Вотът беше корпоративен, а не политически

Политолог: България се управлява от бизнеса, не от държавата
2 ное 2015 12:40, Анисия Иванова
42
Вотът беше корпоративен, а не политически
Архив: Булфото

България се управлява от бизнеса, не от държавата. Това заяви политологът Мария Пиргова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея вотът тази година е бил корпоративен, а не политически. Резултатите на ГЕРБ от проведените избори, Пиргова определи като "преяждане с власт".

"Гражданското общество се отдръпва от участие в избори и политика, в тези избори нямаше политика. Това направи изборите с изключителна ниска активност и ги предопредели", каза политологът.

По думите й БСП е много слаба и това е извън съмнение - тя не направи всичко, каквото можеше. В Пловдив например можеше да се подкрепи един Славчо Атанасов, но те предпочетоха бизнес интересите на Георги Гергов. Според нея грешките на БСП не са само там.

Политологът смята, че политическата картина в страната не е претърпяла съществени промени.

Според Мария Пиргова ниската избирателна активност е предпоставка за утвърждаване на феодален модел на управление. Тя подчерта, че макар и изборите да са били местни, те ще се отразят на политическата обстановка в страната като цяло:

"Сега следва определяне на Бюджет 2016. Мнозинството ще започне да се колебае кой как да поеме отговорност. Там проблемите се трупат и ще продължават да се натрупват в следващите години", коментира тя и допълни, че на управляващата власт ѝ предстои да се изправи пред противоречиви бизнес интереси. Според нея се очертава реформите в здравеопазването да забоксуват, а новият бюджет да доведе до сблъсъци между работодатели и профсъюзи.

Пиргова беше категорична, че опозицията в лицето на БСП трябва да оспори вота във всички градове, където управляващите поведоха с малки разлики.

Според нея ниската избирателна активност на балотажа прави вотът нестабилен и нелигитимен.

Тя изрази мнение, че след тази смазваща победа на ГЕРБ и концентрация на власт - в Министерския съвет, в НС, на местно ниво, лидерът на паритята Бойко Борисов трудно би се справил "с много бизнес интереси, които ще започнат да клокочат".

Политологът изрази увереност, че министър-председателят Бойко Борисов ще се кандидатира за президентските избори догодина. По нейни думи обаче това ще се случи след създаването на нов парламентарен формат с ДПС.

Що се касае до Реформаторски блок Пиргова заяви, че оттам са постигнали сравнително добри резултати, с оглед на вътрешнопартийните конфликти.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вотът беше "Метро-Кеш енд Кери". Гласуваха за метрото, за кеша от Европа и за Джон Кери.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко трябва да си ***, за да знаеш,че България е ограбена държава и без ресурси и да се навираш да я управляваш и на всичкото отгоре да плащаш безумни и грешни пари на хора,които да излизат по медиите и да говорят глупости и ала-бала , или им има нещо или искат да ни направят на по-прости от тях?Понякога слушам и не вярвам на ушите си,как някои говорят без да мислят и си мислят,че са толкова важни,толкова смислени и велики в речите си,че чак не могат да видят парадокса в който живеят.
18
1
 
4
 
! Отговори
гласувал преди 8 години
Къде по света не управлява олигархията?Няма такава страна!САЩ или Русия? Едно време се наричаше червена върхушка(политбюро) както сега в Северна Корея.Важното е да се гради не само да се краде!
17
0
 
10
 
! Отговори
Нямам думи преди 8 години
Северна Корея пасти да яде!!!!!!!!!!Посредствеността победи, за съжаление! Жална България с тези маршируващи, готови на всичко за Вожда си, калинки, и жадни за власт и безконтролни европейски пари.....
16
0
 
11
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
А ти въз основа на какво реши, че който не харесва простовати мутри и физкултурници, бивши комунисти и синове на партийни функционери, непременно трябва да е червен.Или може би ти самият си такъв, бивш де - сега сте европейци, нали.
15
3
 
4
 
! Отговори
гласувал преди 8 години
Кой от управляващите не е крал за тези 25години? Няма такива!
14
8
 
1
 
! Отговори
Винету преди 8 години
До всички червени кратуни тук. Гроздето как е, как е? Ако БСП беше постигнала тези резултати дали щяхте да говорите, че е преяла с власт или щяхте да бълвате втръсналите ни клишета колко сте велики, как сте заслужили доверието на хората и тем подобни.
13
2
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
Ако бизнес наричате краденето от държавата. Или по-точно България се управлява от крадци- мутромафиоти
12
5
 
2
 
! Отговори
гласувал преди 8 години
Ало анонимния нещо ми се виждаш обсебен от червени духове.Ти червен шаман ли си?*** се бори на улицата.Тук всеки го може!
11
0
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Ало,гласувалия! Ти да не би да си въобразяваш,че който не е гласувал няма право на мнение? Това,че си гласувал не значи,че си избрал правилния човек!Аз не съм гласувал,защото няма подходящи личности за тази длъжност а не от невежество.Да не гласуваш е вид избор и с това показваш своето несъгласие със посочените имена за кметове.Този ,който исках въобще не фигурираше във списъците.Никой не може да ми наложи да гласувам за хора,които не познавам или пък в годините се е доказал,като негодник.
10
2
 
13
 
! Отговори
Негласувал преди 8 години
Аз също не гласувах защото не ми се гласува нито за мутри и физкултурници, нито за турци, нито за комунисти, нито за псевдореформатори или псевдопатриоти. Просто си останах в къщи - абсолютно съзнателно.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В грешка е госпожата, не се управлява от бизнеса, а от определен тесен кръг на зависими от властта хора - олигарси.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Службогонците, кариерстчетата дошли от село в големите градове и наколенкаджиите не са БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.Българският народ вчера НЕ ГЛАСУВА - просто защото не вижда за кого.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е що така умници на нищо не прилича все по зле а те ми избирали по малкото злоа ве злото е зло няма малко зло НО ЩЕ Се УБЕДиТЕ ще,е късничко фишисти папагали
6
7
 
2
 
! Отговори
гласувал преди 8 години
Ало анонимния,виждам че тук си много активен!Ако не си гласувал недей да се оплакваш!!!
5
2
 
13
 
! Отговори
мнение преди 8 години
ГЕРБ и гласуващите за тях, да не забравят, че държавата започва да прилича по времето на Мусолини, Хитлер, Сталин, Живков, и вероятно ще последват тяхната съдба. Завземането на изпълнителната и законодателната власт от една партия води до праволинейна политика, която няма да търпи критика, а и няма да има кой да и прави и да и бъде коректив.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BG se opravlava ot korumpiranite Hora ot mutrite i mutresite sabogatali ot kufarite na lukanov ilia pavlov vis Sig. Galevite Margenite madjo badjo agenti 4engetsa ot partii v dr partii dalaveri i tn eu gleda seira na nai bednata darjava v eu a Tova e bG koi ni napravi nai bednite 26 g pensii Po 130 180 lv saplati 359 a bogataschite pluskat i se podigravat na bednite
3
6
 
2
 
! Отговори
електорален преди 8 години
Тези са корпоративни,след червените е потоп!Кой,Кой да ни управлява? Естествено има кой.Слабите политически държави ги поема Брюксел,САЩ и Русия.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
управлява се от Сокола и Дебеевски, които окрадоха парите на държава, халираха банки и създадоха лафки.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много точен анализ.