Да си гледаме националния интерес за сигурността

Тихомир Стойчев видя умисъл в полицейските протести
16 ное 2015 16:32,
14
Да си гледаме националния интерес за сигурността
Снимка: bgonair.bg

Всичките мерки, които се взимат за сигурността, трябва да бъдат разработвани на първо място съобразно националните български интереси, заяви експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи решението за затварянето на границите и категорично отрече, че мерките за предотвратяване на терористични атаки са закъснели.

По думите му системата за сигурност изисква непрекъснато усъвършенстване и затова службите за сигурност следят динамиката на събитията и зараждащите се тенденции при атентаторите.

Тихомир Стойчев коментира и мерките за справяне с бежанския поток, които е предприела съседна Турция.
Стойчев беше категоричен, че няма място за сравнение между България и Турция, тъй като политиките на двете държави са коренно различни, а България трябва да защитава своите интереси на първо място.

Според експерта това е ключова стратегия, що се касае до миграционния поток и потенциалната опасност от терористични атаки.

"Твърде дълго време обръщаме внимание на приспивните песни", коментира Тихомир Стойчев относно решенията на Консултативния съвет по национална сигурност миналата седмица.

По повод на полицейските протести Стойчев видя в тях умисъл да се отвлече вниманието от важни за обществото проблеми. Експертът по сигурността не изключи версията за изкуствено създаване на напрежение, тъй проблемите в сектора на МВР се трупат от години, а отзвук е нямало досега.

"Някой си е позволил да дестабилизира системата за сигурност. На мен ми се струва, че в това има умисъл, за да се отклони вниманието от жизненоважни за обществото и за държавата проблеми. Сега започваме да говорим за нещо, което не е наред от години", каза Стойчев.

Според него България е посегнала на суверенитета си, което неминуемо ще се отрази на бъдещето на държавата. Той изрази убеждение, че сигурността в страната изисква мобилизиране на националните ресурси.

Полицейските протести в началото на ноември обаче са сериозен индикатор, че националният капацитет не е мобилизиран. По думите на Стойчев протестът на полицаите е знак, че Министерството на отбраната и МВР не могат да работят заедно по ключови за сигурността въпроси.

Вижте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
сетила се Мара, преди 8 години
да се ...... !!! Нещастници !!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Мойто преди 8 години
България била посегнала на суверенитета си? Коя е тя?! Със сигурност никога не посягам на суверенитета си, значи не съм България! А какво съм тогава? България е НА 7,5 МИЛИОНА, където и да са те. А най-вече на тези, които все още са тук! Тези които са България, да се размърдат дебелите ............... самочувствия и да почват НАЙ-ПОСЛЕ да работят. Пържолите - вечер. Кое не е ясно?Гаргите ще си намерят посоката и без да ги разглеждат от прозореца!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много идейи,много акъли.Един не разбра,в държавата ,че здрава държава се създава върху справедливост.Всички служат на мафията.Полицията също.Защо не си взимат парите от мафията.колкото до великото народно събрание преставлява народа от 22 г се плюят.заедно с народа.умора нямали
5
1
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
За да си гледаме сигурността трябва да отрежем езика на Плевнелиев и да бъде свален от власт.Вицепрезидентката да стане президент. Долу Плевнелиев - ще ни вкара в страшни бели за лични облаги.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПротивопоставянето на капитализма и комунизма са измислени,за да може едни хора да се нагълтат с човешка кръв,да отнемат имуществото на милиони и да провъзгласят господството си над тях, с утопична идеология.Капитализмът е нормалното състояние на нещата,когато някой прекали,синдикатите му напомнят,а има и социалноотговорни десни партии.Светът се развива и върви по своята еволюционна права,оказа се,въпреки комунизма,който животът окончателно отрече.Социализмът не съществува.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално,все пак живеем в страна дето капитализма е правен по рецептата за комунизъм ,при това от същите негодници ,новото са само подставените участници в театъра
2
0
 
4
 
! Отговори
Uff преди 8 години
Kakvi sa im nacionalnite interesi na tea izmisleni bg experti?- bg narod da raboti kato rob za 180 evro,a te da razdavat na sveta gratis kapitalite na bg narod ...i da iadat bezspir, dokato im se prasnat debelite tarbusi?!
1
1
 
7
 
! Отговори
протестиращ преди 8 години
Никога не ще забравятова което сподели в свой коментар психолога Р.Йорданов;-Това което се случи през настоящата година в МВР бе насочено към осъществяването на много апаратни хватки.А свършеното от Гранична полиция/МВР/ през годината на терена ДГ по задържане и предотвратяване на безнаказани нарушения от бежанци е пълна излагация.Абсолютно е прав и го подкрепям.Това професионално ръководство се занимаваше с каруване на несъстоятелни хора в Гранична полиция.