19 авг 2015 15:34 | 19 авг 2015 12:05, Веселина Йорданова
226
Терпентин и сяра в горивата – до 40%. Борисов бесен!
Снимка: БТА

Безконтролна продажба на горива е установила съвместна проверка по бензиностанции миналата седмица на МВР, НАП, митниците, Агенцията за метрологичен надзор, под ръководството на прокуратурата.

Още по темата

Заради констатациите премиерът Бойко Борисов нареди на днешното заседание на кабинета денонощна смяна на пломбите на колонките и работата да е свършена до събота.

"Там, където докопам някой, че е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката", ядосва се той пред министрите.

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов информира за проверката и обяснява, че основната констатация е, че пломбите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. Така при продажбата на дребно се ощетява хазната.

Горанов съобщава още, че е запориран около 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин.

"Това е върхът на айсберга, тъй като проверките не са обхванали всички бензиностанции", коментира министърът.

По думите му редица нарушения се проявяват при по-голяма част от търговците на горива, включително в големите вериги.

Премиерът Бойко Борисов заявява, че това е обсъдено на съвещание с прокуратурата и контролът ще се разпростре "във всички посоки и навсякъде".

"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин, за наличието на сяра да не говорим", допълва той.

Пред министрите премиерът показва как изглеждат пломбите, които се поставят.

"Така широко са закопчани, че все едно няма пломба", завява Борисов и допълва, че затова се получава така, че в пика на разход на горива продажбите падат.

Премиерът иска от КЗК да дадат становище дали има картелно споразумение между търговците и заявява, че не вярва, че "най-големите вериги са на 1-2 стотинки разлики". Вицепремиерът Томислав Дончев казва, че е препоръчал на комисията да бъде направен секторен анализ.

Освен него, Борисов иска и доклад за числеността и заплатите в Българския институт по метрология, които слагат пломбите и в Агенцията за метрологичен и технически надзор от министър Божидар Лукарски.

Вижте още във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охранителната фирма на ББ охранява Лукойл от много години, а сега се прави на изненадан от игрите им, вбесява се уж и се прави на спасител.Айде стига с лицемерието, а?
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боче, хайде поне един осъден, един дето ни е розбивал двигателите. Но като почнат от министерствата, прокуратурата, съда да си взимат своето, кой да осъди тези ***, съкратили живота на хиляди двигатели? Обеси 5-6 от тези *** да висят една седмица да видиш как ще са нормални горивата. Ама като си се омазал до уши в гепенето как да ги бараш бе Батко. Кажи ми Боце, какво нормално има е нас, едно поне да си чувстваме достойни българи?
12
0
 
18
 
! Отговори
Леко, че пак ще преди 8 години
вдигнеш кръвното, Велики! И преди четири-пет години, и сега все едни и същи бензинджии ни лъжат, ама нещо не си плащат рекета явно напоследък, за да си се разлютил такъв, а?
11
8
 
7
 
! Отговори
ВБЕСЕН преди 8 години
До АнонименАз пък съм бесен, че не живее със 150 евро на месец. Иначе нямаше да има опашки в големите вериги магазини за каквито се сетиш стоки, огледай се - пълно е с купувачи! Заведенията са фрашкани до горе и хапват и пийват. Всичко това се вижда, а че има хора с толкова средства - има, но те не са масово!!! Стига сте дрънкали едно и също, все едно някой ще ти даде подаяние за това...
10
3
 
35
 
! Отговори
Potrebitel преди 8 години
Не може ли да се публикуват имената и адресите на бензиностанциите, където са открити отклоненията в качеството, за да не купуваме от там. Да не говорим, че по-голямата част (големите вериги) става въпрос за франчайзинг, и самата марка е заинтересована да се спазват нейните стандарти. Така по естествен път ще се реши този въпрос, като хората спрат да зареждат там, некоректните ще фалират и ще излязат от бизнеса.
9
22
 
4
 
! Отговори
balkando преди 8 години
Браво ! Независимо от причините, които са ясни, добре е че политиците се опитват да сложат малко ред при горивата. Полека-лека всичко ще си идва на мястото, освен ако последователите на брадатите *** с "Капитала", не успеят пак да завъртят революция и да върнат всички назад във времето.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парлами. Не чули,не знаели, някой друг виновен.Бесен бил.Прави се на интересен.Ахмаците се хващаме *** изцепките му.
7
2
 
35
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
***, Боце, ти не знаеш ли кои са най-големите петролни "алхимици" в България? Нали, тоя дето беше наел античния театър в Пловдив за купон ти е приятел? Отчита ли се редовно? :) Да не е престанал, та за това да си толкова "бесен" ?
6
0
 
40
 
! Отговори
истина преди 8 години
А, събуди ли се държавата? А сега и цената на бензина да проверят как се формира при тази ниска цена на барела!
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, 5 години си бараш шлифера и не знаеш, че горивата у нас се каращисват, особено дизела. Колко проверки го доказаха и какъв е резултата? Аз ще ти го кожа, нулев!! Не стига, че цените ги държиш високи, не ми казвай, че Златев не ти заделя за да е монополист, а качиството е трагично! Който е зареждал в Германия, Италия, Сърбия и др.усеща, че колата гори поне с ЕДИН литър по-малко и лети. У нас и става тромава и гори много. Да не казвам, че от наш дизел мотора не гасне, гасил съм на скорост.
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама не си бесен,че приятеля ти Златев няма измервателни уреди и краде с милиарди.
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той е БЕСЕН , че се е разбрало....
2
2
 
43
 
! Отговори
www преди 8 години
ДАЛАВЕРИТЕ СЕ ВЪРТЯТ ОТ ГОДИНИ ТОЙ СЕГА СЕ СЪБУЖДА...
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На племето българско му трябва китайски комунизъм. Иначе цари безпорядък и разруха. Това се случва в момента.