От ЕК: Бутането на ромски къщи в "Максуда" - законно

В помещение от 40 кв.м имало 166 адресно регистрирани
18 окт 2015 14:12, Александър Попов
39
От ЕК: Бутането на ромски къщи в "Максуда" - законно
Снимка: Булфото, архив

Европейската комисия призна законността на събарянето на незаконни постройки в ромската махала "Максуда" във Варна, съобщи днес в крайморския град евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, цитиран от БТА.

Той уточни, че е получил позицията на ЕК, след като е задал писмено въпроси до нея. Радев посочи, че е попитал дали политиките на ЕС към ромите предполагат те да имат правото да не спазват законодателството на държавата, чиито граждани са, и което е абсолютно синхронизирано с европейското.

За събарянето на постройките в "Максуда" има издадени всички необходими документи, както и съдебни решения, припомни евродепутатът.

Той подчерта, че всички са равни пред закона и ромите не може да ползват привилегии, когато го нарушават. Темата много се политизира, но това не означава, че трябва да се правят компромиси, каза Радев.

По думите му действията на община Варна и на районното кметство в "Младост" по събарянето на постройките са абсолютно законосъобразни и ЕК, както и Европейският съд за правата на човека, също са на това мнение.

През 2014 г. в района са съборени около 40 постройки, тази година - около 50, а в момента има подготвени още 147 преписки, по които предстои да бъдат връчени заповеди за събаряне на незаконни сгради, допълни кандидатът на ГЕРБ за кмет на район "Младост" Христо Христов, който до сега заемаше тази длъжност. По думите му общината и районното кметство са следвали стриктно винаги всички законови изисквания.

На живеещите в съборените постройки е осигурен подслон в рамките на месец, като след този срок те би трябвало да излязат на квартира каквото е правилото за всеки български гражданин.

Христов посочи, че сериозен проблем в района продължава да бъде адресната регистрация. По думите му най-абсурдният случай е, че в къща от 40 квадрата са записани 166 човека.

В някои от съборените постройки също все още водят по адресна регистрация хора и то по 15-20 души, допълни Христов. Според него вече е направено предложение чрез депутати от ГЕРБ за промени в законодателството, които да позволят в такива случаи кметствата да дерегистрират хората по служебен път.

Евродепутатът Радев допълни, че според европейските правила такива случаи се решават чрез националните законодателства и България може да реши проблема чрез промени в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
Със суигурност имаме поне един евро депутат който си заслужава да ни представлява!!! Само така, законите са за всички и всички трябва да ги спазват и когато действията са законни ЕК може само да мълчи или да се съгласи :) Време е да започнат да си плащат и данъците, здравните, ток, вода .... Който не плащат да няма право на социални.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bytai v tova ste nai dobri -ryshi i ynishtozi -velika nacia ste nema koli da vidi kolko ste zakono spazvashti milardite ot *** sami is4ezvat.................
12
1
 
1
 
! Отговори
rom преди 8 години
kato 4eta komentarite se 4ydia da pla4ali- da se smeia li ; kopleksite si ostavaty baiganio i si misli 4e po tozi zloben i tap na4in reshava problema na naroda...............
11
2
 
15
 
! Отговори
Булдозер преди 8 години
БУТААААЙЙЙЙ!!
10
0
 
9
 
! Отговори
До МРАВКА преди 8 години
И други неща трябва да се изяснят. На няколко мои познати им се случи същото, както и на мен. Получихме изравнителните сметки за парното - на всеки от нас има да му връщат по 100-120-160 лв, ще ги приспаднат от следващите ни сметки. След това всеки от нас получи по още една фактура за някакво си не знам какво изравняване -дължали сме по още 300-350 лв на ТЕЦ-а и като ни приспаднат 120,130 или 160 лв, да доплатим още по 200 лв.По телефона получихме компетентни обяснения,от които нищо не разбрахме
9
1
 
31
 
! Отговори
Да Да преди 8 години
Че то всички го знаем - незаконни постройки, незаконен ток и естествено БУТАНЕТО Е ЗАКОННО. Всички такива постройки в България трябва да се събарят. Има толкова запустяли села, да отидат там да живеят и с труд да се прехранват или да вземат заеми и да си купуват законно. Така правим нормалните хора. Да не би някой на мен да ми е дал нещо или да съм направил нещо незаконно, все гледам да съм в рамките на закона. А те....? Егати наглеците, че и разни измислени организациики ги защитават. БУТАЙ !
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остана да се спазват всички останали точки и подточки на българското законодателство спрямо тях! Ама дали?!
7
2
 
36
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ЗАЩО ЛИ ТЕЗИ ЕВРОДЕПУТАТИ НЕ ПОПИТА Е.К. ЗАЩО БЪЛГАРСКИЯТ СЪД ОСЪЖДА ГРАЖДАНИ ДА ПЛАЩАТ ЗГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ СЛЕД КАТО ПО ЕВРОПЕИСКАТА КОНВЕНЦИЯ УСЛУГА КОЯТО НЕ Е ПОСИКАНА НЕ СЕ ЗАПЛАЩА? ДОКОГА ПОДКУПНИТЕ СЪДИИ ЩЕ МАРОДЕРСТВАТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ В СВОЯ И НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПОЛЗА?
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МомоЩе се сетят още много ше се сетят , но докато се усетят ние ще си патим и като ги подгонят на нас ше ги натресят.Нашите ако имаха малко акъл в главите, шяха да им спрат всички помощи и майченства и те сами щяха да си отидат без да ги гонят, но от тъпата и продажна българска тиква какво искаш
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе тва нали е нашата държава нашата земята нашите закони тая ЕК за кво ни се бърка ние бъркаме ли се в тяхната политика глобяваме ли ги когато нещо не ни харесва. Кога ще имаме достойни политици който когато нещо не ни ХАРЕСВА на нас ще им теглят една ********, и ще го направим така че да ни харесва. Кога ще дойде деня Българите да се отърват от *** в парламента, денят ще бъде обявен за празник и 100 % ще влезе в историята.
4
2
 
31
 
! Отговори
7 преди 8 години
на така зададен въпрос дори и еургейците няма какво да отговорят
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки път е различна позицията на ЕС и например ЕС не призна събарянето на ромските къщи в София и даже осъди България да ги плати. В Максуда стана законно след като Франция почна да събаря ромските гета около айфеловата кула.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДерегистрацияНай-после нещо истинско.
1
1
 
77
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Еееее... Доживях!Добре, че им се навлякоха малко "бежанци" на тия в Брюксел, та да се сетят как стоят реално нещата.