Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност

"Отговорът на атентатите трябва да е солидарност и единство в Европа"
26 ное 2015 14:23,
269
Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност
Снимка: архив, Булфото

Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю пред германския "Хамбургер Абендблат".

По думите му отговорът на атентатите в Париж трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

"Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави", смятат президентът.

Според Плевнелиев Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация.

"Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма", категоричен е той.

"Оръжието" срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема", настоява още държавният глава.

Президентът ни е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай.

"Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда", подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Росен Плевнелиев коментира и бежанската криза в Европа, както и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС.

"Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС", посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа.

"Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата", казва Росен Плевнелиев пред "Хамбургер Абендблат".

По отношение на кризата в Сирия президентът напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, "да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори".

Държавният глава допуска възможността сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време“ на власт. Президентът допълва обаче, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
26
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Велик сте,г-н Прецедент !!!
103
19
 
1
 
! Отговори
патриот преди 8 години
ТОВА Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ!
102
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
НАТО И ЕС Ви обича господин Президент. Обича Ви и Турция и ви благодари че така мъжествено и смело се опълчихте на растящата руска агресия. Готов съм да застана редом с Вас под бойните знамена и да загина геройски защитавайки Ви от хулите и обидите на жожето.
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В-к "Хамбургер Абендблат" са си губили времето да питат нещо нашия ***.Той нищо не знае, само чака МУТРАТА ББ да му каже кога да лае, кога да си трае
100
0
 
17
 
! Отговори
Деда ти преди 8 години
Ае тоя няма ли да го свалят скоро, егати балъка смешен!
99
0
 
21
 
! Отговори
хм преди 8 години
В една световна война нашите палячовци трябва да забравят за ЕС ,НАТО и разни измислени съюзи .Съюзи се правят и разтурят.Впрочем ,де ни е армията ,де са ни летците,де са ни ракетите.А сега да видим докъде сме се докарали .
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още по-голям прецедент е когато странджата сам не си харесва коментарите и даже си ги мрази. Но упорито продължава да ги пише, щото е луд.
97
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най, ама НАЙ-жалкият и смешен президент в европейската история. Абсолютен прецедент. Ако бяхме нормална държава, тоя трябваше да е келнер в полуелитно провинциално заведение.
96
0
 
17
 
! Отговори
Baba Peni преди 8 години
Моля ви кажете колко време още има тоз продажен *** да ни е Прецедент, неам нерви да му гледам и чета простотиите, а може и да е се ДРОГИРАН , знам ли?!Едно обаче е сигурно - ТОЗИ НЕ Е МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ!
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Русия сме на 100%, на Роската ако не му харесва да отиде в Турция и без това нищо не прави.
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еийй няма да спре да говори глупости това мазно продажно същество! Ти си национален предател,срам за цялата нация и си грешка в историята,както всичките престъпници които я управляват четвърт век. Ти си лакей,подмазвач и слуга и срамиш всичко българско. Ти си ***, никой няма да те запомни като "президент" до вчера се подмазва като червей на БКП и днес го правиш с Европа и САЩ. Научи ли те посланичката на САЩ да и носиш чехлите и вестника? ***
93
0
 
10
 
! Отговори
Син Хуа преди 8 години
По повод ислямската окупация на страната наречена България ,Китай официално признава за правителство на страната генерал Борисов ,който ще управлява в Шанхай .Чака своя народ на гости и е готов да сътрудничи с всички за освобождението на страната си .
92
16
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
От три години Путин не си е сменял изтривалката пред кабинета си в Кремъл... - няма го агент Гоцю да я търка, а Роската не го е.ава...
91
1
 
5
 
! Отговори
до 118 преди 8 години
Ми твоят фаворит е до десето коляно ***, бе! И този, дето ти плаща да се плюнчиш -също! И ти си бил най-малко комсомолски секретар, нали жалък наемнико за жълти стотинки?
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-голямата част от партиите подкрепили кабинета Борисов, повториха първата официална теза на турската страна, която впрочем вече започна да еволюира.Добре дошли във възродената Османска империя и *** от администрацията и в България. Истината е, че и Запада и САЩ ни предадоха под управление и военна защита на Турция, която от своя страна официално заяви, че възстановява халифата. И ни окупира!
89
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УУУУУУУУУУУУУУУУ палячоооооооооооооооооо. ОСТАВКАААААААААААА!
88
26
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Я да направим равносметка... - кой харесва Плевнелиев и кой не го харесва- Като изключим таварисшч путин и българските рубладжии /русофили/... - целият останал демократичен свят уважава нашия Президент... - еееееее, питам аз тогава - кое натежава...
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевналиев мазно турско-американско петно..
86
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия трябва да свали своята тоталитарна империалистична мантия и да се присъедини към парада на радостта на бившите комунистически страни, които приеха демократичния капитализъм през 90те. Но 24 години по-късно, Русия се връща към най-лошите сценарии в съветски стил и сталинистки култ към Путин. Изчезна многопартийната политика и се върна неоимперализмът. Органите за сигурност превърнаха Русия в полицейска държава, а думата "либерал" се превърна в обида.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да влезе в клиника за лечение на толерантнозависими.