Цачева се ядоса на Босия и доматите му

Поругава се сграда на държавна институция, заяви тя
21 сеп 2015 12:24, Петя Славова
128
Цачева се ядоса на Босия и доматите му
Снимка: Булфото

Доматените канонади на Николай Колев – Босия срещу сградата на парламента са пред своя край. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Поетът носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест.

„За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и някои негови последователи”, заяви Цачева.

По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно – още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. И замерване на парламента с десетки участници.

Българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона, отбеляза Цачева. „Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа”, констатира парламентарният шеф.

Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни – поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.

Още по темата

Цачева коментира и предстоящите местни избори. Според нея е неизбежно с наближаването им да не се покачи и политическото напрежение. Тя обаче се надява това да няма трайни последици: „Границата ще бъде премината, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма възможност парламентът да работи”.
Именно поради тази причина е било взето и решението от 16 септември законодателната дейност на депутатите всеки ден ще се удължи с 2 часа, а парламентарният контрол – с 3 часа. Така непосредствено преди вота НС няма да работи.

Цачева не очаква сериозни сътресения в коалицията, въпреки противопоставянето между партньорите по места. „Много важно е на национално равнище да се запази добрият диалог и добрият тон”, заяви тя и допълни, че мнозинството в НС е гаранция за стабилността на фона на случващото се в Турция, Гърция и Македония.
Попитана какво ще се случи ако все пак ГЕРБ и РБ заедно вземат по-малко от 50% от общините, Цецка Цачева заяви, че това е „преждевременно зададен” въпрос.

Председателят на Народното събрание подчерта, че никоя партия не се страхува от приемането на закон за борбата с корупцията. В същото време, тя подчерта, че „не е по силите на един закон да уреди изцяло всички действия по преодоляване на подобно порочно явление”.

По думите й неудачата на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева се дължи на много прибързаното вкарване на текстовете в пленарна зала, както и на липсата на откровеност от страна на парламентарните групи, които не дали ясен знак, че няма да подкрепят инициативата.

В същото време, Цачева заяви, че по време на същите обсъждания са били повдигнати двата въпроса, които бяха най-сериозно дискутирани след провала при гласуването – за това кой ще избира новия антикорупционен орган и дали той ще работи по анонимни сигнали.

Парламентарният шеф застана на позицията на ДПС, АБВ и ПФ, че не може МС да назначава тези, които ще го проверяват и че не може да се действа по сигнали с неясен автор. По отношение на второто, тя коментира, че има механизми, чрез които да се защити самоличността на подателя – например, чрез адвокат.

Цачева анонсира, че на 23 септември промените в Конституцията ще влязат на първо четене в пленарна зала. Преди това, на 15 и 16 септември, у нас ще дойде мисия на Венецианската комисия, която ще се запознае с проекта.
Като уточни, че бяга от израза „исторически компромис”, тя изрази надежда, че ще бъде събрана нужната подкрепа, а между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията.

По думите й промените в основния закон са важни, защото иначе винаги при предприемането на конкретни реформаторски мерки в съдебната система, опонентите им ще твърдят, че става дума за противоконституционни действия.

Цачева не пожела да разкодира думите на премиера Бойко Борисов, според когото всичко в съдебната реформа се прави „за след” сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: ЦачеваБосия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
11
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Цачева да прави като вятъра.
69
3
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
До анонимен Полуидиота не Пълни ***!!!!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе 114, умнико, ами ти защо я избра бе
67
2
 
17
 
! Отговори
ХЪШ преди 8 години
Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.Цачева,като бивша комунистка не смята ли че с присъствието си в парламента поругава "демокрацията"?Левски,Ботев,Раковски не са си дали живота за да седне точно тя и шайката и на парламентарния стол.Ако тези национални герои станат от гроба и видят Цачева в парламента не с домати а с ятаган ще и посекат главата. Била ядосана!!!
66
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е прав човека срам е че не съм и аз там.съд за този прокисна парламент
65
2
 
7
 
! Отговори
lutpiper преди 8 години
Belgiiskite mesesti domati samo za tova stavat, bravo na bosia! :))
64
2
 
30
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Когато Босия лежеше в затвора за дисидентска дейност членката на БКП то Цачева е викала Ура за престъпната партия и ако не бяха такива достойни мъже ,като него тя никога нямаше да влезе в парламента ....ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ комунистката да си затваря устатата и си спомни коя е ...
63
0
 
13
 
! Отговори
Гогата преди 8 години
Лили му с кърпа коляното върже,Божо го пръсне с вода свещена,Цецка го в уста целуне бърже,А той гледа като тиква сваренаИ вика със страшна сила: Асфалт, асфалт дайте!
62
1
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
В момента работя по кръстоската на домат с паве ,когата стане Цачева е с предимство да го изпробва
61
2
 
20
 
! Отговори
Путев преди 8 години
Тзетзка е едно от най-сериозните недоразумения в герб. Тази некомпетентна тьотка в никакъв случай не е от скромните. Ползва с пълни шепи привилегиите на длъжността си - пътувания с правителствения самолет, тежки кортежи на НСО - каточели е 2 министър председателя едновременно..Другите от герб са същите. Оядоха се, и от това им се прияде още повече..
60
2
 
38
 
! Отговори
x преди 8 години
Поругава се сграда на държавна институция но отвътре
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A когaто герберaстите нaчупихa държaвен aвтобус , товa не беше престъпление нaли неувaжaемa Цaчевa!?!!!??
58
1
 
17
 
! Отговори
... преди 8 години
Разстрел... стадиона е наблизо...
57
4
 
36
 
! Отговори
светец преди 8 години
Орешарски е светец, на фона на тези айдуци!
56
1
 
12
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
И аз ще хвърлям домати ,аз съм със вас!
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скачането по колата на Орешарски, когато беше министър-прдседател, какво беше? Я питайте Цецка. Аман от бивши комунисти, сегашни гербери. Все те трябва да са на власт и почват да правят Цветни революции и да плащат на пр агенции, когато народът ги изгони.
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скачането по полата на Орешарски, когато беше министър-прдседател, какво беше? Я питайте Цецка. Аман от бивши комунисти, сегашни гербери. Все те трябва да са на власт и почват да правят Цветни революции и да плащат на пр агенции, когато народът ги изгони.
53
10
 
4
 
! Отговори
обутия преди 8 години
е па дайте му едни обувки на тоя
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га фърляха герберите по бели афтобуси, не реваха. Сега реват.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви *** и държавната инститтуция, щом всичко в държавата е погром.