Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!

Има наши летци, които не виждат самолети, коментира Янко Янков
93
Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!
Снимка: Reuters, архив

Като не може България сама да си охранява въздушното пространство, нормално е партньорите ни от НАТО да помогнат. Около това мнение се обединиха зам.-председателите на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков от ДПС и Валентин Радев от ГЕРБ.

Възможността съюзнически страни да осигурят охраната на въздушното ни пространство е заложена в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше анонсирана днес от зам-военния министър Димитър Кюмюрджиев.

Янков коментира, че не е тайна, че сега има летци, които не виждат самолети.

Според него идеята на военното министерство не е изненада, защото в крайна сметка е важно за България да се охранява въздушното ни пространство, а ако ние не можем сами, трябва партньорите ни да го правят, защото това е пространство на НАТО.

"По време на украинските събития често се налагаше да се вдигат изтребители под тревога, а така както я караме, няма да има какво да се вдига“, коментира депутатът от ДПС. Той обаче е убеден, че България ще намери начин да осигури охраната на въздушното пространство, дали с изтребителите, с които разполагаме или с нови.

"Това е въпрос на чест и достойнство, ние сме нормална натовска държава. Има недостиг на публични финанси, но трябва да намерим начин да охраняваме въздушното си пространство", отсече Янков.

Според Валентин Радев изтребителите МиГ- 29 още не са отписани и вероятно на летците ще им се наложи да ги ползват и следващата година, а дори и още една след това.

Той обаче е убеден, че ще бъде подписан оповестеният вече договор с Полша за ремонт на част от тях.

"Армията продължава да охранява въздушното ни пространство като има опция това да става и/или съвместно със силите на съюзническите държави и не бива да се приема, че само чуждите сили ще охраняват въздушното ни пространство", настоя Радев.

Според него друга възможност е да се отпуснат още пари за военното министерство и да се купи ескадрила от нови 8 – 10 самолети през следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците преди години си купиха,ако не се лъжа ПВО системи С-300,оттогава много дружески НАТО-вски самолети избягват да летят над и да охраняват територията на Гърция.Всеки път искат разрешение както е заложено,предполагам и в договора на НАТО между страните членки.Но Гърците помнят "дружеските маневри по охрана на Северен Кипър през 1974 от съюзническа държава в НАТО".Затова и си купиха С-300 за всеки случай срещу дружески опити за охрана на гръцката територия от съюзници в НАТО.
44
0
 
20
 
! Отговори
vgr преди 8 години
НЕ Е НОРМАЛНО ДРУГ ДА ТИ ПАЗИ ГРАНИЦИТЕ!!! "управници", за гнусна печалба ще продадете не само себе си, а цял народ!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама рошло, толкова ли си загазила с парите, че захлебваш и с тролене. Нас не ни мисли.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха хаааа, руснаците щели да подарят самолети? Брато, ти на какви медикаменти си?
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо друго. Много пъти съм писал тиквите да въведат тук швейцарската система. Тя може и да се актуализира. Примерно взводовете и ротите да са по населени места и да разполагат с мобилни системи срещу танкове и самолети. Така при инвазия за броени минути всеки се въоръжава и защитава Родината си. Оръжието и всичко останало си ги държи в къщи. Но тиквите това няма да го допуснат, сещате се защо. В ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА ОРЪЖИЕ МОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ САМО МАФИОТИТЕ.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 40 - Не показват руската оферта, защото няма как натовски самолети да се ремонтират в Русия. Нещо неясно или трбява да ти го спелувам! След като сегашните руски самолети минат в брак, следващите може и да са от Конго, но няма да са руски. Като не ти изнася, беж да ревеш при московеца....Комент каунтъра вързан към компютъра на платен български предател-протестър отчита още един коментар срещу 1 цент надница.
39
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А за какво аджеба,им дават пари на тези пилоти,които не били виждали самолет? Да си клатят краката ли или за да играят белот?
38
2
 
4
 
! Отговори
некой си преди 8 години
Некои от роднините са ти от герб и дпс,а ти си някакъв мутант.А...баба ти е бсп.Айде чао ***.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-изгоден вариант е България да излезе от НАТО и Русия ще ни подари 20 самолети без пари както на Асад и както преди 1989 г. Русия ги подаряват вместо да харчат пари за отбрана срещу НАТО.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбирам как България е паднала под турско робство през 14 век.Може би по абсолютно същия начин са се държали царете ни тогава,уж малко да са васали,уж и независими ще са,ама само малко и спахии ще оставим като веонен контингент да ви пазят от латините,венцианците,католиците са им обещавали османските турци и хоп изведнъж 500 години османско робство.В момента вървим по същия път надолу."Пророчеството на Севрюкова започва,като че ли се сбъдва за част от територията на България."
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО не пази въздушното ни пространство а си направи чрез България въздушен коридор с който да държи Черно море и Русия.Стига сте се прехласвали,и да се имате за толкова значими за НАТО.че от простотия не виждате истината. Още работят с руска техника и американеца каза щом нямате пари ,няма да имате и бойна техника.
34
2
 
16
 
! Отговори
9 преди 8 години
Разоръжиха ни, унищожиха армията,общо взето ни превзеха без война/ със съдействието на парламентарните дружки/.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въздушното пространство може съвсем успешно без много напъни да се охранява и от комплекси на ПВО (противовъздушна отбрана) разположени по границите ни ха сега сетете се от три пъти защо Големия брат не ни дава да си закупим такива комплекси чиято поддръжка е 6 пъти по евтина от тази на един самолет и ресурса им е много по голям отколкото на един самолет.
32
2
 
4
 
! Отговори
некой си преди 8 години
Сегашните 29ки 31ци са по добри от Грипена,вервей ми.По предназначение,найвече 31цатапрехващач,друго не ни трябва.А инфо имам в изобилие
31
1
 
10
 
! Отговори
тъпчо преди 8 години
Дет се вика "честита ви независимост"...
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За руски самолети забрави. Това е минало бешело време. Тези хора ни възприемат като врагове и това ще продължи дълго. Затова писах, че с руснаците нито можем, нито пък ще го направим да воюваме. Срещу натовските си съседи защо да воюваме??? Със Сърбия и Македония пък хептем. Трябва ни нещо от сорта Барабар Петко с Мъжете.
29
4
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Нали поради влизането ни в НАТО останахме без самолети ! Нали заради НАТО вече ние не можем да си пазим въздушното пространство ! Ама какво се паля и аз ....като гледам единия от Герб другия от ДПС ..........какво се учудвам ! Кажете бе предатели ...кажете къде са изтребителите ни 230 на брой ...къде са 2200-те танка ....къде са ракетите "скъд" и "сс-23" ? Къде са ни 120-те бойни кораба и къде са 4000-те бронирани машини ? НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не покажат руската оферта за ремонта на 14-те Миго-ве колко е.Защо ни поднасят изкривена информация.14 Мига с съвремено въоръжение са напълно достатъчни да охраняват въздушното пространство.Сега разбирам как България е паднала под турско робство през 14 век.Може би по абсолютно същия начин са се държали царете ни тогава,уж да са васали,уж независими,ама само малко и спахии ще оставим да ви пазят са им обещавали османските турци и изведнъж 500 години османско робство.
27
3
 
9
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
НАТО Е НАЙ - ГОЛЯМОТО ЗЛО НА СВЕТА. ТО НИКОГО НЕ ПАЗИ А САМО СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА СИ ИЗСИПЕ БОМБИТЕ. ТАК ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ДА НИ ПАЗИ...
26
1
 
2
 
! Отговори
някой си преди 8 години
След последния ти пост излиза че че не е важно какво може самолета ,а е важно да хвърчи.Демек все ще си на парад,дори и по време на бойни действия,недай боже.А това което имаме и гние по хангарите благодарение на малоумието на всички управляващи след 1989 година е по добро и по качество и по предназначение