Реформаторите против еднаквите номера в бюлетините

Решението на ЦИК дискриминирало малките партии
12 сеп 2015 16:25,
2
Реформаторите против еднаквите номера в бюлетините
Снимка: Архив Булфото

Реформаторският блок ще внесе в понеделник жалба срещу решението на Централната избирателна комисия партиите да имат еднакви номера в бюлетините за предстоящите местни избори. Това съобщи във Велико Търново депутатът Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на блока.

Още по темата

"Вчера Централната избирателна комисия реши номерата на партиите, които са се регистрирали в ЦИК, да бъдат едни и същи в цялата страна. Това е противозаконно решение. В Изборният кодекс, чл. 423 казва, че номерата се разпределят в общинските избирателни комисии, така че всяка партия да си получи своя номер на място и да може да прави своята местна кампания", каза Делчев, цитиран от БНР.

По думите му с това решение Централната избирателна комисия всъщност се опитва да превърне тези избори в национални.

"Така дадени партии ще могат по-лесно, използвайки, както знаете, изборните туристи, които бяха регистрирани преди април месец, да ги натоварят на един автобус и да им кажат един и същи номер, независимо къде отиват тези автобуси. Ние от Реформаторския блок смятаме, че това решение трябва да отпадне. То дискриминира местните коалиции, дискриминира малките партии", обясни той.


От пресцентъра на ББЦ пък съобщават, че евродепутатът Николай Бареков е дал на съд решението на ЦИК за централната номерация на партиите за местния вот.

В жалба до Върховния административен съд /ВАС/ той е поискал решението да бъде отменено като незаконосъобразно. Според него решението променя процедурата в определяне на номерата в бюлетините, нарушавайки Изборния кодекс и поставяйки в неравнопоставено положение коалициите, които се сформират на местно ниво.

Според Бареков такъв принцип на разпределение на номерацията е от полза за по-големите формации, които ще правят по-лесно кампанията си в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Димитрова преди 8 години
Бареков да се върне отново да го полеят с .айна . Крайно време е да се сложи бариера пред тези малки партии , които изсмукват държавния бюджет. Над 1% и има за всички в 5*хотел в Париж . На тези *** само роднините им правят проблемния 1 %. От 5 % нагоре и тогава в НС. 81 партии , пълен абсурд! И село с 2 жители ще си избира кмет...