Повече пари за библиотекарките, за учените – не

От БАН искаха 97 млн. лева, получиха само 73 млн.
Обновена: 2 дек 2015 14:32 | 2 дек 2015 13:07,
33
Повече пари за библиотекарките, за учените – не
Снимка: архив, Булфото

Още 10 милиона лева отпуснаха депутатите за култура през следващата година. Средствата ще бъдат похарчени за скок на заплатите на работещите в музеите и библиотеките, които излязоха на протест преди седмица.

Парите за БАН обаче останаха без промяна, въпреки че от РБ, БСП, АБВ, ДПС настояха за повече пари за учените.

Четин Казак от ДПС припомни поговорката "Без наука няма сполука", но мнозинството в парламента реши, че Академията ще получи 73 млн. лева, което е с 440 000 лева повече от тази година.

Още по темата

От БАН настояваха за около 97 милиона лева, за да оцелеят. В крайна сметка това си остана само като пожелание.

Учените аргументираха искането си с нарастването на минималната работна заплата на 420 лв., което предполага и скок на възнаграждението на специалистите с висше образование в БАН.

"Не може млад учен в БАН да получава по-малко от помощния персонал, защо се предприема наказателна акция спрямо БАН", застана на страната на Академията Мариана Георгиева от ДПС.

Според нея управляващите демонстрират силов поход спрямо БАН.

"За пореден път за наука има оскъдни средства, с който тя само ще може да вегетира и в условията на задълбочаващата се неграмотност и на липса на всякаква перспектива да работят в България, не знам какво бъдеще резервираме на младите поколения", обвини и съпартиецът й Четин Казак.

"Ако по този начин продължаваме да се отнасяме с науката наистина ще се превърнем в бананова република", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 8 години
Да, за някои видове научна работа не е нужно да се стои в института цял ден. Хората си събират материали, после у дома пишат научни трудове.Но е смешно да се намеква, че Владко Живков е теоретик и затова не се е мяркал в БАН през тези 30 год., през които се е водил там по ведомост. Това го писа вчера и в някои вестници.Все пак в БАН има доста лентяи, които спекулират с тази възможност за творчески труд, идват в институтите си 1-2 пъти месечно. Отчитат, че уж пишат книга, докато се пенсионират
28
0
 
4
 
! Отговори
Общоизвестно е, че преди 8 години
синът на Т.Живков беше аспирант в БАН в средата на 80-те години, много смехории се говореха относно непукизма му. Не знам как е успял да защити дисертация, вероятно това е станало преди 1990 г.Но нямах представа, че досега са го водили на щат в институт на БАН,без да се явява изобщо на работа!Досегашните председатели на БАН и които са били директори на този институт, и шефът на звеното, към което се е числил Владо Живков трябва да дадат обясненияКак така са подарявали бюджетни пари на Живков?
27
0
 
4
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 8 години
Преди 4-5 г. се пенсионира ръководителка на секция в нашия институт. Тя беше на този пост два мандата. Хабилитирана е преди 22 години. В БАН е работила от 1976 г. до пенсионирането си, значи 34-35 г., а преди това 3 години е била аспирантка (докторантка), което също се брои за трудов стаж. Преди това е работила 2 години на друго място. С други думи, за 39 години трудов стаж, от които 34 г. на научна длъжност, а от тях 8 г. на ръководна длъжност, тя взе 500 лв пенсия.А Владко Живков - 920 лв?!?!
26
0
 
3
 
! Отговори
не-ядосан преди 8 години
БАН проведе представянето на книгата на Давутоглу ден след свалянето на самолета в Сирия. БАН направи сенилния "вселенски патриарх" доктор хонорис кауза. ДОСТАТЪЧНО! Сега нека Централно управление на БАН да разбере, че всичкия този срам е бил напразен. По-лошото щеше да е, ако след целия резил от последните две седмици администрацията на БАН (не е ясно къде и в чии джобове щяха д потънат тези пари) беше получила пари отгоре. Това щеше да е най-лошия възможен сигнал към обществото.
25
0
 
2
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
В това си нереформирано състояние музеите не заслужават повече пари. Служителите там с или без повече пари за заплати са еднакво демотивирани да правят каквито и да било подобрения, при положение че всичките постъпления отиват в държавния бюджет. Като резултат поне половината ни музеи са машина на времето към соц-годините.
24
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 8 години
За най-важните центрове на науката в България НСА и АМВР са осигурени допълнителни пари. Физкултурните и милиционерските науки са приоритет за България.
23
0
 
9
 
! Отговори
Хубаво преди 8 години
И въпреки всичко БАН трябва да се реорганизира и да се даде път на младите, а академиците на по 80 години да престанат да взимат пари от 6 места и да висят на щат по институтите - ако се направи това ще се освободят пари за младите! Колкото до можещите - те разчитат на сключените договори с другите държави и оттам се финансират за изследванията си!
22
2
 
3
 
! Отговори
@24 преди 8 години
Патенти се изработват с експериментална наука, за каквато в България няма условия, защото е значително по-скъпа от теоретичната. Като нямаш база не можеш да правиш патенти. А нобеловите лауреати са резултат от поколения отлични учени, правилно инвестиране в науката и правилното й администриране. И доста политика. Не говори глупости като не разбираш. Теоретиците се отчитат със статии в престижни списания и организиране и участие в конференции, и привличане на пари от проекти насам. Което правим.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен това, едно нещо трябва да е ясно. Научната работа не е винаги присъствена. Ако правиш измервания, естествено трябва да си там. Но ако работата ти е теоретична, както е огромен процент от работата в БАН, присъствието е ненужно, освен за семинари или срещи на групата. Иначе човек има дистанционен достъп до компютърни ресурси, които в общия случай дори не са в БАН, защото там няма (пари). Няма нужда да се вясваш всеки ден, за да работиш активно, даже е противопоказно. Отчиташ се със статии.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До @15и като работиш в БАН какво си изработил?кръгла НУЛАнито изобретения имате, нито нобелови лауреати ,нищокакво работите, с какво допринасяте на дъжавата, освен че пари взимате и все ревете че са ви малко
19
0
 
8
 
! Отговори
До 19 от 15 преди 8 години
До @15Подкрепям те, и аз съм на този хал.Не мога да не добавя, че само при едно условие не ми вадят душата с интриги, за каквито нормален човек не може дори да му дойде на ум - когато си издействам някакви скромни средства за работа по проект,трябва да взема поне няколко ***, които уж ще работят заедно с мен.Нищо не вършат, но отчитат дейност и нали са професорски деца, внуци и т.н., никой не смее нищо да каже.Ако това не се промени, не виждам смисъл да го има този БАН.Да носиш на гръб***
18
0
 
5
 
! Отговори
@20 преди 8 години
Тъжно, но факт, е че навсякъде по света, колкото по-висока ти е титплата в науката, толкова по-малко работиш. И на запад, и на изток, професорите, шефовете на екипи, обикновено само се подписват под проекти и си докарват мнооого повече пари от докторанти и постдоци. Разбира се там, основната им работа е да осигуряват пари за повече млади служещи, така че да могат да продължават да се подписват под работите им. И така цикълът се затваря. Капитализъм, какво иксаш.
17
0
 
2
 
! Отговори
@15 преди 8 години
Не е редно да се обобщава за БАН - това е огромна академия, с много институти, във всеки от които властват собствени правила. Винаги има гнили ябълки - в държавната администрация да не би да няма? Винаги има някой, кото нищо не върши но се придвижва смело нагоре. Важното е тези които вършат работа да са защитени и обгрижени. В министерствата взимат нормални заплати и работят на топло, с нови компютри с винаги последен лиценз M$. В БАН няма парно, компютри, хартия и т.н. и т.н. Защо?
16
0
 
5
 
! Отговори
До Моцарт преди 8 години
Проблемът е там, че този човек дори не се е вясвал в БАН - *** питай в Института по право.Освен това, обърни внимание какви пенсии си докарват част от онези, които предложиха Вартоломей за орден "Стара планина".Не малко от тях също не вършат нищо в БАН, а само се подписват под проекти, разработвани от по-млади служители, докато те самите си работят нещо някъде на хонорар за още парички БАН идват само, за да дремят по научните съвети и да стават рецензенти срещу хонорар
15
0
 
7
 
! Отговори
@15 преди 8 години
Странно, аз също работя в БАН, отчитаме се като улави на 6 месеца, парите за командировки и конференции - няма, ако си намериш сам, ходиш, ако не успееш, не ходиш. Компютрите са стари и малко и за новите хора - няма. Не знам какви добавки им плащат на другите, но моята заплата има само 2 добавки - че съм доктор и няколко лева за стаж. НИЩО ПОВЕЧЕ! Това че някой в БАН взимал пари от някъде без да работи, не е причина всички останали които всъщност РАБОТЯТ да не взимат нормални за София заплати.
14
0
 
7
 
! Отговори
Нашенски резили преди 8 години
В БАН, ако се върши нещо, то е дело на част от асистентите,които нямат връзки и протекции и от специалистите с висше образование, някои от които имат повече публикации в сравнение с част от хабилитираните си колеги, но не ги допускат до научни длъжности.Малко са доцентите и професорите, които наистина се занимават с научни изследвания в рамките на БАН и от работата им има някаква реална полза.Повечето доценти,професори и асистенти-връзкари са "на ясла" и на други места но полза от тях - никаква
13
3
 
10
 
! Отговори
За БАН преди 8 години
Прочетете по другите сайтове материалите за Владко Живков, който наскоро е взел пенсия от 910 лв!!! Този човек 30 г. се е водил научен сътрудник в БАН, но там са го виждали да се весне само 2-3 пъти за 30 г. Знаете ли колко такива мамини синчета и щерки са приютени там и не вършат нищо?Заплатите по ведомост са наистина ниски, но им се плаща допълнително да десетки други дейности, съпътстващи научната" работа в БАН, а през по-голямата част от времето, четат лекции на хонорар къде ли не!
12
3
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
Мдааа, войната срещу БАН продължава. Явно на ББ му се вижда напълно ок един асистент да взима под или минималната, пък един доктор да взима наполовина на средната за София страна. И понеже няма как да не вдигнат заплатите до минималната поне, това ще значи уволнения на и без това не особено пълния БАН. Като уволнят достатъчно, сградите най-нарая ще са годни за продажба и държавата ще си ги прибере за да ги продаде за молове. Идеално, нали? Баси и държавата!
11
3
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Банските старци и това не заслужават. Нали завчера ни представиха най-новото си откритие: внос на терористи щял да ни подобри генофонда. Да ходят да искат пари от бандитска арабия и пакистан тия интелектуалци.
10
4
 
6
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Млад учен ... в БАН, хахахаха ... ако ставаше нещо от въпросния учен отдавна да работи за 10 пъти повече в частния сектор .... БАН е поредната паразитна структура на държ. бюджет.Оставка за БОКО, че излъга избирателите си и не направи никакви реформи !!!