Затвор за повече Е-та, отколкото на етикета

Решетки ще грозят производители, които слагат повече добавки
16 окт 2015 07:36,
11
Затвор за повече Е-та, отколкото на етикета
Снимка: Булфото

Затвор грози производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника. Това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия, пише "Монитор".

Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект.

В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя. Обикновено в манджите има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а несъответствието се хваща само когато стане инцидент. В подобна ситуация се предвижда и опцията да се затваря предприятието.

Кметовете пък ще бъдат санкционирани с тлъсти глоби, ако си траят за незаконни цехове за храни в общината, гласи проектозаконът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви Е-та бе, вие луди ли сте.... От години ядем само прясно. Аз храна от пакет или консерва не близвам. Само, пресни плодове и зеленчуци, прясно месо на скарата, прясна риба(в никакъв случай замразена или от консерва) домашни манджи всякакви, и домашно мляко и яйца си купувам директно от производител, в къщи си правим и кисело мляко. А когато има време и домашен хляб си печем Това е истината, всичко здравословно и вкусно. По магазините над 90% от храната и за прасета не става.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека ги затварят, който трови сънародника си затвор за него!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни от най- големите ***:кренвириши, лютеница, салам, безалкохолни, степчета, бялата захар, маргарин, пастет, пушено. Избягвайте ги, каквото и да пише на етикета да знаете - спестили са някоя буква.
4
0
 
4
 
! Отговори
Че добре преди 8 години
Така, ама производителят на Е-та защо не го питат защо ги произвежда? Пък и май се санкционира не влагането им, а грешните е тикети-може и да са лъжливи.
3
0
 
12
 
! Отговори
месарчето Месси преди 8 години
Няколко милиона мишлетанагъват кюфтета със Е-та,а тлъста глоба чака го на Кметаако прикрива цехове с ментета.
2
0
 
4
 
! Отговори
Дан преди 8 години
Как ще стане това след, като скоро прочетох, че след нова година с вече приет закон, производителите няма да са длъжни да пишат на етикетите, какви Е-та и консерванти се съдържат. Тая статия някаква пародия ли е в случая не мога да разбера?!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнете всеки голям магазин-10% е хляб,месо,зеленчуци и млечни продукти, другото е боя,вода,спирт,подсладители,набухватели -Химия !