Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов

Финансовият министър: Проблемите в България са замитани под килима
68
Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов
Снимка: БТА

"Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ. Той се аргументира, като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигнало до там, че основната част на бюджета им отива за заплати.

Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но "на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа".

 Финансовият министър посочи резултатът от това – "имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства".

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна.

"Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите.

Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор "Сигурност" е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са "замитани под килима" и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори.

На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е "много амбициозно да се нарича реформа", а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира, е най-добрият.

"Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трудни реформи се правят трудно', призна Горанов----В казармата старшината правеше забележка: " СТАВАНЕТО сутрин СТАВА много бавно!"
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди ви беше виновен Дянков,сега Горанов.А българинът все един и същ Андрешко!Все някой му е виновен!В коя държава обикновено ченге и всеки ром кара БМВи Мерцедес?
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има нужда от други реформи например: Премахване на партийни субсидии съкращаване на дупетатите от 240 на 120 Съкращаване на помощи за роми и емигранти Замяна на плоския данък с подоходен Реформа в съда българския съд да стане като румънския и да вкарва крадливи министри кметове и депутати в затвора .
42
2
 
8
 
! Отговори
Ментора преди 8 години
Не е реформа това да отнемаш и оскъдния залък на хората !Пенсионерите вече 6-та година стоят със замразени доходи !Удар по полицаи , учители , военни и служителите в агенции и от втория ешалон!Ей , пишман реформатори , реформа е да намаляваш себестойността на продукцията , а не да назначаваш чиновници в МВР , за сметка на полицаи !Реформа е децата да знаят да четат и пишат , а не да се влачат по 5-6 години неграмотни като бабата на Бойко!Никакви реформатори не сте .....плячкаджии!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А това момче последно какви конкретни реформи се стяга да прави.Рязането не е реформа. В тълковния речник е друго понятието, но нещо на Горанов плънката му не съответства.
40
2
 
3
 
! Отговори
Metla преди 8 години
Goranov pravi iasni poslania s planove, smetki, chisla pred publikata bez obidi kam personala. 1.Tova e sega. 2.Kakvo iskame i kak, koga. 3. Koi go pravi i kolko struva. Efektivnost i po-barza rabota. Stiga simulacii. She ima cherven karton!
39
10
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
МВР Е ЧЕРНА ДУПКА И ТРЯБВА РЕФОРМА.. ГОРАНОВ ПРОДЪЛЖАВЙ ВСЕ ТАКА ДА РЕЖЕШ...
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудните реформи се правят трудно... Какъв титан на мисълта! По скоро титаник! Във фитнеса е популярна подобна мисъл- не е леко да се вдига тежко. Явно момчетата с мускули имат същия интелектуален потенциал като Горанов. А дали са взаимозамвняеми? Не е сигурно. Кое и да е момче от фитнеса ще може напълно да замени Горанов. Доказателство за това е премиерът. Очевидно не се иска много акъл за тези длъжности... Но слаботелесният Горанов едва ли би могъл да вдигне повече от 10-ина кг. наведнъж.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо никой от протестиращите не поиска оставката на Горанов? Той е архитекта на напрежението и хаоса, който се създаде в страната. Първо се пробва с магистратите, после полицаите... Сега наред са таксиметраджиите с нов данък м/у 400 и 1000лв., а транспортните фирми ще плащат дота по- скъпи винетки. То и гражданите също. Какво ли още ни мислят? Забравих данък вредни храни... Не са се сетили, че дишаме кислорода на държавата...ОСТАВКА ГОРАНОВ.АКО НЕ, СКОРО ЩЕ ИСКАМЕ НЕ САМО ТВОЯТА.
36
2
 
9
 
! Отговори
що е то преди 8 години
реформа=дране на живо на кожата на народа
35
0
 
9
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Трудно когато можеш само да крадеш и заемаш место за" което трябва да заема МОЖЕЩ иИСКАЩ да направи нещо.!!!!!!!!!!!
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата сега се насочи към реформиране на винетките! Искат блокирани кръсовища пак. Вдигнат ли цената ще си я поделя с някой. Неможе за 3000 километра извънградско да искат 150 лева за скапаните пътища във северозапада. Онзи ден минах по околовръстното на Враца и видях как е почнало да се руши, а не са минали и 1 година и половина от рязането на лентата.
33
0
 
20
 
! Отговори
fffffffff преди 8 години
Г-н горанов първо да реформира себе си, като напусне министерското кресло и да се реформира в криминална полиция и да ходи да изравя трупове за 800лв., за граничен полицай за 600 или да го плюят и псуват агитките пак за толкова и тогава пак да го реформираме. Защото вече 26 години от непрекъснати реформи навсякъде стигнахме до този хал.
32
0
 
14
 
! Отговори
зико преди 8 години
Горанов! ти какво разбираш под думата реформи? орязване на заплатите премахване на полагащите до сега привилегии ли?? реформите се правят винаги за по добро, а в случая не е така. На теб ако ти орежат привилегиите и заплатата като министър, ще стоиш ли? Махнете КАТ от МВР оставете само пътна полиция. Махнете паспортно бюро от МВР и ще видиш колко много чиновници ще отпаднат от МВР. Направете така заплащането в МВР че полицая да не се унижава за 20 лва да пуща нарушители по живо и здраво.
31
0
 
12
 
! Отговори
Dddddd преди 8 години
Нямам думи как така един път не се каза че няма пари за заплати на депотатите как нито един път не се спомена за премахване на техните не компенсации а наистина привилегии. Как така всеки път са виновни полицаи и военни за недостига в бюджета а не това че храним най-малко 500 000 роми. *** играят играта по стария метод разделяй и владей и им се получава много добре. Незнам за друга нация която така открито да ненавижда собствената си армия и полиция
30
2
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Г-н Горанов е напълно прав, че в МВР трябва да се направят сериозни реформи. Като начало е добре да се съкрати администрацията от 11000 да станат 5000 още до края на следващата година. категоризиране и привилегии според риска, спестеното да се инвестира в оборудване и обучение
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само празни приказки засилите се за нещо да правите и дадете назад, погледнете Грузия раз раз и решиха проблема с полицията
28
4
 
13
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Горанов - ти трябва да бъдеш реформиран публично! Трудно, но не недостижимо!
27
1
 
18
 
! Отговори
не сме овце преди 8 години
Как си построи бре господин министре къща за 4 млн на 2000 лева заплата.....
26
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Политиците да намалят кражбите поне малко... ще видиш тогава колко пари ще има в бюджета.Горанов виж там да се разберете,ако сте патриоти направете нещо по въпроса.Задайте си въпроса - преди да взема, какво съм дал? И готово.