Медиите виновни – били вкарали България в паника!?

Вътрешният министър коментира вчерашната акция на летището
Обновена: 2 дек 2015 14:17 | 2 дек 2015 13:52, Веселина Йорданова
81
Медиите виновни – били вкарали България в паника!?
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът Румяна Бъчварова елегантно прехвърли проблема от болната глава на здравата за случая на летище София вчера.

МВР шефът почти обвини медиите, че са предали думите на експерта "Връзки с обществеността" Даниела Велева, че в белия бус има взрив и в коментара си пред журналисти в МС използва израза "медийна паника".

Още по темата

Изявлението си Велева направи пред представители на поне десет различни медии, които бяха на място. Макар че работата й е точно да информира за работата на аеропорта, Бъчварова заяви днес, че шефът на летището не знаел коя е служителката му.

"Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт", каза Бъчварова и допълни, че трябва да се работи с медиите какво следва да се прави в такъв случай и коя е отговорната институция, която предоставя информация.

"Не съобщаваме за съмнения", каза вицепремиерът, макар изразът "съмнения за взривно устройство" да беше използван многократно и от представители на полицията вчера в опит да опровергаят първоначалната информация за наличие на взрив.

Все пак тя уточни, че не става въпрос за прикриване на информация, а за придържане към обективната информация.

"Много ще разчитам на съдействие от страна на медиите. Вижте в Брюксел невероятно голяма операция, безпрецедентна операция, която имаше много добра организация и много добро сътрудничество от страна на медиите към тия, които провеждаха операцията и не беше дадена възможност да изтече такава информация", даде пример тя.

"Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт"

Тя съобщи, че ще бъдат разписани правила, които ще бъдат обсъдени с ръководителите на медиите, за да има общи правила за действие.

Вицепремиерът посочи, че трябва да се предава само проверена информация, а до последно не било ясно "кой дава информацията, че наистина има взривно устройство".

"В този случай, който се надявам да не се повтаря в реален вариант, логиката на информиране е съвсем различна от логиката на информиране при други случаи. Затова разписваме в момента тези правила, базираме се на чуждия опит, за да дадем съответните указания да стоим заедно, от една страна, тогава когато можем да бъдем поставени в една такава ситуация", обясни вицепремиерът.

Бъчварова уточни, че има оперативен план за действие в подобни случаи, който вчера е бил докладван в последния си вариант, но според нея той вече е предпоследен и трябва да бъде по-конкретен.

Тя коментира и факта, че полицейското куче е реагирало за взрив.

"Кучето си е свършило работата, хората, които работят с кучетата, се справят достатъчно добре, но не би трябвало да бъдат публично известно всичките методи, по които ние действаме. Ще трябва да разширим тренировъчните учения в тази посока, но най-важното са плановете", настоя тя.

На въпрос чия работа оценява като некадърна, Бъчварова отговори: "Може би организацията по външния периметър на летището".

Тя обаче коментира, че служителите на полицията са действали според указанията. По думите й всеки ден има такива сигнали и затова се е действало по начина, по който и в други случаи.

"Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване. Колегите са преценили, че с това, с което се разполага в момента, по-добре да не го използват, за да не създават толкова големи механични препятствия", разясни тя.

МВР шефката каза, че случващото се ежедневно не се вижда, "защото няма нужда да го показваме", но колегите й се справяли изключително добре.

Бъчварова уточни, че се е знаело кой е собственикът на буса преди предприемането на последващите действия.

"Затова не смятахме, че имаме такъв тежък случай. На мен ми докладваха буквално веднага, чух се с главния секретар, решихме какво правим, след това непрекъснато получавах информация от нашите служители до момента, в който се оказа, че има по-голяма медийна паника", коментира тя.

Бъчварова съобщи, че днес е бил направен анализ на заседанието на правителството с премиера Бойко Борисов.

"Видяхме някои от евентуалните пропуски, които има в общата организация, защото тук са летищните власти, специалният отряд, полицията, медиите, общо взето как можем да го направим по-добре. Изтече информация и навън към чужди медии, което не би трябвало. Не става въпрос да прикриваме информация, а да се придържаме към обективната информация, към фактите, за да можем да преценим много точно нивото на застрашеност, което предполага определен тип мерки", коментира вътрешният министър.

По думите й за всяко ниво са разписани мерки, за да няма нужда да бъдат уточнявани в момента и всяка институция да си знае отговорностите.

Бъчварова беше категорична, че няма причина да има опасения или колебания по отношение на капацитета на службите ни, защото много отдавна са в готовност.

По думите й разминаването в информацията, което се е получило, създава по-голяма несигурност и затова летищните власти са взели хипермярката – да пренасочат полетите към другия терминал. За да няма хипермерки според Бъчварова е необходимо да бъдат уточнени нивата на застрашеност.

"В момента разработваме и една инструкция за това какво да бъде поведението на нашите служители по отношение на гражданите и как можем да ги облекчим, да гарантираме по-добре обслужване от нашите структури", съобщи тя.

Румяна Бъчварова заяви, че логистиката трябва да се осигури от този, който взема решението и ще бъде възложено на летището да разработи такъв план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Ха Ха преди 8 години
До 70 - АНТИКак предлагаш - "бат Боко да забрани на некадърници......."То бат Боко е НАЧАЛОТО И ПРОБЛЕМА и ЦЯЛАТА МУ ГРОБ
52
0
 
2
 
! Отговори
Паника преди 8 години
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ е в ПАНИКА"УПРАВЛЯВАТ" , "УСПЕШНО" - ГРОБ
51
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Предлагам бат Боко да забрани на некадърниците в България да си показват "уменията" пред народа. Това важи за полицаи, военни, юристи, държавни чиновници, министри, депутати, президенти, измислени бизнесмени и т.н. Цялата тая *** комунистическа да си ходи на село (откъдето са дошли дядовците им) и да се научи първо да пасе овцете, че на народа му писна от простотиите им и ЯВНАТА ИМ НЕКАДЪРНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ТАЗИ НЕКАДЪРНА ДЪРЖАВА.
50
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русняците дават милиони в бг. медиите за да дезинформират хората, да всяват паника, да хиперболизират определени случаии и събития. купуват политици, депутати, експерти или пишманексперти. на какво мислите се дължи зачестилата агресия м/у хората - на руско психатронно оръжие. президента не си измисля поку-така думите за хибридна война, службите са наясно!
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчво, преди 6 месеца казахте, че няма да вдигате винетките, а сега - че ще ги вдигате.После останалите не можели да работят с медиите, че и ги уволнявате за това. Каквито управляващите, такива и дребните душици в администрацията. От вас се учат! От вас!
48
1
 
16
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Народът казва: "На крив к/р и козината му пречи!". В конкретния случай: "На смотана *** и перушината й пречи!"
47
0
 
13
 
! Отговори
Съвестен преди 8 години
Медиите трябва да бъдат коректив на властта, а не слуга както е у нас. Думите "морал" и "чест" са мръсни, търсе се сензация там където я няма, използват се думи които веднага "грабват" вниманието(шок, ужас, а напоследък безпрецедентно). В голям процент медиите пречат, създават хаос, напрежение и дезинформират хората със свободни съчинения и импровизации в коментарите на събитията. Ама то кое ли ни е наред?!Дано дойдат по-светли дни за България!!!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите виновни???И Станишев и ........хан Аспарух
45
3
 
18
 
! Отговори
az преди 8 години
на тия от ГЕРБ все некои им виновен
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите са безотговорни и подкупни. Това е ясно и на малките деца. Подвеждащи заглавия, сензации извадени от контекста, свободни съчинения по картинка, дезинформация. Знаем ви похватите и службата към управляващите така, че не се правете на света вода.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми медия като днес с заглавието си внася паника сред народа
42
1
 
8
 
! Отговори
НОМЕР преди 8 години
НЯМА ЛИ ДА ПРЕВЕДАТ ПЕНСИИТЕ НА ХОРАТА НА 4-ТИ В ПЕТЪК,, ВСЕ ПАК 6- ти е неделя,, ХОРАТА ЩЕ ИСКАТ ДА СИ КУПЯТ РИБА...?????/ ДНЕС.БГ ПИТАЙТЕ ПОЛИТИЦИТЕ,
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Интересна работа. Като чета форумите 90% от хората са против ГЕРБ, а на изборите ГЕРБ печели- - - -Еееееее, а стига де ! Само ти ли не знаеш че цяла България е дала правото на Бойко да гласува вместо нас ??? Естествено ще гласува за себе си !!! Не видя ли как ги събра в "Арена Армеец" и всички промениха протоколите си ???Така се правят избори !!! Още бай *** го е казал !!! Ама не четете бе ! Не четете !
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа ще е спокоен ако знае ,че на вас може да се разчита !
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ПО-БЕЗЛИЧНО МВР ОТ СЕГА ПРИ БУДАЛИСОВ!
38
0
 
5
 
! Отговори
Tuhla преди 8 години
praviat pushilka da skriat goranov, biserov i bnb, respektivno doo i zdravna kasa.
37
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Между МВР и медии невинни няма
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BACVA I SPUKANA BACVA SI OSTAVASH G-GO MINISTAR.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарко Бъчварова, как може такова нещо ? Да изгоните чуждите инвеститори ? Щяха да продават парфюми, *** у нас а вие им разбихте микробуса ??? И после .... защо нямало инвестиции у нас ??? Ами защото МВР-то ги гърми !!!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
........ и не забраяйте за кръвното на другаря Борисов !!!! Спокойно, спокойно !!! Тихо !