Президентски апел: Кажете две думи и за референдума!

Плевнелиев разочарован - говорели само за детски площадки
103
Президентски апел: Кажете две думи и за референдума!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование, че към днешна дата не се вижда очакваната от гражданите активност на политическите партии в кампанията за предстоящия национален референдум и апелира в оставащите дни до вота освен към местните избори, партиите да се отнесат отговорно и към референдума.

Още по темата
Според президента отсъствието на активност на партиите в кампанията за референдума донякъде е необяснимо.

Плевнелиев отбеляза, че има 25 политически партии, които са регистрирани като застъпници на референдума, има също немалък брой партии, които са регистрирани за референдума с позицията против, но нито една от тях не е активна.

Държавният глава обаче изрази увереност, че в оставащите броени дни до провеждането на референдума политическите партии така както се отнасят отговорно към местните избори, ще се активират и ще се отнесат отговорно и по темата с референдума.

"Българските граждани очакват това от своите политици, те искат техният глас да бъде чут, те искат да бъдат питани", каза Росен Плевнелиев, цитиран от БТА и допълни, че смисълът на референдума е именно в това - да бъде попитан народът и да се чуе той какво ще каже.

"Когато говорим за улици и за детски площадки, кажете две думи и за референдума,защото това ще помогне на гражданите. Виждаме, че гражданите очакват и искат да получат необходимата информация, за да направят своето обосновано и коректно решение”, каза той.

Росен Плевнелиев заяви, че не застъпва ничия позиция и страна като президент по темата, а апелира към активност.

"Нека в останалите дни политическите партии освен към местните избори да се отнесат отговорно и към референдума заради народа и заради очакването, че трябва да покажем и своята демократична култура, а демокрацията може да се развива тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не когато само представителната е налице, а пряката - липсва", каза Плевнелиев.

Той се оплака още, че парламентът отхвърли в допитването да бъдат включени и другите два въпроса, предложени от него – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

"Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега. Ако те бяха приели и трите въпроса купеният вот нямаше да бъде вече фактор”, коментира държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименNe president a sbarkano 4u4elo. daze zena mu ne go odobrjava. Samo gaf sled gaf.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименBravo na Rosko. Ste go potupame po glavata.
43
0
 
4
 
! Отговори
Краварка или овчарка преди 8 години
Плевнелиева не те знам краварка ли си бил или овчарка, ама си кажи за колко процента се разбрахте с твоите аверчета от ейвиен на срещата зад граница? Кажи си защо ни съдят сега и с чия благословия тези крадци на пари от българския народ си позволяват да изискват да им се плащат пропуснати ползи? Кажи си измекярино гаден защо имаш имот на първа линия на морето и не е ли незаконно това?
42
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
аз още не съм разбрала ще мога ли да гласувам от компата в холаникой не обяснява с думи прости за какво става въпрос
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
shte glasyvam edinstvenno za shaikata prestapnici predali 26 god balgaria za dojivotni presadi.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не мога да изтръпя още едни избори станаха всяка година тука ги е хванало бесо
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
олигархичен референдум за разнообразяване на изборните фалшификации.
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския ***............дааааааа.........................гоооооооооооооооооооо........................Сега!!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казвам две думи: Нулев президент!
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойкот на референдума на плевнелиев!!!!!!
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роска, заемаш излишно място в колонката с новините, стига си ни занимавал с глупостите си за да разберем и по-важните новини от деня.
34
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския ***............дааааааа.........................гоооооооооооооооооооо........................Сега!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 59 Ти пък спри с тия тъпотии
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не направихте референдум дали хората искат Нато и Ес , смешнизи сега референдуми ще правят
31
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 8 години
... забраним ... изтрием ... --------------------------------------Тц! Толкова пък радикални решения не са необходими! пп. лично аз служа първо на Бога / каквото и да значи това/, следва Родината - род рода, .. Живея днес и сега и работя за бъдещето! Доколко е успешно бъдещето ще покаже! Уважение, а не емоции, страсти към миналото, към Левски, към Ботев и великолепното му и гениално творчество!
30
6
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 8 години
Само знам, че не искам да ме управлява Путин,-------------------------Подсъзнанието ви го разбира Искам да ме управлява Путин! Сори *** НЛПто е западна технология - НЕто не се възприема от подсъзнатото, т.с има конфликт във вас! ! А това разминаване си е изцяло ваш проблем! :)))
29
15
 
2
 
! Отговори
d0 52 преди 8 години
Само знам, че не искам да ме управлява Путин, колкото и силна армия да ръководи и колкото и голям мачо да е.Иначе не управлявам държава и слава Богу нямам такива амбиции.Управлявам фирма, която ме храни и на всичко отгоре произвежда качествен продукт.Това ми стига, не искам да управлявам нито москва, нито Киев :) съветвам те и ти да се успокоиш.
28
2
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 8 години
До do 47:)) За да можеш да командваш/ управляваш на първо време трябва да си се научил да се подчиняваш! Това е правило! Путин да, вероятно винаги е управлявал себе си, но преди да управлява Русия е бил изключително добър изпълнител/служител! Всъшност Путин и днес/ сега служи на народа си, на родината си! 47ми вие нито можете да се водите, нито се карате! 47ми вие комай служите единствено на първичните си потребности/нужди! :)))
27
4
 
7
 
! Отговори
от "соросоид&qu преди 8 години
Хора гледам форума почти всеки ден и виждам само едно нещо: омраза, омраза, омраза и пак омраза.Само около това се обединявате.Днес мразите президента, утре бойко, други ден доган, трети ден сидеров, четвърти ден станишев, пети ден се мразите един друг, после по-малко мразите путин или обама.Оставете омразата и безсмислените спорове за малко и си оправете градинката (буквално и в преносен смисъл).Международната ситуация няма да я оправите във форума, дайте да живеем заедно в мир и по-спокойн
26
8
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Не те питат, защото въпросът социализъм или капитализъм е много по-труден, отколкото дали да се гласува електронно.Ти ше кажеш, че ти е лесно, искаш си социализма, искаш си Путин, но такъв радикален избор в толкова разделено общество като нашето автоматично ще означава, че няколко милиона на секундата ще се изнесат от България, ако някой реши да връща социализма.Аз, моето семейство с трите ми деца, родителите ми, всичките ми познати ще сме от тях.Ще останете само неграмотните и ц***ните :)