Взимаме нов дълг до 5, 3 млрд. лв. през 2016 г.

Парламентът даде зелена светлина на Горанов
177
Взимаме нов дълг до 5, 3 млрд. лв. през 2016 г.
Снимка: Reuters, архив

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 5,3 млрд. лв., прие парламентът, който обсъжда на второ четене проекта за държавен бюджет за 2016 г.

В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. не може да надвишава 26,6 млрд. лв., гласуваха депутатите.

Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от БСП числото да бъде 23.5 милиарда лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че в следващата година не трябва да се изпада в ситуацията от 2014 г., когато не е имало ликвидни буфери в бюджета и неблагополучията във финансовата система, в случая фалитът на КТБ, са ни поставили пред ликвидна за бюджета криза.

На мен най-много ми се иска числото 5.3 милиарда лева да не бъде достигнато, коментира Горанов и допълни, че е необходимо в следващата година да бъде предвиден ликвиден буфер, ако се наложи.

Предстои ни безпрецедентна в европейската практика оценка на качеството на активите на финансовата система като цяло, отбеляза още финансовият министър. Той каза, че през следващата година ще подложим на тест всички елементи от финансовата система - банки, застрахователи, пенсионни фондове. Не е благоразумно да оставим държавата без ликвидни буфери, обясни той.

Ако в един момент обществения интерес изисква намеса на държавата, така ли ще останем пасивни като през лятото на 2014 г. , държавата трябва да е на място, когато финансовата система изпитва затруднения, посочи той.
Ще настоявам, ако всичко върви наред, а засега съм оптимист на фона на резултатите, които показва финансовата система, нивото на максимален държавен дълг да не достига 5.3 милиарда, заяви Владислав Горанов.

Парламентът гласува, че минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2016 г. е в размер 4,5 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ще стане, ако не вземаме никакъв дълг, а си пасеме тревата в балкана?Даже костюм и обувки няма да са нужни.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дървен философЛеко видоизменена фразата беше от любимите на депутат от ПФ с инициали В.Е. Просто използваше минало време за първата част, но пак се намериха граждани "не оФце" , които да гласуват за тях.
109
0
 
5
 
! Отговори
Истина преди 8 години
Бойко Борисов и Дянков миналия мандат откраднаха фискалния резерв, отмъкнаха няколко милиарда. Този мандат Бойко Борисов взе 16 милиарда дълг, сега ще взема още 5,3.,...... нали се сещате колко много краде той и шайката му разбойници. Изборите бяха купени и фалшифицирани, така че не е избран от народа. Аз не познавам някой, който да го уважава.
108
0
 
1
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Продадоха всичко, което можеше да бъде продадено, само БДЖ и пощите останаха, ама и на тях се готвят да им видят сметката. А сега като няма какво да крадат, взимат яко заеми - общо над 21млрд тази и предната година. И познайте къде ще отидат? Да, точно - в швейцарските сметки на нашите велики министри. А ние и децата ни ще трябва да се спукваме от бачкане, за да върнем всички тези заеми.Но всеки народ заслужава съдбата си. Нали знаете, че не е глупав този, който яде баницата.
107
1
 
2
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Масата от народа не се отличава с нищо в морално-нравствено отношение от управляващата върхушка.Каквото народът сам си е надробил, това и ще сърба, да не съм го чул да се оплаква!
106
0
 
9
 
! Отговори
ВЪН! преди 8 години
Стига нови дългове! Само харчите! Така и баба знае! Вървете си! Ненужни сте! Вредни сте! За да съществува една държава е нужно да има производство, свободна стопанска инициатива, пазарна икономика и... кадърно управление. У нас няма нищо от това. Държава не оставихте.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с доклада за банката на Василев? Май го заметоха под килима.
104
0
 
6
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 8 години
да се организира РЕФЕРЕНДУМ за да се попитат преките бъдещи длъжници -ние,българският народ , дали сме съгласни !
103
0
 
9
 
! Отговори
Дървен философ преди 8 години
"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам!". Колко е БВП на страната? Колко е одобрената граница на външния дълг? Колко сме взели вече ? И за правнуците ми има дълг.Боко тиквата преди избори "данъци няма да вдигаме". Боко тиквата след избори "вдигайте данъците". Това като онзи виц за Боко и Св. Петър, където Боко посещава рая и ада, избира си ада, харесало му, било хубаво. Светеца го праща там, но вече е мъка безпощадна и Боко пита ама защо, беше хубаво? - Беше ама преди изборите.
102
0
 
4
 
! Отговори
Luka nov преди 8 години
Ne davat nikakav otchet za prihodite v bg?. Kato gi garmiat, da n revat setne.?
101
0
 
12
 
! Отговори
Добра далавера преди 8 години
ГЕРБ инвестира около 1 милиард лева, за да си купи изборите (в това число и за протести), а чистата им печалба са 21 милиярда. После Б.Б. бил глупав. Само че глупав човек няма как да направи 2000% печалба, което означава, че Б.Б. е един от най-умните в бг., а не обратното.
100
0
 
18
 
! Отговори
продължение 155 преди 8 години
Някой питаше колко е дългът в момента без новите 5 млрд-колкото дълга на Тошо и Луконав,взети заедно.само че тогава имахме активи-работещи предприятия,здравеопазване,за което можем само да мечтаем,армия,добре обучена и въоръжена,млади хора с интелигентен цвят ,образование,на което завиждаха ФАЩ,спомнете си думите на президента им"Не може в България да има по-образовани деца от нас "....явно наистина вече не може
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПредателиА къде ти беше акъла,че сега съжаляваш,то отдавна се виждаше ,дебеловрата мутра работи само за себе си и господаря си .Някой питаше колко е дългът в момента без новите 5 млрд-колкото дълга на Тошо и Луконав,взети заедно,можете да направите справка на страницата на финансовото министерство .!Пак плюйте комунизма,в сравнение с днешния дивашки капитализъм комунъзмът беше детска играчка,обаче и моя акъл го нямаше,кога рИпах преди години ,срам...
98
0
 
20
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
АКО ЦЕЛИЯТ НАРОД НЕ СЕ СПЛОТИМ КАТО ЕДИН И ПОИСКАМЕ СМЕТКА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА МИЛИАРДИТЕ С КОИТО ЗАГРОБВАТ БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ КАТО ДЪРЖАВА.МОТОТО НА ГЕРБ Е :СЛЕД НАС И ПОТОП
97
0
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ Крадци преди 8 години
ОТВРАТ и МНОГО ПОЖЕЛАНИЯ С ТОЧКИ.... от ПОЧТИ ЦЕЛИЯ НАРОД в МУТРАЛГИЯ
96
0
 
13
 
! Отговори
статистика преди 8 години
15% от българите са луди. 15% гласуват за гроп...досега гроп ни увеличи дълга с 15 милиарда...
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам ГРОБ се радват на 3-4% одобрение във форума, а уверено печелят всички избори! Другаря Цв вече не купува избори, а цели избирателни комисии! Вие сте новите роби, а краденето на кредити е Най-модерния вариант, щото друго не остана
94
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
-Когато държавата се меси в частният бизнес- му викате комунизъм - но когато държавата връща пари на ограбени алчни бизнесмени в фалирали часни банки - не му викате комунизъм ?? - Спарите на народа е лесно - покривате кражбите и искате нови заеми в милиарди евро- Очаквам да 2020 г България да е в пълен фалит и в пъти по зле от всяка една Европейска държава!! Как ще се връщат тези 16 милиарда за 2015 г и нови 6 милиарда- на най западналата икономика в Европа-
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ви таковам таковата хайдуци и изедници
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То така излиза... Който не участва в грабежа на съседна държава и контрабанда на крадения петрол, му се налага да заробва народа си с огромни заеми. Демек, да граби собствения народ...