25 г. никой не попита народа как иска да избира властта

Статуквото срещу референдума е силно, оплаква се Плевнелиев
Обновена: 21 окт 2015 20:52 | 21 окт 2015 20:02, Камелия Цветанова
105
25 г. никой не попита народа как иска да избира властта
Снимка: БТА, архив

Според президента Росен Плевнелиев статуквото срещу референдума е много силно.

Той вече се оплака, че политиците, а и неправителствените организации не са активни и никой не обяснява достатъчно на избирателите за какво е референдумът, който ще се проведе заедно с местните избори в неделя.

Въпреки това държавният глава е убеден, че всяко допитване до народа е много важно.

Още по темата
"Вече трета година се боря за него. Така или иначе референдум в неделя ще има и призовавам всички граждани да излязат и да гласуват", коментира той по Нова телевизия.
 
"25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила иска да избира управляващите. Референдумът е големият отсъстващ и то в 130-годишнита ни история. По важни въпроси трябва да се пита народът. Това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво”, каза още Плевнелиев.
 
"Не е достатъчно да има само европейски закони в една държава. Не е достатъчно и да се изкопират европейските институции. Примерът е България. Въпреки това, тези държави може да бъдат превзети от статуквото и да бъдат обслужвани от него. Големият двигател на демокрацията може да бъде само гражданското общество”, заяви още Плевнелиев.

Той призна, че е горд, че първият български президент, който ползва правото си да инициира референдум, независимо дали той ще е валиден или не.

Държавният глава смята, че управляващите винаги а променяли изборния процес в техен интерес, което поставя под известно съмнение честността на вота.

"Искам да дам всичко от себе си като държавен глава, за да се върне доверието на хората”, посочи той.
 
Попитан за кандидатите на местните избори, които са с многобройни присъди, Плевнелиев заяви, че тук идва въпросът за "чувството за морал и хигиена на политическите партии” и призова политиците да го покажат.
 
Що се отнася до войната между Прокопиев-Пеевски, Плевнелиев заяви, че не търси медиен конфорт.
 
„Свикнах с атаките срещу мен, не търся медиен комфорт. Гледам напред, гледам смислените неща”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава засега отказа да коментира въпроса дали ще кандидатира за втори мандат.

"До края на мандата ми остава още една година. Това е много време. Нека минат местните избори. През 2016 г. аз като държавен глава ще декларирам ясно своите намерения дали ще се кандидатирам за втори мандат. Народът не очаква от политиците една година преди изборите да си правят тънки сметки. Той очаква от своя президент да работи за повече демокрация, за модернизирането на страната и правя точно това”, настоя той.

По думите му той като държавен глава виждам смисълът от това, което прави, за него България е важната и всички политици винаги трябва да могат да взимат най-добрите решения за страната.

"Докато съм президент тук коалиции няма да се правят, ще се правят по резиденции и партийни централи“, зарече се президентът.

Росен Плевнелиев обяви, че планира да свика КСНС, който ще е свързан с промените в геополитическата картина и от това ще се направят изводите и за мигрантската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
25
 
! Отговори
според мен преди 8 години
Росен Плевнелиев е турчин .
31
4
 
21
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Като се въведе е-гласуването, ще могат да гласуват и мъртвите!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искате елетронно гласуване - нека видим колко души ще излязат за МАШИННО!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искате мажоритарност - гласувайте с преференция на тези избори.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реферндума наПлевневлиев цели да даде всичката власт в ръцете на Герб и ДПС ...ама може би наистина ни трябмат мажоритарин избори да видите като ни управлява герб със 70 процента, ДПС с 30 и няма други партии как ще почнете да викате, еййййй то не било толкова хубаво мажоритарното гласуване.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕК разреши да бутаме незаконните постройки. Според ЕК трябва да има равенство пред закона независимо от пол, раса или религия.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев, първо питайте народа за членството в терористичната организация от обратни психопати Нато и ЕС, защото срещу народа на България беше извършен заговор от една малка банда *** и продажници. Приеха ни без референдум, което е НЕЗАКОННО и по българското и по европейското право, ФАКТ.
25
16
 
0
 
! Отговори
ъъ преди 8 години
От всички Президенти единствен Плевнелиев е направил нещо. С референдума се опитва да даде прово на директно народно решение. Помните референдума за Ядрената енергия -тая тема беше угодна за политическата система, защото носеше милиарди на консултанти, а от там в партийните касички. Настоящия Референдум не е угоден на мафията политици. Затова всички партии се правят на ущипани. В същото време са в шок и ужас. Но бедния ни народ е *** и се поддава на манипулации. *** народ слаба Държава.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа и другари!Не обиждайте баш капиталистите на България!Вече 26 години те ударно се борят за тържеството на капитализма- а вие не уважавате постиженията им!Номенклатурни комунисти,ченгета,предатели-офицери, земеделци и клоуни от чужбина,демократи, либерали, неразстреляни фашисти ,икономисти, финансисти,журналисти, юристи, клептомани,чейнчаджии, наркомани, наркотрафиканти,културтрегери-издатели на порносписания и обикновени - това е цвета на днешна България! Да им вдигнем паметник!
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омръзна ми вече. Този Плевнелиев няма ли най-накрая да каже или направи вещо смислено и полезно за България.
22
2
 
21
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Добро начало. След това референдум за НАТО и ЕС.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът на ***, *** и ***,какъв да е?
20
4
 
25
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Плевнелиев трябва да подаде оставка ако референдума не сполучи .Другото е балкански бабаитлък.
19
0
 
20
 
! Отговори
Велика България преди 8 години
Плевньо, а референдум насрочи ли за да настаниш брадатите в Харманли? Голямо бързане с тоз референдум. Аз ще гласувам с Не, за да не улеснявам Анадолците.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да дойде този си мислех, че не е възможно да се срамувам повече от някого отколкото ото Желев....е - оказа се, че може.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***!
16
2
 
18
 
! Отговори
КОШАРЕВЕЦ преди 8 години
Баба Пена от село има лаптоп и ще гласува дистанционно също така и дядо Груьо да не говорим за Айшето и Асан. Да живеят хакерите фалшификатори.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Волен ще ви оправи вас...
14
0
 
16
 
! Отговори
до кога преди 8 години
Стига празни приказки най-вероятно всички са чували лафа ,че ако от изборите зависеше нещо щяха да ги отменят. Тоя *** се опитва да се прави на по-голям католик от Папата с "грижите" за народа.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,по принцип референдума трябваше да е за задължително гласуване.Сега глупости.