9 септември в парламента: Възход vs ужас

Социалистите възхваляват, ДСБ порицава
Обновена: 9 сеп 2015 12:24 | 9 сеп 2015 12:24,
202
9 септември в парламента: Възход vs ужас
Снимка: БТА

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че 25 години след 9 септември 1944 година, по-голямата част от българите в България живееха десет пъти по-добре от преди. Истината е, че 25 години след 10 ноември 1989 година, по-голямата част от българите в България живеят 10 пъти по-зле от преди.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам какво е било построено , ама барабар с построеното си фалирахме :)
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит 9-ти септември на всички руски *** в България !
14
1
 
1
 
! Отговори
До 28-ми преди 8 години
Не знам какъв канал си копал и заривал?С неграмотни ченгета не разговарям!Познах ли те....?
13
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !То точно Новия световен ред е виновен, че бузлуджанската чиния е пред разпад. Вместо да се организирате всички строители на социалистическа България верно да ударите по една боя... Таман и денят е подходящ
12
2
 
9
 
! Отговори
художника преди 8 години
В цялата ни нова история България винаги се е управлявала от ПРОСТАЦИ, МОШЕНИЦИ и РУШВЕТЧИИ. Благодарение на обикновения човек т.е. НАРОДА, България все още съществува.Обикновените българи умираха на фронта, жените им раждаха по нивите и децата ходеха НАСИЛА по бригади и ленински съботници.Ама на младите им писна да пълнят джобовете на МОШЕНИЦИТЕ и хванаха пътя. БЪЛГАРИЯ умира постепенно, като се почна от селата....Политицииии ..... ВРАЗУМЕТЕ СЕ БЕ !!!!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България требе да се изчисти от бежанците! Искате ли дъщерите ви да се женят за араби?
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9 септември 1944 в парламента: Възход vs ужаса за България ден първи от съветското робство траещо и до сега!
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са всичко са комунистите, че 25 години само ни пречат да въведем пазарния капитализъм, иначе пазарният капитализъм е най-съвършената система и няма алтернатива защото никой не е измислил по-добра система. Ако въведем пазарен капитализъм заплатите веднага ще станат по 4 хил евро като в Германия защото пазара е най-добрият регулатор и регулира високи заплати, но комунистите ни пречат да се развиваме. България трябва да се изчисти от комунистите и тогава ще се оправим.
8
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Постът ми е до Анонимен (вече) 24, че явно се трие поголовно
7
4
 
8
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
ЗАЩО НЯМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ЗАПАДЕН ТИП,а имаме Анархия защото БИВШИ КОМУНИСТИЯ 25г.,се опитват да я ИЗГРАЖДАТ,пък сега реват и за бившия си благ соц,25г ви мътят главите как убедени комунисти ще ви изградят Демокрация,все едно убийци да се борят за човешките права...
6
4
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 26,не си копал и после заривал софийския канал нали. Но вероятно си събирал вестници, кестени и стъклени бутилки през лятната ваканция, заради червена точка в мъничкото си детско досиенце
5
2
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Не намирам разлика между социализма и капитализма в България.Както и между Борисоф и Живков.Новоизлюпените капиталисти са от бившите комунисти.С тяхното мислене и деиствия.Единственото утешение ще е че при "промяна"ще ги чака Народен съд или ще бъдат *** по дърветата.За да дойдат "новите".Така винаги е било в България.даже има случай когато двама министър председатели са лежали в едни и същи килий и са обесени с едно и също въже. Четете история!!!
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koi sa komunistite? teroristi, zatvornici i naivni glupaci
3
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник, другари! Ще победим!
2
17
 
37
 
! Отговори
Станчев преди 8 години
9-ти септември сложи началото на един период на цоцализъм и комънизъм, който се характеризира с упадък, рушветчийство, мизерия, дефицит на основни стоки, манифестации, лозунги, международна изолацияцоализъма ни върна 50 години назад в развитието и добре че свърши, инак сега щяхме да сме като Северна Корея и Куба
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До факт.И интелигентните и красивите.