Плевнелиев с вето върху поправката Бакалов

Върна на парламента Закона за "Военна информация" да го поправи
11
Плевнелиев с вето върху поправката Бакалов
Йордан Бакалов. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за "Военна информация" заради текста, според който службата може да бъде оглавена само от военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Още по темата
На първо четене имаше възможност шефът на службата да е и цивилен, но при окончателното приемане на закона депутатите премахнаха тази хипотеза.

Така се оказа, че настоящият шеф на службата Йордан Бакалов трябваше да освободи поста и той подаде оставка.

Военният министър Николай Ненчев обаче не я прие, а и с връщането на закона на парламента, депутатите могат да променят критериите и той да остане директор на "Военна информация".
 
Президентът счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба "Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи, смята още Плевнелиев.
 
Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност. На служба "Военна информация“ са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност, пише в мотивите на държавния глава.

Според него кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание, защото така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хохо, ама той Тиквата наложи вето още преди седмици. Този сега само е изчел това , което са му написали на листчето. Както знаем той не може да каже и 2 изречения сам , а винаги чете от някакви листи
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куклата на конци наречена президент наложи вето по нареждане на мутрата!Сега мутрата ще събере НЕГОВАТА парламентарна група, ще и се скара и ще се приеме НЕГОВИЯТ закон за НЕГОВАТА разузнавателна служба на НЕГОВАТА държава
7
0
 
14
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
Г-н "Президент", Вие сте един слуга на всякакви други интереси но не и български. С какво Ви държат?Колко струва да се превърнеш в национален предател.....Вие сте една жалка карикатура!ДО КОГА?
6
14
 
2
 
! Отговори
Браво ! преди 8 години
Решението на президента е абсолютно ПРАВИЛНО !
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото боко нареди тъй на *** ...
4
1
 
15
 
! Отговори
??? преди 8 години
Тоя хахо прави каквото му заповяда тиквата.
3
1
 
20
 
! Отговори
Бай Радан-през баира преди 8 години
Това се нарича закон за определен човек...Бах ви в реформаторите...
2
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хайде, пак властта си играе на ваши и наши хора. Ветото на президента е наложено по политически, а не поради пропуски в закона. Къде е морала? Във всички случаи не е в ГЕРБ.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е груба грешка !В България и БА най-много се "ценят " кадри ,дето не са си на мястото, но са наши момчета и момичета ! В армията -само военни, в болниците -само медици,в училищата -учители ит.н. Всякакви други изпълнения са си чисто п..но!