Военно разузнаване дебне на границите за джихидисти

На браздата с Турция е измамно спокойно, 111 военни пазят
30
Военно разузнаване дебне на границите за джихидисти
Снимка: БТА, архив

И военният министър Николай Ненчев призна, че се страхува, че с бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Въпреки това той увери, че контролът по границата е добър.

Още по темата

"4 екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото те идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи", коментира Николай Ненчев пред Нова телевизия.

В момента на различни места по границите ни има общо 111 военослужещи, но броят им може да бъде увеличен само за няколко часа.

"Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Ако имаме струпване на хора в определен момент и те не могат да бъдат спрени, това означава, че се извършва натиск и ние ще се включим", увери военният министър.

По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа.

Според него обаче на този етап е относително "измамно" спокойно на границата ни с Турция и от седем-осем месеца се работи по възможността за голям брой бежанци, които да нахлуят у нас от южната ни съседка.

"В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение", коментира той. 

Относно изтребителите ни МиГ-29 Николай Ненчев обясни, че 7 или 10 от тях се нуждаят от ремонт.

"РСК-Миг обаче отказаха да намалят цената за ремонта. България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, което е около 24 млн. лв. и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката", добави той.

Нанчев прогнозира, че ЕС в скоро време може също да направи санкция.

"Има риск да изпратят 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия", заяви военният министър.

"Ако бяхме ремонтирали 10 самолета според офертата от март, щяхме да дадем 20 млн. лв повече. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС. За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Май дебне да не падне перуката на Ненчев?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKAKVI MIGOVE--PARITE ZA BEDNITE I SOZIALNI POMOSHTI.
13
1
 
6
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Тоя ако е министър, аз значи съм бог!
12
2
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Освен за Коледните добавки , не дебнат за нищо друго !
11
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"... 7 или 10 от тях се нуждаят от ремонт" От колко? От 11 ли?
10
2
 
6
 
! Отговори
Putin преди 8 години
7 или 10 ??!! Или между 7 и 10??? И въобще, колко имаме??
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряЗа София и останалата територия отговарят друго министерство и спецслужби, които всъщност нищо не вършат и дори не предлагат! А когато нещата станат още по-лоши, какво? Дори законодателно би трябвало да се актуализират мерки за защита на държавата! Но кой да се сети, да каже, пък да се стегнат експертите по сигурността, да се изяснят заплахите и с ИЗПРЕВЕРВАНЕ да се вземат адекватни мерки. А атентатът в Сарафово дойде като гръм от ясно небе и пак не послужи за урок на политицчи и ДАНС!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво пазят граничарите на браздата в Турция ?!? Да не би да мине някоя *** без да си е платила комисионната на граничарите. Правиха акция в Лесово, ами в Резово кога ще има акция ?!? Там ги изтеглят с лодка през реката и граничарите не могат да ги хванат - невидими са и трафикантите и наглите окупатори. Даже и по БНТ ги даваха - по 1000 евро плащали на трафикантите - бъдете сигурни,че половината отиват за родните ни граничари...
7
1
 
14
 
! Отговори
Леко преди 8 години
Смешно е да се хвали със 111 военни на границата! Не е професионално и да споменава публично това! Но той не е професионалист като военен. Цивилно управление, политическо, разбирам. Но да се беше посъветвал с професионалист от МО, какво и как може да се говори! Освен това, нищо не се казва за огреждането на границата. Унгария за една нощ, чрез няколко стотин войници, е разгънала на 41 км. бодлива тел на хърватската си граница! Ето това е оперативност! А В Бг сама пари се "УСВОЯВАТ"...
6
1
 
17
 
! Отговори
старши матрос преди 8 години
Пълен *** си ти г-н министър , трябва ли да си Мара подробната и да плямпаш като чучуло... Не си ли чувал, че има военна тайна и т.н. Неща , които не трябва да излизат на яве ...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай джихадистите, Ненчев!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво разузнаване, я пак?
3
0
 
3
 
! Отговори
До1 преди 8 години
Защо да няма ? Нали големците имат роднини,приятели. Гладни ли да стоят.
2
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Към всеки самолет има резервни двигатели
1
2
 
24
 
! Отговори
:( преди 8 години
Дебне, както дебнеше унгарското. Добре, че онази женица спъна мюслито и покрай разпъването и на кръст разбрахме, че всъщност е спънала джихадист. Истината е, че България е разграден двор и вече има хиляди терористи на наша територия. Гледах по ТВ един АРАБИН в БГ, който питаше някакъв политик: Докога ще ги държите тези афганистанци безконтролно на улицата?