Президентски апел: Кажете две думи и за референдума!

Плевнелиев разочарован - говорели само за детски площадки
103
Президентски апел: Кажете две думи и за референдума!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование, че към днешна дата не се вижда очакваната от гражданите активност на политическите партии в кампанията за предстоящия национален референдум и апелира в оставащите дни до вота освен към местните избори, партиите да се отнесат отговорно и към референдума.

Още по темата
Според президента отсъствието на активност на партиите в кампанията за референдума донякъде е необяснимо.

Плевнелиев отбеляза, че има 25 политически партии, които са регистрирани като застъпници на референдума, има също немалък брой партии, които са регистрирани за референдума с позицията против, но нито една от тях не е активна.

Държавният глава обаче изрази увереност, че в оставащите броени дни до провеждането на референдума политическите партии така както се отнасят отговорно към местните избори, ще се активират и ще се отнесат отговорно и по темата с референдума.

"Българските граждани очакват това от своите политици, те искат техният глас да бъде чут, те искат да бъдат питани", каза Росен Плевнелиев, цитиран от БТА и допълни, че смисълът на референдума е именно в това - да бъде попитан народът и да се чуе той какво ще каже.

"Когато говорим за улици и за детски площадки, кажете две думи и за референдума,защото това ще помогне на гражданите. Виждаме, че гражданите очакват и искат да получат необходимата информация, за да направят своето обосновано и коректно решение”, каза той.

Росен Плевнелиев заяви, че не застъпва ничия позиция и страна като президент по темата, а апелира към активност.

"Нека в останалите дни политическите партии освен към местните избори да се отнесат отговорно и към референдума заради народа и заради очакването, че трябва да покажем и своята демократична култура, а демокрацията може да се развива тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не когато само представителната е налице, а пряката - липсва", каза Плевнелиев.

Той се оплака още, че парламентът отхвърли в допитването да бъдат включени и другите два въпроса, предложени от него – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

"Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега. Ако те бяха приели и трите въпроса купеният вот нямаше да бъде вече фактор”, коментира държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
2
 
! Отговори
do 47 преди 8 години
Зрели решения взе Орбан за "имигрантите".Путин е зрял диктатор, който мачка всички , които му се опълчат.В нормалните общества този човек е аутсайдер, а в неразвитите и бедните, каквито са руското и българското той е герой.Лично мнение, не се сърди.
24
1
 
5
 
! Отговори
:)) преди 8 години
*** НАРОД---------------- КРАДЕН НАРОД! ПО ДЕТСКИ НАИВЕН НАРОД! ЧЕСТЕН НАРОД! ПОЧТЕН НАРОД! ЗАДУШАВАН НАРОД! КАСТРЕН НАРОД! ЛЪГАН НАРОД ! ПОДТИСКАН НАРОД! НЕМНИТЕЛЕН НАРОД! БЕЗ ВИНА, ВИНОВЕН НАРОД! ...пп. на кого е угодно? Плевньо и ББ са с поведение на послушни деца! Путин и Орбан са Зрели Личности! Кой обаче се прави на родител, м?
23
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е честен и достоен човек, просто се опълчи на триото ДПС,Атака и БСП и те го заляха с цялата помия на света и хиляди гнусни опорни точки - офшорки, бил гей, бил женчо...Троловете на кутев и волен също помогнаха.Пеевските медии го разкостиха.Покрай протестите срещу орешарски и пеевски пролича колко нагла и безскрупулна е турско-руската коалиция БСП-ДПС-атака.Добре, че се изпокараха пеев и мустака, иначе още щяха да ни управляватБраво г-н Президент, нормалните хора вярват във Вас.
22
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тест за интелигентност на форума на днес.бг.+ искаме връщането на комунизма със всичките му "благинки" (волен е пич, нищо, че слугува на Русия и ДПС и предаде България) - искаме да сме част от ЕС и да поемем реален курс на запад с реформи във всички сфери и промяна на мисленто и манталитета (по-малко крадене, тарикатлък, чалга и селяния, повече работа и частна предприемаческа инициатива )П.С. очаквам
21
1
 
13
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Народе,не прави грешката да гласуваш с ДА на референдума!Правят легален опит да направят тотално купуване на изборите.Представете си само тартора ром с картите от махлата,какво гласуване ще става.Нямаше да бъде проблем ако ромите бяха 5% от населението,нямаше да повлияе на вота.Но при 50% роми/платен фот/ представете си колко от значение ще е Wашия глас!!!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдум? За риба съм със сигурност, до тука беше с гласуването. На гнусните ви лъжи няма вече кой да повярва.
19
0
 
10
 
! Отговори
pitbull преди 8 години
Islam referendum za ES; NATO I marica 1 I 2-kam logo da se obarna ?
18
0
 
6
 
! Отговори
pitbull преди 8 години
chasovnika tiktaka- tik-tak. Sled Edna godinka nqma I da si spomni6 za referendumi- te.sa za demokrati4ni darjavi ' a ne zaprezidentki na konci!!!
17
1
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 8 години
(Пари/Средства) Хвърлени На Вятър! ;Безумно харчене! ; Безразсъдно действие/управление / на средствата, финансите в Бг/; Прищевки и Лигавщини /на разглезени незрели същества/! Обедняване! Излишно Разпиляване!; Поредната простотия / на правителството на БГ/! Инвестиция не е! ....пп. народа няма какво да яде, но ще плащаме лукса да си правим референдум - уж да проучваме какво е общественото мнението! Дори не е съвсем разход, а източване на хазната!
16
1
 
34
 
! Отговори
некой си преди 8 години
Искам референдум за НАТО,ЕС,Южен поток и АЕЦ Белене.Защо нямяше и референдум за спиране на трети и четвърти блок на Козлодуй.Прави си нашия някакви безмислени референдуми.Нали така "г-н" Плевнелиев.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като имаше референдум за АЕЦ Белене някой взе ли под внимание вота на гражданите? Сега искат да затрият и АЕЦ Козлодуй на пук на хорското мнение за енергетиката! Е за какво тогава да гласуваме след като нашия глас не означава НИЩО?
14
2
 
20
 
! Отговори
некой си преди 8 години
ето ти и моите две думи:ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne vi li stana qsno che naroda ili povecheto hora vi mraziat ....
12
2
 
20
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Наслушахме се на толерасти!
11
2
 
29
 
! Отговори
две нули преди 8 години
Казвам две думи: Нулев президент!
10
5
 
28
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Не знам за какво е референдумът , но щом е от тоя Шут , твърдо НЕТ !
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такъв референдум не съм си поръчвал!!!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г Плевнелиев,е математик.Не разбира от политика.Историята също не познава .Всяка година,чества лъжата.За българите лъжата е велик ден - празнуват байрам.Много истини крият Кой път е верния ,честния.Лъжата води до мошеника.
7
1
 
28
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Шут!
6
1
 
29
 
! Отговори
диди преди 8 години
Твърдо НЕ!