Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора

Ако си пил, демонтират ти табелите на колата направо на пътя
Обновена: 6 окт 2015 14:50 | 6 окт 2015 13:08, Анисия Иванова
159
Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора
Архив: Булфото

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Още по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
dobre ima znaci s ogreni4enie 60km,na mesta prav u4astak na patq ,sled tqx nqma nikakva tabela s kilometri 4e znaka se otmenq i voda4a 6te kara s 60 li ot strax da ne vleze v zatvora,neznam kak q mislqt
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*, ясно е че сте не сте шофьори или сте си купили книжките по втория начин всички до един.И най-вече е ясно,че не правите разлика м/у закон за движение по пътищата и правилника за прилагането му и закона за регистрация на МПС.Не можете да му свалите номерата,защото това значи нова регистрация на автомобила, а той вече е регистриран и точно номерата, които човека е закупил удостоверяват регистрацията, затова те се и наричат регистрационни номера.А ако е служебна кола и я карат много хора
54
1
 
7
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ОТ НЕГОДНИЦИ И *** НИЩО СВЯСНО НЕМОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА.ЗАЩО ЛИ ТИЯ "РАЗБИРАЧИ" НЕ КАЗВАТ НЕЩО ЗА БЕЗОБРАЗНИТЕ ПЪТИША С ОГРОМНИ ЯМИ И КРЪПКА ДО КРЪПКА?ДОКАТО НЕ ИЗМЕТЕМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г.ЗАВИНАГИ ОТ ВЛАСТА,СЪЩО И ТЯХНОТО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ БЪДЕМ НАИ-БЕДНАТА И КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА С НАИ -ПРОСТИЯТ И РОБСКИ НАРОД.
53
0
 
11
 
! Отговори
пенчо преди 8 години
Аз предлагам разстрел на място за превишена скорост, и бой с тояги ако си пил /за да изтрезнееш по лесно/
52
0
 
10
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Конфискувайте коли , взимайте книжки , съдете ги трудно е нали , на хора с коли от по 100 бона ???Катаждийте се на*ират
51
4
 
9
 
! Отговори
Chendov преди 8 години
Даже са малки тези наказания за откачалките,които избиват комплекси на пътя !
50
6
 
7
 
! Отговори
пепе преди 8 години
Хората изкарват арменския поп, пътищата, КАТ и кой ли не още за собствения си непукизъм. Всеки ден се моля да има камери на всеки светофар ако може, въпреки че постоянно шофирам.Всички, които говорят за пътища, ако изобщо шофират няма как да не се съгласят, че по-хубави пътища не е имало в България и стават все по-добри!!!Някой говори за джигити, точно най-богатите с най скъпите коли си ценят живота и са много по-колегиални.Няма спор, че глобите трябва да са ефективни и да важат за всички!
49
2
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
До ???Не съм съвсем съгласен. На един шофьор с 3 промила алкохол каквито и маркировки да му сложиш пак ще се блъсне. Или тези които пометоха децата на Великден са ги блъснали заради дупките и липсващи маркировки? Не са видели тротоара защото не е бил подходящо маркиран?Да има дупки и те са голям проблем, но го има и съзнанието на шофьорите които се мислят за безсмъртни на пътя...
48
3
 
5
 
! Отговори
тцтцттцтц преди 8 години
До ???Кажи им коя причина от изброените от теб, е причина ,*** да карат като луди ???взел някаква кола - иииии вижте ме - я съм цар на пътя , за мен не важи нищо , моа си карам както си искам , опа убих 2/3 -*** трима , ама айде там условна ще ми дадат да имам кола и да карам бързо е най-великото нещо
47
1
 
2
 
! Отговори
брато, преди 8 години
До Папунякна такива като теб трябва да им се забрани изобщо да карат каквото и да е белким нещо ви светне в главата
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пътища нямате глоби имате страна рай за полицаи то скоро и хора няма да имате освен полицаи
45
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 8 години
Основните причини за нарушенията и катастрофите, са действията и най-вече бездействието на КАТ, следвани от безумно поставените пътни знаци и маркировка и на трето място са лошите пътища.Поради тези три основни причини са 99% от нарушенията и катастрофите в България. Коя от тези основни причини се засяга от поредната промяна в закона? Както обикновено - нито една.
44
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Някой може ли да ми обясни защо глобите трябва да са толкова прекалено високи? Примерно за превишена скорост - от горе-долу 150 милиона такива нарушения, които се извършват всеки ден в България, КАТ наказва за хайде пряко сили 1500 да са. Къде са 150 милиона, къде са 1500? Излиза, че КАТ не работи. Сега КАТ като прокара поредните безумно високи глоби, какво ще стане? Пак ще си ги има всеки ден тези 150 милиона нарушения, че и повече, за превишена скорост, но КАТ ще наказва за примерно 750 от тя
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде никой не споменава калпавото обучение и лесното взимане на книжки. Не може всички пълнолетни да могат да шофират. На някои това не им се удава цял живот. Даже на половината въобще не им се удава.
42
3
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Като едни от плебеите в БГ, може ли и моето мнение....1.При условията в БГ..това означава само повече корупция и изнудване от полицаите. 2. Бързам за болницата, семейни проблеми, бягам от магистрални бандити/ обикновено полицаи свързани с ГКПП/ и изведнъж затвор.. 3. Къде в ЕС има такова наказание..затвор заради превишена скорост...къде----никъде....4. Това е тема само защото "светилото ..и в правото...ББ каза че така трябва да бъде..." 5. Мислиш, че като лижеш подметки хората ти вярват?
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Останаха само тикви у тая държава
40
0
 
3
 
! Отговори
Папуняк преди 8 години
До Зико А ти едва ли би събрал смелост да ми го кажеш в очите! Отделен въпрос е, че си и доста семпъл откъм мисловни процеси, щом не схващаш какво искам да кажа! Пък утре като гласуват закон, който ще вкарва хората в затвора защото не им е правилна походката или са си сложили шапката на криво ела пак да ми кажеш какъв съм!
39
0
 
9
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
Ако на пътя нещо не е наред, значи КАТ не си е свършил работата, както е по закон. Номер 43 пепе дава един кратък списък на нарушения по пътищата, но отказва да види, че тези нарушения ги има поради простият факт, че КАТ не работи. Винаги и навсякъде по света, където правилата се спазват, държавата с силата си е наложила това спазване на правилата и никъде това не е станало с свръхвисоки глоби, които се налагат от дъжд на вятър, както е в България.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите, ти става ясно, какви плебей живеят в България, нарушаваш ли законна, трябва да си готов да посрещнеш последствията, на всички им знаят много устите, но започват веднага да се оправдават, да търсят връзки, а ако нямат такива, плащат и се прибират вкъщи да псуват.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искахте зверски наказания! Е, сега ще разберете кон боб яде ли! Всеки от вас има близък роднина шофьор хаха л а п а й тееее