Руската "МиГ" спира поддръжката на нашите изтребители

Под въпрос е използването им в авиацията
279
Руската "МиГ" спира поддръжката на нашите изтребители
Снимка: Булфото, архив

Отговорът на Русия не закъсня след подписването на договора за ремонт на български изстребители в Полша.

Генералният директор на РСК  "МиГ” изпрати писмо до извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков, в която съобщава, че спира поддържането на българските изстребители.

Още по темата

"Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия ще стане основание за преустановяване от РСК "МиГ” АД като разработчик и производител на самолетите МиГ-29 на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВВС на България, е посочено в писмото, разпространено от посолството.

В писмото е отбелязано , че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите.

"Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша”, пише още в писмото.

България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29 на 22 октомври.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк парафираха споразумението във Варшава.

Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Така до началото на септември 2016 г. България трябва да прибави към авиацията си още три изправни машини.

След ремонта ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години, а гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Полската страна се ангажира да модернизира напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това.

Модернизацията на самолетите ни в Полша е първата стъпка към стабилизиране на авиацията ни, след като преди две седмици заради критичното й състояние командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев подаде, а впоследствие оттегли оставката си.

България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки – полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО.

На 7 октомври т.г. българското правителство даде мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение. Николай Ненчев е на двудневно официално посещение в полската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 165 1664000 часа е за двигателите на МиГ-29АР-33МК на МиГ-29К имат много по-различни характеристики обслужват се по състояние 8000 часа е за двигателя на Ф-16Ц/ДНе статистиката трябва да е точна или е СТЪКМИСТИКА. Това съм го научил от майка ми и баща ми работещи в държавната статистика 20 години. Как са манипулирали реалните данни да излезе така ще го кажа красиво и точно.
128
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те МИГ и без това са пред фалит. Също като Уралския вагоностроителен. Ние СУ нямаме ли? Те още драпат.
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега те ли ги подържаха? Значи няма какво да говорим.
126
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 156 не знам от къде ти е статистиката но включи към нея опцията колко от тези победи са със съдействието на Ауакс. Тогава МиГ-29 или Ф-16 е просто дистанционен изпълнител на Ауакса
125
1
 
10
 
! Отговори
Некрон преди 8 години
Българина е най-голямата пикла на света ! Хвалят чужди държави , именно поради техните изисквания България остана без армия ! Радват се на чужди армии които сега са на територията на България вместо нашата армия да е на тяхно място ! Чуждите ни гости като се вдигнат щя ви питам къде е чуждата армия която благославяхте !
124
1
 
4
 
! Отговори
456 преди 8 години
До за 140......118-мисии .....и кво от това...??????????????????????ПРЕВЗЕХТЕ ЛИ АЛЕПО ,БЕ ***...ХА,ХА,ХАААААААА??!!1НЕ БЕ ИЗРАВНИХМЕ ГО!ДА ГО ПРЕВЗЕМАТ КОЙ СИ ИСКА СЕГА,ТО НЕМА КАКВО!МЪЧНО ЛИ ТИ Е?
123
9
 
0
 
! Отговори
строг, но справедлив преди 8 години
Санкции за тия наглеци, бе!
122
2
 
9
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Не аз , а натоварването ще ти счупи костите, сигурен съм, че при 4G ще си с пълни ***, а при първата отрицателна гравитация ще си с пълна маска и ще се давиш сам в предишното си хранене. Това е един невероятен самолет, който разбира от авиация го знае, достатъчно е да му видите данните и малко да ги анализирате. Не се сваля толкова лесно самолет и да знаете, че всеки самолет в неопитни ръце може да бъде свален.
121
14
 
3
 
! Отговори
СМЕХ....147 преди 8 години
ЕДИН СВАЛЕН СТЕЛТ в Сърбия.....ХА,ХА,ХАААААААА.....ПОРАДИ ПОВРЕДА В ДВИГЕТЕЛЯ...????Друг има ли....?????????????!!!!Колко години ще го споменавате ОЩЕ ...??!!/...тука хванахме мазоли на ушите от тая глупост.../
120
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Да си знаем гьола 143не можем да си позволим 16 х 45 Милиона $ само за Ф-16 машините ново производство без наземно оборудване, Бункери, Оръжия, Системи за поддръжка на самолета и оръжията и обучение Целия комплекс не знам колко ще излезе.По-ниска цена ни дават Шведите. Обаче нашите противни продажни политици не искат и да чуят.
119
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джукондата 40 годишната руска противовъздушна система беше чешка и отпътува в някаква посока.
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 140... бият се и ще се бият с месеци там СЕГА САФИРИЯ И ЛЕТИЩЕ КУЕЙРИС СА ЦЕЛИТЕ
117
0
 
12
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Дъежавите имат по над 1000 самолета, а ние правим национален панаир за 6 двигателя + още два предоставени от Полша. Сори, ама не го разбирам.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби На Райт не беше ли 82? Там половината чаркове са в диаметрал.
115
5
 
1
 
! Отговори
за 140... преди 8 години
....118-мисии .....и кво от това...??????????????????????ПРЕВЗЕХТЕ ЛИ АЛЕПО ,БЕ ***...ХА,ХА,ХАААААААА??!!1
114
4
 
14
 
! Отговори
Джукондата преди 8 години
СТЕЛТ е неуловим за радарите ....сваля се лесно само с 40 годишна руска противовъздушна система ! Питайте сръбските бойци !
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поне' е сме ''братушки'' ни цакат двойно във всичко - от *** до аеропланите, ама нека им е хак с турцкий поток!
112
8
 
0
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
138 "мигаджията" колко "летателни" часа беха 123, 321, 231, 132 или некаква друга цифра, пък аз костите мога да ти ги строша и тука на земята, за кво ти е да се самоубиваш с миг)))))))
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби СУ 27 имат два свалени МИГ 29 в етиопско еритреската БЕЗ АУАКС мига няма нищо ИРАН също сваля 3 броя 29 на ирак БЕЗ АУАКС
110
3
 
4
 
! Отговори
Да си знаем гьола преди 8 години
Нормално е след като сме в НАТО да ползваме НАТО-вски изтребители. Също така е нормално ако си в тила на противника да използваш боеприпаси (и оръжие), които ползва противника ти, за да си набавяш от него (труповете му). Бой се печели от този, който има добра логистична поддръжка и може да си осигури резервни части и боеприпаси по всяко време. При положение, че сме в противниковия лагер, да ползваме руски самолети и боеприпаси е самоубийство.Иначе признавам МиГ-29 за един от най-добрите, но ...