Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР

Горанов изумен, че досега "чантаджиите" не са били лишени от тях
Обновена: 10 сеп 2015 07:04 | 10 сеп 2015 07:00, Елка Василева
142
Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като “чантаджии”, ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници, пише „24 часа“. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година.

Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната. Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната.

Това означава, че няма да имат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата. По Закона за държавния служител при пенсиониране се изплащат до 6 заплати, ако чиновникът е работил повече от 10 г. в администрацията.

“Учудвам се, че още не е направено”, коментира в сряда финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на “24 часа” дали той ще внесе реформата. “От началото на годината не е предложено нищо, което да оптимизира дейността на МВР”, каза още финансовият министър.

Затова той не възнамерявал да отпусне исканите от вицепремиера Румяна Бъчварова 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения на напуснали служители. Преди седмица тя обяви, че заради забавените обезщетения вече са заведени дела срещу МВР.

“Имат си годишен план за бюджета, да си го изпълняват. Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да стане проблем и на министерството на финансите”, отсече Горанов. Той подчерта, че само на силовите министерства - МВР и на отбраната, не им стигат парите за заплати.

Над 11 хил. са служителите в МВР, чийто труд не е рисков и нямат нужда от ранно пенсиониране. Това показваха разчети на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, направени в началото на годината. 6600 са служителите, които изпълняват само чиновнически функции, а още над 5000 могат да бъдат прехвърлени в по-ниска категория труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако имаш претенции да си вожд,направи нещо да има работа за хората и тогава съкращавай.Така и баба знае да управлява.От друга срана е хубаво,защото това ще им съкрати дните.
17
14
 
13
 
! Отговори
123 преди 8 години
Напоследък някой умишлено настройва обществото в България против полицията, #КОЙ. В България полицай бвече е срамна дума. Полицията е виновна за всички тези 26 години преход, полицията е виновна за цялото социално и икономическо положение в страната, можеби и полицията разпродаде страната на чужди фирми да изнасят богатсвото и парите ни на вън а?! Затворете очи за няколко секунди и си представете че въобще не съществува полиция и после ги отворете. Продължавайте да мразите полицаите.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
роднина-гербер-милиционер.....
15
2
 
4
 
! Отговори
нереги преди 8 години
До DreamTheaterХраниш дръжки.И ти си "бизнесмен" на герберска хранилка.
14
5
 
19
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Като първа стъпка е добре.Но трябва да бъдат съкратени голяма част от тях.Аз,като данъкоплатец,не желая да храня и обличам самодоволни "търтеи".
13
5
 
9
 
! Отговори
ПУШИЛКА преди 8 години
До АнонименАко има мъже в двете министерства,да му спретнат превратче.Ако са баби-заслужават съдбата си.Още не е обяснил за какво им бяха 16 милиарда.Ще спести 50-60 милиона,чудо големо.
12
1
 
19
 
! Отговори
полис преди 8 години
и другите тюфлеци трябва и другите, дето ги раним и 50% да ги съкратят
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле, най после и нещо разумно.
10
1
 
44
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ преди 8 години
НИКОГА, АМА НИКОГА МВР НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА ПРЕПЪЛНЕНО, ТА ЧАК ДА СЕ ПУКА ПО ШЕВОВЕТЕ ОТ КАНЦЕЛАРСКИ МИШКИ И БЮРОКРАТИ, КОИТО ПО- ЦЯЛ ДЕН СИ БАРАТ ПИШОЦИТЕ И ВЗЕМАТ КОЛКОТО 20 РЕДОВИ УЛИЧНИ ПОЛИЦАИ!
9
17
 
16
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Каквото каже един *** това става. Горанов е изключително слаб финансов министър! Това, което върши от 1 година отново ще доведе до катастрофа, както и при бившия му шеф.
8
14
 
16
 
! Отговори
ЧАНТАДЖИЯ преди 8 години
ГОРАНОВ, РАИРАНАТА ПИЖАМКА МНОГО ЩЕ ТИ ХОДИ, ОСОБЕНО ПОСРЕД НОЩ КАТО ТИ Я ЗАЯПРЕТНЕ БАЙ СТАВРИ В ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ - СТРОГ, НООО СПРАВЕДЛИВ!!!!!!
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР. Горанов изумен, че досега "чантаджиите" не са били лишени от тях."----ЧАК СЕГА ЛИ, БЕ ? ДОСЕГА ЧИЙ СИ ГО КРЕПИЛ ?
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKAKVI PARI ZA MVR.
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОЛЕН ЛИЦЕМЕР! НАМНОЖИХА СТОТИЦИ ОТДЕЛЧЕТА, СЕКТОРЧЕТА, ГРУПИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ И ГИ НАПЪЛНИХА С КАНЦЕЛАРСКИ МИШОЦИ, НЯМАТ СРАМА БЕ!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЯЛОВ ЕМАМИ....
3
16
 
10
 
! Отговори
socialen преди 8 години
След като "премиерчето" ги е нарекло чатантаджии. То що взима заплата като няма никакво образование, не прави нищо смислено и по цял ден бълва глупости?
2
4
 
44
 
! Отговори
Работник преди 8 години
Крайно време беше,това да стане!!!
1
4
 
30
 
! Отговори
ами преди 8 години
Не премахнаха,а ЩЕ.....в Б-я всичко е на ЩЕ...и защо е учуден,не знае,сега научава...