Цачева се ядоса на Босия и доматите му

Поругава се сграда на държавна институция, заяви тя
21 сеп 2015 12:24, Петя Славова
128
Цачева се ядоса на Босия и доматите му
Снимка: Булфото

Доматените канонади на Николай Колев – Босия срещу сградата на парламента са пред своя край. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Поетът носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест.

„За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и някои негови последователи”, заяви Цачева.

По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно – още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. И замерване на парламента с десетки участници.

Българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона, отбеляза Цачева. „Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа”, констатира парламентарният шеф.

Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни – поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.

Още по темата

Цачева коментира и предстоящите местни избори. Според нея е неизбежно с наближаването им да не се покачи и политическото напрежение. Тя обаче се надява това да няма трайни последици: „Границата ще бъде премината, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма възможност парламентът да работи”.
Именно поради тази причина е било взето и решението от 16 септември законодателната дейност на депутатите всеки ден ще се удължи с 2 часа, а парламентарният контрол – с 3 часа. Така непосредствено преди вота НС няма да работи.

Цачева не очаква сериозни сътресения в коалицията, въпреки противопоставянето между партньорите по места. „Много важно е на национално равнище да се запази добрият диалог и добрият тон”, заяви тя и допълни, че мнозинството в НС е гаранция за стабилността на фона на случващото се в Турция, Гърция и Македония.
Попитана какво ще се случи ако все пак ГЕРБ и РБ заедно вземат по-малко от 50% от общините, Цецка Цачева заяви, че това е „преждевременно зададен” въпрос.

Председателят на Народното събрание подчерта, че никоя партия не се страхува от приемането на закон за борбата с корупцията. В същото време, тя подчерта, че „не е по силите на един закон да уреди изцяло всички действия по преодоляване на подобно порочно явление”.

По думите й неудачата на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева се дължи на много прибързаното вкарване на текстовете в пленарна зала, както и на липсата на откровеност от страна на парламентарните групи, които не дали ясен знак, че няма да подкрепят инициативата.

В същото време, Цачева заяви, че по време на същите обсъждания са били повдигнати двата въпроса, които бяха най-сериозно дискутирани след провала при гласуването – за това кой ще избира новия антикорупционен орган и дали той ще работи по анонимни сигнали.

Парламентарният шеф застана на позицията на ДПС, АБВ и ПФ, че не може МС да назначава тези, които ще го проверяват и че не може да се действа по сигнали с неясен автор. По отношение на второто, тя коментира, че има механизми, чрез които да се защити самоличността на подателя – например, чрез адвокат.

Цачева анонсира, че на 23 септември промените в Конституцията ще влязат на първо четене в пленарна зала. Преди това, на 15 и 16 септември, у нас ще дойде мисия на Венецианската комисия, която ще се запознае с проекта.
Като уточни, че бяга от израза „исторически компромис”, тя изрази надежда, че ще бъде събрана нужната подкрепа, а между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията.

По думите й промените в основния закон са важни, защото иначе винаги при предприемането на конкретни реформаторски мерки в съдебната система, опонентите им ще твърдят, че става дума за противоконституционни действия.

Цачева не пожела да разкодира думите на премиера Бойко Борисов, според когото всичко в съдебната реформа се прави „за след” сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: ЦачеваБосия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАima zdravni institucii za teb
9
0
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Цецка що не погледне рейтинга на институцията си, пък тогава да приказва!Най-голямото поругаване на парламента го извършват депутатите!Не че Босия е кой знае каква стока,ама не им е крив.Та то хиляди българи биха взривили тая сграда с удоволствие(както е пълна за някое по-важно гласуване)....
8
0
 
26
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Много е нервна леля цацка и понеже има решение на съда ,че хвърлянето на домати не е престъпление и не може да се търси отговорност сега се опитва да изкара деянието като обругаване на нещо си .Случайно същата тази да се досеща ,че именно такива като нея са довели нещата за сега само до замяране с домати защото си спомням преди не много време как едни други като нея си пееха "къде си вярна ти любов народна" преди да ги изритат от властта.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ta vie ste za porugavane
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трошете им крадливите кратуни с павета, какви са тези домати.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли сила която да ни отърве от това недоразумение??
4
17
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Босият се продаде на ***... - за едни ***...
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странджата се събуди. Започна с лозунгите. С тях ме връща в старите времена. Такива като него *** веднага ги правеха партийни секретари. Какви поражения е нанесла БКП у нас. Толкова време ги няма но се преродиха в ГЕРБ и дори ги надминаха като си сложиха Падишаха от Б. И сега еднолично, една партия-един народ- един вожд. Да живей демокрацията!!!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЛОООООО БОСИЯ НЕ ОБРУГАВАЙ СГРАДАТА НА СЕЛЯНИЯТА И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИНИ СЪКЛЕЦАРИ БЕ!!! АМА СИ И ТИ!!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебелата и ояла се Комонистка се възмутила?!? Леле, засегнала се. А ние, че я търпим и мълчим за миналото й като партиен секретар, че е викала на всеки конгрес, Винаги верни на партията, какво да кажем? Не е ли подигравка с нас, бивши партайгеносета да дават оценка на законно изразяване на несъгласие и възмущение, че тази е една от основните фигури които затриват България!! Доматите са срещу нея а не срещу сградата. Как не я фрасне по дебелия такова Босия, много ще ми е гот!!