Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР

Горанов изумен, че досега "чантаджиите" не са били лишени от тях
Обновена: 10 сеп 2015 07:04 | 10 сеп 2015 07:00, Елка Василева
142
Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като “чантаджии”, ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници, пише „24 часа“. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година.

Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната. Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната.

Това означава, че няма да имат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата. По Закона за държавния служител при пенсиониране се изплащат до 6 заплати, ако чиновникът е работил повече от 10 г. в администрацията.

“Учудвам се, че още не е направено”, коментира в сряда финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на “24 часа” дали той ще внесе реформата. “От началото на годината не е предложено нищо, което да оптимизира дейността на МВР”, каза още финансовият министър.

Затова той не възнамерявал да отпусне исканите от вицепремиера Румяна Бъчварова 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения на напуснали служители. Преди седмица тя обяви, че заради забавените обезщетения вече са заведени дела срещу МВР.

“Имат си годишен план за бюджета, да си го изпълняват. Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да стане проблем и на министерството на финансите”, отсече Горанов. Той подчерта, че само на силовите министерства - МВР и на отбраната, не им стигат парите за заплати.

Над 11 хил. са служителите в МВР, чийто труд не е рисков и нямат нужда от ранно пенсиониране. Това показваха разчети на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, направени в началото на годината. 6600 са служителите, които изпълняват само чиновнически функции, а още над 5000 могат да бъдат прехвърлени в по-ниска категория труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
5
 
! Отговори
4epa преди 8 години
VIC- RADIO EREVAN PITA BOLEN SIDEROV - TI POSLEDNO KAKAV NACIONALIST SI , -VEDNAGA OTGOVORIL--- FINEKIISKI !!!!!
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук си има просто решение, ама няма да стане.Закриват МВР и няма ранно пенсиониране, няма обезщетения. А трябва да го закрият, защото така и така нищо полезно за хората не прави. Единствено охранява мафията, която е на власт. Някой да знае МВР да е разкрило крадците, които са го обрали? Няма такъв случай, освен ако крадците не са сбъркали и са обрали някой приближен на мафията.
36
4
 
11
 
! Отговори
нахал преди 8 години
Събра ли пари,да си изпратиш децата на училище или ще теглиш заем от банката на цветелина?Нали депутатската заплата не ти стигаше да гледаш семейство и отиде в Общинска банка!Е,сега си по-добре. Все пак комисион за тегленте 16 млрд !
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам, че следствие на тези мерки, работата на МВР значително ще се подобри :) BTW, г-н Горанов, а да знаете в МФ някои хора, какви привилегии имат.... искате ли да си поговорим.....
34
0
 
9
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашаъа държава?
33
7
 
37
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Аз се чудя защо въобще им дават тези 20 заплати...при тази безработица и недоимък,другите се дразнят!
32
0
 
10
 
! Отговори
вошт преди 8 години
До АнонименА за армията нещо да кажеш?!Такава просто няма.А в Турция?!!!!Мараба,аскер!!!
31
3
 
4
 
! Отговори
пм преди 8 години
До ВасилевТака ти се привижда,защото така искаш,кривогледец.Сигурно навремето са конфискуфали краденото от баща и,затова пърдиш.
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато бяхме 9 милиона министерството на вътрешните работи беше 40 000, сега сме 6 милиона, министерството е 60 000??? Според мен трябва да се съкратят поне наполовина.
29
4
 
27
 
! Отговори
вятър преди 8 години
Свирят по тънката струна на будалите.Щом не храните своя армия,хранете чужда и чужд народ-"бежанците".Явно е дошъл края на този народ,който позволява на една шайка мутри и мафиоти да разсипват държавата.НЕмам ви доверие и няма да гласувам,макар и да знам,че това няма значение,защото изборите се фалшифицират.На 100%.Без пускане на кръв няма да стане.Факт!
28
3
 
23
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
А какво правят 11 000 чиновници в МВР ???? Горе долу на 3 фуражки се пада 1 чиновник.
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като не отпуснете пари за обезщетения които им се полагат по закон до къде ще стигнете?1.Нарушавате закона.2.Ще бъдете осъдени и ще загубите.3.Ще платите обезщетенията с лихвите.Браво бе Горанов,много си умен,като ви осъдят ще се бръкнете много по-дълбоко,но за съжалемие не от собствения си джоб,а от джоба на дънакоплатеца.Вижте какви *** избирате да ви управляват.
26
19
 
4
 
! Отговори
Работещ без права преди 8 години
ГЕРБ, ПОБЕДА.Отново ще гласуваме за Вас.Браво, съгласен съм с премиера, няма как да си служител в службите, да си на бюро като секретарка и да се пенсионираш като служител с години стаж и заплати бонус.или да си книжен плъх да си човешки ресурси на поделение и да си отново 1- ва категория трудили да си 1- ва категория труд и да си пенсиониран по болест с право на работа, но забележете да работиш 1-ва категория труд, това ако не ............... здраве му кажи.Поздрави на Горанов
25
3
 
17
 
! Отговори
до учител преди 8 години
До полицайА защо не дадат заплати и на учителите?Защото не искат.16 милиарда теглиха,ама за техни си нужди.Целта е да се настройват хората,та да крадат по-лесно.Нооо всичко си има край.Сега или по-късно!
24
4
 
14
 
! Отговори
Василевски преди 8 години
До ВасилевСелтак,Белене не беше построено нарочно,за да плащаме петорно на американски централи.И сега ТеменуШка им търси 500 млн да се задавят.Токът от Козлодуй е най-евтин.КТБ я откраднаха Мавъра,ДПС,някои другаре и хора около бойчето.Вижте колко са задружни и ненападателни взаимно.Просто да ги схрускаш.*** тъпия народ-
23
3
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Тоя има яка комунистическа закалка Вуйчето му е финансов съветник на всички соц.правителства.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДаскалетоДа си даскал е диагноза....сите сте изпляскали в гилдията, затова в Турция не ви взимат за свидетели в съда дори....
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със съкращения и баба знае.....Къде са ви новите работни места, къде са ви реформите, които обещахне на хората, лъжци!
20
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 8 години
Продължавайте да си обожавате ЛЮБИМИТЕ политици които ни домедоха до просешка тояга. УСПЕХ И ХУБАВ ДЕН НА ВСИЧКИИИИИИИИИИ..
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тъй, трябват пари за бежански центрове у нас и бази на НАТО.