Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора

Ако си пил, демонтират ти табелите на колата направо на пътя
Обновена: 6 окт 2015 14:50 | 6 окт 2015 13:08, Анисия Иванова
159
Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора
Архив: Булфото

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Още по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Aka sia преди 8 години
Barso karash, barso vlizash - v all inklusiva?:-)
35
4
 
10
 
! Отговори
КАТ е вреден преди 8 години
Поредното доказателство, че КАТ е вреден и трябва да се закрие. Все пак се чудя на политиците, с кой акъл дават на МВР, вкл. и КАТ да пишат закони за себе си? Те трябва да изпълняват закона, а не да го пишат. Сега е странна ситуация - МВР, вкл. и КАТ пишат закони за себе си, след което не ги изпълняват и се оправдават с закона, който сами са написали.
34
4
 
12
 
! Отговори
pepe преди 8 години
Отнякъде трябва да се започне защото се затриваме. Активен шофьор съм, карам всеки ден в София и доста извънградско. Всеки който шофира вижда, че малоумщината от ден на ден става брутална. В София минаване на червено, "поднасяне" по завои, престрояване на забранени места, прелитане през пешеходни пътеки!!!На нашите магистрали има доста хора, за които е обидно да карат с под 170, някъде се шофира така и по останалите пътища, изпреварване на колона, изпреварване на десен завой..трябва да спрем!!
33
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
КАТ пак имитира дейност.Как така КАТ не успяха да разберат, че по-високите глоби и санкции не дават резултат, ако не се налагат винаги при всяко нарушение? В цял свят отдавна разбраха, че резултат от санкциите има само и единствено, ако се налагат винаги, а от по-големите наказания полза няма, даже има вреда, защото така КАТ искат по-големи рушвети.
32
2
 
5
 
! Отговори
Iwajlo преди 8 години
Повече от фашизъм, повече от безумие
31
10
 
7
 
! Отговори
Папуняк преди 8 години
А е посегнал да ми свали номерата, главата му пада преди табелата! Ако иска да духам на дрегер-духат и двамата с колегата му! Не ми светел фара? Ок, пускай светлините на патрул ката, да видим всичко с фаровете и мигачите и наред ли е! Търсиш ми гражданска и преглед? Давай на Астрата документите да видим тя има ли същите, щото в повечето случаи НЯМА! Та нека посегне на номерата на колата ми...... ако смее!
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ще има ли правила за кортежите на политиците, за автомобили на данс и прочие служби? Ако за тях тези правила не важат, няма какво да коментираме повече. Само обикновения българин ще го изяде накрая.
29
2
 
9
 
! Отговори
Затворо преди 8 години
Е па те такива големи затвори ся като почнат да строят - половината БГ шофьори ще са вътре
28
8
 
7
 
! Отговори
25003 преди 8 години
Какви са тия глупости и безумства? Ще си забравя книжката и ще ми свалят номерата? !
27
10
 
11
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
Доказано е, че по-тежки наказания не спират престъпленията. Това е поредната схема за ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ на българите. На всеки втори полицай роднините ще отворят фирма за извозване. Спират хората на пътя - тия развалените дрегери показват колкото каже полицая - айде върви доказвай, че не си пиян, че не знам си кво и накрая човека тегли една майна и плаща, защото колата му трябва.ЕСТЕСТВЕНО за мутрите, бейовете и "нашите" хора правилата ще са препоръчителни, че да не стават проблеми...
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пътищата кога ще оправя да няма изнервени шофьори
25
2
 
16
 
! Отговори
ZZZ преди 8 години
Супер - доживяхме! Ама ги изпипайте нещата, господа умници.Само помислете, ако някой ми открадне автомобила и го хванете пиян как така ще свалите регистрационните табели и с какво аз ще карам детето до детската градина следващите 2 години докато тече делото???Или трябва да ви се моля и да ви давам пари на ръка - ***!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отчаяни опити на живия труп МВР да покаже, че все пак съществува!Докато има 60 000 униформени лежляци и доживотен затвор да предвидите в закона - ефектът е никакъв!!
23
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Скъпи съграждани- това важи за обикновения и беден човек!!!!!Който е на някой си познат минава тънко!!!!Made in BG
22
1
 
7
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Ще сипя кофа бензин в резервоара, и ще мина покрай тия да им хвръкнат фуражките. Толкова ограничения, толкова тежки наказания?! Отговорното шофиране е нещо, което се възпитава като навик от рано. Още от училищата наред с другите предмети трябва да се изучава правилника за движение по пътищата, и да се провеждат занимания. Поне три години. Да се възпитават навици свързани с движение в градска среда, и разпознаване на знаците. Когато се уважава закона, не биха били нужни толкова ограничения.
21
4
 
8
 
! Отговори
pun преди 8 години
АЛО, ДНЕС, ВИЕ ПОЛУЧАВАХТЕ ЛИ ЗАПИС СЪС ТОВА КАК КАНДИДАТКАТА ЗА КМЕТ НА ПЕРНИК ОТ ГЕРБ КУПУВА ГЛАСОВЕ. И ДО КОГА ЩЕ ГО КРИЕТЕ, А
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се погледне статистиката на КАТ за ТПТП ще се види, че основна причина за катастрофите се крие в пътищата, а не в алкохола или превишена скорост. Хора, борете основните проблеми, а не популистките!
19
0
 
10
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
А ако си от малцинствата и цялата махала има коли и няма книжки, ако си пил и сгазиш дете какво те очаква... НИЩО !
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закони и сега има, но НЕ ГИ ПРИЛАГАТ същата тази иземет дето иска нови закони! Трябва и закон за велосипедистите, щом карат на пътя да изкарват книжки иначе откъде ще знаят правилника за движение. Трябва и за пешеходците - говориш си по телефона на зебра демонстративно, е ми глоба братле. Истината е че кой и преди не е спазвал и сега няма да спазва по просатат причина, че съд, пркуратура, полиция, администрацията и цялата *** в парламента са КОРУМПИРАНИ!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излиза че да си шофьор е по голямо престъпление от това да си крадец с 30-40 задържания за дребни кражби на стойност до минималната заплата. Както и е по голямо престъпление от изнасилвач, педофил и убиец. НСО гамените, депутатите, спонсорите на МВР, военни, изобщо всички държавни служители, ще остана извън този закон. Да му мислим ние който плащаме на всички тези *** заплатите, дрехите с който са облечени и скъпите коли в който се возят.