Прогноза: "Да" за е-вота, "Не" за референдума

37% от българите са "за", а 15% - против гласуването в нета
Обновена: 22 окт 2015 17:17 | 22 окт 2015 16:57,
27
Прогноза: "Да" за е-вота, "Не" за референдума
Графика: ИМП

Повечето българи, които ще гласуват в референдума, ще изберат отговор “Да“ за въвеждане на електронно гласуване. Те обаче няма да са достатъчно, за да може допитването да бъде признато за легитимно.

Още по темата
Това е прогнозата на Института за модерна политика. Организацията проведе социологическо проучване за нагласите за референдума. Според данните 37% от хората ще гласуват с “Да“ в допитването, а 15% с “Не“. 13 на сто все още не са решили, а 36%  отговарят категорично, че няма да гласуват на референдума.

От данните излиза, че 52 на сто (процентът на гласуващите с “Да“ събран с този на гласуващите с “Не“) от българите са готови да участват в допитването.

“На пръв поглед това би означавало, че за първи път национален референдум ще бъде признат за валиден. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като практиката е показала, че в изследвания анкетираните традиционно отговарят в по-голям дял с отговори, смятани за „по-престижни“, отколкото се реализират на практика“, разясниха от Института за модерна политика.

Затова според организацията, въпреки заявената готовност за гласуване в референдума, действителните гласове ще се окажат по-малко от необходимото, за да бъде референдумът признат за легитимен.

Най-голяма готовност да участват в допитването изразяват хората до 50 години и тези с висше образование, показва проучването.

Национално представително за пълнолетното население на страната
изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю.
Двустепенна случайно-квотна извадка. Персонално интервю реализирано в
домовете на респондентите. Период на провеждане на изследването: 7-13
октомври 2015 г. Обхват: 1060 пълнолетни жители в 108 гнезда от 28–те
области на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова,
случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на
населените места, които попадат в извадката. Максимално допустим
размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна
вероятност – 3,2 %. (1,4% при 6% дял). Възложител и изпълнител: ИМП със
собствена анкетьорска мрежа.Дата на първа публикация: 22.10.15 – сайт на
ИМП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Най-голяма готовност да участват в допитването изразяват хората до 50 години и тези с висше образование, показва проучването ".... докато необразованите и примитивните дават облика на страната, България ще бъде на този хал.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Права на глас имат всички и днесВсички отдавна се отказаха от електронно гласуване
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще дава информация на живеещите в чужбина какво е положението тук?Бабите-жертви на телефонните терористи ли.Електронно гласуване искат хората, които са зарязали роднините си на произвола на съдбата
16
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До Анонимен, същите тези ,които не стредет тук, страдат там и пращат по-голямата част от парите си на страдащите си тук родители деца и близки. Същите оставят здравето и пропускат всички важни моменти от живота на семействата си за да изкарват пари и да ги пращат тук ,уважаеми Страдалецо! Също така не са горди от това, че са на 15 000 км. от тук, но нямат избор.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българи в чужбина" - живейте си в чужбината и изобщо не се обаждайте. Не може някой, който не си плаща данъците, не живее, не се бори и не "страда" тук, да ми избира на 15 000 км от тук, кой ще ме управлява .... не знам кои са по-наглите ... политиците или "българите в чужбина" .... голяма гордост да си в Чужбината ... "*** - До Чикаго и назад"
14
6
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До Анонимен 17Слава на Бога, от 1990 година никой не стреля по нас когато минем границата отвътре навън. Няма жителство, т.е. вече не сме крепостни селяни. Всеки има право да избере къде да живе, работи и умре. Вече не ни определят дневния ред от партийното Бюро. За какви процеси дрънкаш, дърт комунист. Добре, че вече няма да има и БСП (БКП)ТВЪРДО ДА ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ.
13
8
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
До Анонимен 3Само в Чикаго живеят българи повече от колкото в Пловдив. В Германия, Испания и Италия са към милион. Много ви е страх да не би да изберат някой умен политик. И още по-страшно - няма да е комунист или ченге.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали е редно хора които са тук в страната по един месец и не познават процесите, не си плащат данъците, осигуровките и прочие, децаат им не учат в България да ми определят БЪСДЕЩЕОТ! ако ще и в САЩ да живеят - който не живее поне 6 месеца в годината тук никакви избирателин права.
11
6
 
17
 
! Отговори
@@@@@@@@@ преди 8 години
Пентагона! Организация, която е на едно от най-високите технологични места на Света! Всяка година харчат милиарди, и въпреки това, хакери постоянно им пробиват системите за сигурност!Не бъди глупав и наивен, българино!Идеята за електронно гласуване е страхотна, но на този етап - неусъществима!
10
4
 
25
 
! Отговори
Генералът преди 8 години
Опитват се да ни пробутат някаква фейсбук демокрация.Право на глас - само на български граждани живеещ в България!Против съм българи-американци, германци или англичани да определят как ще живеем ние в България. Ако наистина се интересуват, какво става у нас и искат да гласуват, емигрантите да се приберат, да работят, да гледат деца, не е лесно.
9
4
 
16
 
! Отговори
до анонимник 1 преди 8 години
"Комунистите на Сатурн" няма лошо взимай си тиквун ,плевела , плащилото ЦЦ, куневица онова заобленото дето се обяснява на Винету и другите "демократични" дъргели и да ви няма .На никой няма да липсвате.
8
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите в чужбина са в пъти повече от идващите с автобуси от Турция. Обърнете внимание как разни слугински медии си траят за референдума, опитват се да не напомнят за него, всички ги е страх да не би да се приеме електронното гласуване. Ако българите от чужбина гласуват, няма да може така лесно управляващите да си правят каквото си искат. На някои от тях това им беше целта - да изгонят нормалните и да си управляват тук с местни, манипулирани гласове. Много политици ги е страх от референдума.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали гласувахме миналата година и тази пак ли ще гласуваме и за какво????
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Института за модерна политика" това са тарикатчетата дето източват субсидията да агитират с НЕ само в техния сайт :)
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМА избори ли щело да има.
4
1
 
0
 
! Отговори
референдум за Мир... преди 8 години
Ооо, Неразумни Юроде поради что се боиш душманите да побиеш??? Още не сме сардисани....
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електронен вот ама да мога да гласувам директно от компютъра или телефона за всеки закон или решение което ме интересува, например за бюджета, за заплати, за пенсии, за НАТО и ЕС и т.н. Тогава няма нужда от ГЕРБ, партии, депутати и кметове и хората гласуват директно или дават на някой друг да гласува вместо тях.
2
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина се приеме "ДА" за е-вота ... Не случайно статуквото е такова, не случайно ще продължи да бъде такова, и не случайно заплатите и живота тук ще е толкова мишкарски, а цените западняшки. Да бъде "ДА" и тамън от Турция вече няма да има нужда да се разкарват с автобуси, а направо по интернетчето ще си гласуват. Да се мислят и схеми тип "Костинброд" също няма да има нужда, директно всичко на тепсия ще се манипулира. Такъв умен "народ", чееее......
1
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите наСатурн!