Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност

"Отговорът на атентатите трябва да е солидарност и единство в Европа"
26 ное 2015 14:23,
269
Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност
Снимка: архив, Булфото

Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю пред германския "Хамбургер Абендблат".

По думите му отговорът на атентатите в Париж трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

"Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави", смятат президентът.

Според Плевнелиев Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация.

"Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма", категоричен е той.

"Оръжието" срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема", настоява още държавният глава.

Президентът ни е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай.

"Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда", подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Росен Плевнелиев коментира и бежанската криза в Европа, както и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС.

"Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС", посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа.

"Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата", казва Росен Плевнелиев пред "Хамбургер Абендблат".

По отношение на кризата в Сирия президентът напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, "да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори".

Държавният глава допуска възможността сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време“ на власт. Президентът допълва обаче, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
19
 
! Отговори
Срам преди 8 години
Срам ме е от този
83
0
 
20
 
! Отговори
добър човек преди 8 години
Тоя си е за освидетелстване ,ако трябва доведете специалисти от странство ще им поема хонорарите.
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи да се надупим да ни джаскат джихадистите, БРАВО Г.ПРЕЗИДЕНТ
81
0
 
15
 
! Отговори
Бенджи преди 8 години
Абе махнете го този ***, и в България не е достоен да живее. Пълен срам.
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***! Говорителката на Козяк.
79
0
 
20
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Нашите политици са алчни до безумие! И г-н Президентинът много добре знае какво говори !! Ако някой иска и може да направи преглед на банковите му сметки у нас и в чужбина ще разбере, че човека прекрасно знае какво и защо го говори. Вижте му всички изказвания, откакто е станал държавен глава. Ще си помислите, че е ръководител на всичко друго ,но не и на България, на българския народ !Неговото знаме е зелената валута !!!
78
0
 
8
 
! Отговори
Исус е Господ преди 8 години
Целта е Велик"Израел"под антихриста,което и пеленачатата вече знаят,а идил е троянския кон за разпадане на Средния изток.Колко са си продали душите на окулта под антихриста,идването на Исус Христос ще унищожи злото,разкайте се за пъклените си дела докато е още ден,защото в деня на страшния Божи съд няма да има милост за злото!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре терорист, отколкото подсмърчащ аутист!
76
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев отговаря на терора с ново , още по-ниско, сваляне на гащите и по-правилно надупване
75
0
 
4
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Ако много скърцаш и ще те баннат. Опитай и ще се увериш!
74
20
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Руснаците трябва да бъдат благодарни на Плевнелиев,че прояви толерантност и не издаде заповед за сваляне на двата руски самяльота... - тогава джуджи щеше да бъде в пълна безизходица, защото, не внася пилета от България...
73
0
 
9
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
Плевналиев,не си прав.
72
0
 
19
 
! Отговори
до толерантн. През преди 8 години
Да ама тези ислямисти дето бягат от руския бой да ги пуснат в президенството, за да ти покажат колко са толерантни. Тогава май друга песен ще запееш.
71
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе за кво го интервюират тоз бе пуууууу
70
0
 
14
 
! Отговори
.... преди 8 години
Този е ...
69
1
 
26
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Абе кой му ги пише тия глупости на този ***?!? Не се спря, ей...
68
1
 
35
 
! Отговори
Дане преди 8 години
На десития ред се отказах да чета- клише до клише. Този наистина е неспасяем.
67
18
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Плевнелиев показва какъв го е ял таварисшч Путин...
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо нашите политици не могат да разберат, че сега не е 1989 г..Докато те спят света се е променил.Русия вече не е Съветски съюз, Китай не е същия Китай и Европа не е същата. Капитализма не е този капитализъм. Особено нашия плюс демокрация.Пример, как се разбира демокрацията е с "умните и красиви".Целта им бе да се доберат до властта и да забогатеят.Както и направиха повечето от тях. А ние обикновените хора!Това не е демокрация.А Плевнелиев е грешка на природата. Да тежи на съвестта на избралите
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този злощастен сайт има най-много двама аниматора, които служат за настървяне на полузаспалите форумци. А една пъпчива третополова твар, трие ли трие мненията им. Сиктерьосайте ги, идете навсякъде другаде, най-добре навън. На чист въздух!