Стимули от социализма ще спасяват бедните райони

Тунел под Беклемето и още екзотични идеи са събрани в сборник
19 ное 2015 07:10, Анисия Иванова
37
Стимули от социализма ще спасяват бедните райони
Снимка: архив Булфото

Стипендии срещу завръщане в родния град и осигуряване на жилище, акцент върху аграрния сектор и облекчени данъчни ставки за фирмите, които откриват нови работни места, ще предлага кабинетът в опит да раздвижи икономиката в Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Това е записано в новата Целенасочена инвестиционна програма за съживяване на обезлюдените и бедните региони на България.

В документа, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие, са събрани вече известни намерения и проекти на общините, за които се очаква финансиране по европейските фондове в периода 2014-2020 г. Общо става дума за проекти за над 6 млрд. лв. Изоставащите региони обхващат 53.7% от територията на страната и 29% от населението в 148 от общо 265 общини, съобщава вестник "Сега".

Според заданието на управляващите целта е да се повиши заетостта на населението и да се привлекат инвестиции, което трябва да стане с подкрепа от държавата.

Предложените сега мерки удивително напомнят решения от далечната 1982 г., когато Политбюро на ЦК на БКП приема програма за ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от граничните райони и Странджанско-Сакарския край.

Тогава се появява и пропадналата впоследствие програма "Република на младостта", която трябва да спре обезлюдяването на тези райони чрез 4000 работни места, развитие на промишлеността, селското стопанство и социалната и техническата инфраструктура. Предвиден е и богат пакет от облекчения - стимули в образователната сфера, финансови екстри (освобождаване от данъци, акцизи, такси и т.н.), натурални субсидии - 50% от стойността на столовото хранене, безплатни детски ясли и градини, безплатна закуска и обяд в училищата. Приложеният подход е от доказания добър опит от 80-те във Франция и САЩ, където стимулите се предлагат само на хората, оставали да живеят и работят на територията не по-малко от 10 години.

В намеренията на кабинета все пак има нови моменти, но те са обобщени във вече обявени проекти на общините и частния сектор, които се предвижда да бъдат финансирани по новите оперативни програми в периода 2014 - 2020 г. За бизнеса например се предвижда субсидия от 50% върху лихвите по инвестиционни кредити, както и възможност за наемане на терени и сгради в индустриални зони/паркове от предприятия, осъществяващи дейност на територията на съответния район.

"Съживена икономика" и "Укрепен човешки ресурс" са сред основните цели и в трите района в първата част на програмата - Северозападния, Странджа-Сакар и Родопите. Не е изненада и известното вече сериозно намерение на правителството да продължи магистрала "Хемус" след Ябланица, въпреки че все още няма яснота за финансирането на това строителство.

Друг важен, но също неподплатен финансово засега, е проектът за пътя София-Видин. Той е включен в проектите по финансовия инструмент на ЕС "Свързана Европа", но по тях бюджетът не е предвидил нужното съфинансиране, обяви преди време транспортният министър Ивайло Московски.

В регион Родопи пък е предвидено изпълнение на инфраструктурен транспортен проект "Южна тангента" от близо 600 км за връзка между градовете по линията Петрич - Гоце Делчев - Смолян - Кърджали - Хасково - Харманли - Тополовград - Елхово - Болярово - Царево - Бургас. Има и екзотика, която включва идеи на "местните общности" за тунели под Беклемето и Петрохан.

В графа "Банка идеи" пък са събрани проектите, за които няма нито финансиране, нито "достатъчно изяснена същност". Те евентуално ще се доразвиват и финансират след 2020 г. Сред изброените инвестиционни проекти са депа за отпадъци, ВиК мрежи, площадки за раздробяване на отпадъци от автомобили или просто казано автоморги, безброй ремонти на пътища втори и трети клас.

Например в Лом се предвижда изграждане на бизнес инкубатор и на рибарско пристанище, а в Белене - пазар на стоки от агросектора, малки и средни предприятия от региона. Във Враца ще се прави нов логистичен парк, в Троян - бизнес зона, в Козлодуй - технологичен иновационен център, в Чупрене - фермерски пазар. Районът "Странджа-Сакар" пък имал изявен потенциал за използването на ВЕИ главно на слънчевата енергия, въпреки че там вече има близо 70 фотоволтаични централи с обща мощност 40 MW. В този регион няма и газоснабдяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
До Пешо /№8/ преди 8 години
Ами като начало - един юруш на маалата и на нелегалната джамия.Който е решил да бъде мюсюлманин, нека да си изповядва умерения ислям, който е бил изповядван в продължение на близо 600 години по нашите земи.Който пък е решил да е краен ислямист и да върши неразумни неща, да си събира багажа и да върви в арабската пустиня.Имам въпрос:Наистина ли в ромската махала на Пазарджик са развявали знамето на ИДИЛ и са играли кючеци в чест на атентатите в Париж?Ако това е истина, защо тези са още там?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха ха ха ,новото безумие на боко.гербаджиите могат само да съсипват и да харчат безпредметно, друго нищо
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън-дрън ... Не 6 милиарда, ами и 60 да заделят, пак няма да стане. Нито икономиката ще съживят, нито ще укрепят човешкия ресурс, но виж парите може и да ги похарчат.
11
2
 
3
 
! Отговори
Л преди 8 години
Айде селяни, обратно и кой от къде е!
10
0
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Когато помогнете на хората,които издавихте със масовото изпускане на язовири(дадени на *** и пульо,членове на правилната партия),тогава ще повярвам на поредната малоумщина!
9
0
 
15
 
! Отговори
Сакареца преди 8 години
100 роми,и я има я няма 50 овце и няма млади хора селото загива . Някога на гергьов ден идваха тировете и товареха агнетата и плащаха веднага ,стопаните бяха доволни и произвеждаха Сега ....не ми се коментира .затова дай боже да потръгне тази програма и отново да има живот в западналите части на страната
8
0
 
21
 
! Отговори
Сакареца преди 8 години
Приветствам такава програма,беше време някой да се замисли за Странджа и Сакар ,за Родопите и северозападната част на страната ,Там млади хора ,почти няма има старци ,които са се враснали в земята и я напускат само когато трябва завинаги да си отидат .Но за да има просперитет трябва и пазари.Навремето само в моето сакарско село имаше 10000 овце в ТКЗС и още 3000 в къщите и това в едно село с 600 човека ,сега има 100 старци ,
7
2
 
28
 
! Отговори
кк преди 8 години
Преписали са Орешарски.... Само, че там има израз "реиндустриализация", тук срещаме "съживена икономика"....Кой от сегашните министри и министърки може да роди нещо ново????? Кой????Или пък началника им - баш министър Бойко...
6
3
 
35
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
За 25 години ***....ска демосрация унищожиха икономиката на България , сега щели да я съживяват. Глупав народ избира едни и същи мошенници на власт и те са милионери и милиардери. Честито балъци.
5
0
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Пазарджик не е в тези райони, а е супер зле. Какво правим? И не на последно място, тук в махалата се проповядва радикален ислям, а нелегалната джамия се казва абу бекир в чест на главатаря на ИД.
4
2
 
20
 
! Отговори
as преди 8 години
Докато МРЗ е 420, а средната 800 лв каквито и мерки да се предприемат, резултатът ще е неуспешен.
3
0
 
38
 
! Отговори
Св преди 8 години
Колко пъти съживяваха Химко. Инвеститори идваха, за различни производства, облекчени режими в общината, стимули ... След кратки проучвания си тръгваха недоволни заради единствено, че нямаше достатъчно качествени кадри. Каквото и да правите, няма как да стане, освен ако не сте, като онзи кандидат който обещавал и деца да направи да напълни обещаните училища ... Няма нормален човек, специалист, който да се върне в разбитото освен материално и деградирало умствено общество, каквото и да дават.
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли има човек,който би повярвал,че правителството ще направи нещо за тия региони,имайки предвид досегашните им действия. Колко милиони бяха отклонени в полза на София само те си знаят.За пътя Видин-София имаше проект,който бе спрян точно от ГЕРБ.За ХЕМУС вечно няма пари!
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всичко това трябва хора. Не виждам как ще стане, при положение, че населението се топи с 9 човека на час.