9 септември в парламента: Възход vs ужас

Социалистите възхваляват, ДСБ порицава
Обновена: 9 сеп 2015 12:24 | 9 сеп 2015 12:24,
202
9 септември в парламента: Възход vs ужас
Снимка: БТА

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аз само питам (69)Аз пък навремето имах само 15 дни отпуска - толкова се полагаше. Ти явно си бил от ДРУГАРИТЕ, на които никой не им търсеше сметка колко отпуска им се полага.
36
4
 
5
 
! Отговори
До 85 Отговор преди 8 години
Е, не очаквах, че има хора, които не знаят какво е лагер - примерно, детски лагер на морето. Родителите на работа, децата в ваканция, няма кой да ги гледа и лагерите бяха чудесна възможност - приятно прекарване, игри, и ... море, пясък. И за Балкантурист си смешен, ама не го знаеш. Явно си много млад и са ти много, ама наистина много объркани понятията, щом си смесваш така нещата.
35
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До 62 Пешкоможе в числата да не съм съвсем точен (неумишлено), но като темп на разрастване соцът води здраво
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли по-старите хора казват: ние си поживяхме добре, сега вие му мислете?
33
7
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
До Аз само питамАми ти сам си отговори. Ходил си не на почивка, а на ЛАГЕР. Аз вчера се върнах от ПОЧИВКА във "фалиралата" Гърция и си прекарах прекрасно по простата причина, че там не е имало "Балкантурист".
32
5
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ДемокрадСтрашна мизерия е да - празни улици, празно море, няма никой по плажовете, празни магистрали, нема задръствания никъде, празни хотели, празни заведения, една кола няма, къщи нови няма, никой няма компютри, телефони няма (ех едно време с дуплекс верно, ама имаше), няма плазми, няма нищо бе, никой не ходи в чужбина, пътят до морето е все така десетина часа и мнозинството не са пътували никога със самолет. Е, наследниците на номенклатурата не че не са богати, но това е щото са умни
31
0
 
3
 
! Отговори
До 62 Пешко преди 8 години
Ама ти съвсем го удари през просото. За населението на София има още живи хора, които помнят, има и интернет, където може да се прочете, примерно, в уикипедията, че "През периода от 1900 до 1946 г. населението на града претърпява най-голямото си увеличение, от около 68 000 души до над половин милион души". А увеличението след 1989-та, което обаче официално не е регистрирано, заради отпадането на задължителната адресна регистрация. Никой не знае колко човека са сега в София, 2 милиона или повече
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-позорния ден в Историята на България. Утайката и измета дойде на власт разбира се под диктата на *** от Москва. До ден днешен не можем да се оправим заради тая фалшива идеология наречена комунизъм!
29
0
 
4
 
! Отговори
Кой да е преди 8 години
До Пешко А ти от кога не си ходил на море? Въобще ходил ли си - ако не си там?
28
1
 
3
 
! Отговори
ха преди 8 години
Не издържахте,нали?Време беше за статиика за 9 септмври.Че и платените ви драскачи вече бълват под нея.
27
0
 
3
 
! Отговори
До 62 Пешко преди 8 години
Не ставай смешен и не манипулирай! Във всички държави, които се индустриализираха, стана същото, каквото и в България.
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник! Слава на героите антифашисти!
25
5
 
4
 
! Отговори
Аз само питам преди 8 години
Морето, ах, морето. Обикновено ходех не по-малко от два пъти по 20 дни на море - един детски лагер от у-ще, един спортен лагер и с родителите ми в някаква комбинация, а някой път и трите. Сега как е деца? Ходите ли по няколко пъти на море по за 20 дни? Е, като започнах работа остана само едно ходене за 20 дни. Отпуската не ми стигаше, иначе пари имаше.
24
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ало Днес, защо няма никакви новини за банкянския *** и бандит. Публикувайте веднага нещо, което да ни смае.
23
2
 
0
 
! Отговори
AZ22 преди 8 години
При Жан Виденов колко много милионери имаше... А сега какво? А какви ... имаше... Направо вълшебници.
22
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ДемокрадРазкажи как си ходил по десет пъти на море, не се стеснявай. А сега едва връзваш двата края и немаш пари за нет
21
4
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ИстинатаИстината е, че голяма част от българите бяха зорлем извадени от селото и бяха набутани в заводи и фабрики, за да бъде "създадена" работническа класа - опора на режима. Затова и доскоро всеки си имаше баба и дядо на село, а сега мрънка що нямало баби и дядовци - ами няма, защото майките и бащите ги набутаха у панелките, а в панелките се говореше шепнешком, за да не те чува целия велик соц-блок, дето верно няма боядисване. Затва София от 500 000 стана милион и кусур за има няма 15 г
20
8
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Я сега разкажете как сте ходили по 4-5 пъти на море и планина по две седмици ежегодно да се посмеем
19
4
 
4
 
! Отговори
Немо преди 8 години
Градация: Свлачище - цял квартал, Градушка - землището на едно-две села, Наводнение - цяла една или няколко области, Суша - нищета глад за цели държави, Земетресение - хиляди загинали, разрушени области, Световни войни - разрушенията се възстановяват за десетки години, КОМУНИЗЪМ - половината свят, след 25 години ще ни стигнат ли още 200, за да изчезнат последствията???
18
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До 28-микато не знаеш защо лъжеш, че някой си бил вдъхновен от нещо си и дръзновено бил строил не знам си какво?