Взимаме нов дълг до 5, 3 млрд. лв. през 2016 г.

Парламентът даде зелена светлина на Горанов
177
Взимаме нов дълг до 5, 3 млрд. лв. през 2016 г.
Снимка: Reuters, архив

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 5,3 млрд. лв., прие парламентът, който обсъжда на второ четене проекта за държавен бюджет за 2016 г.

В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. не може да надвишава 26,6 млрд. лв., гласуваха депутатите.

Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от БСП числото да бъде 23.5 милиарда лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че в следващата година не трябва да се изпада в ситуацията от 2014 г., когато не е имало ликвидни буфери в бюджета и неблагополучията във финансовата система, в случая фалитът на КТБ, са ни поставили пред ликвидна за бюджета криза.

На мен най-много ми се иска числото 5.3 милиарда лева да не бъде достигнато, коментира Горанов и допълни, че е необходимо в следващата година да бъде предвиден ликвиден буфер, ако се наложи.

Предстои ни безпрецедентна в европейската практика оценка на качеството на активите на финансовата система като цяло, отбеляза още финансовият министър. Той каза, че през следващата година ще подложим на тест всички елементи от финансовата система - банки, застрахователи, пенсионни фондове. Не е благоразумно да оставим държавата без ликвидни буфери, обясни той.

Ако в един момент обществения интерес изисква намеса на държавата, така ли ще останем пасивни като през лятото на 2014 г. , държавата трябва да е на място, когато финансовата система изпитва затруднения, посочи той.
Ще настоявам, ако всичко върви наред, а засега съм оптимист на фона на резултатите, които показва финансовата система, нивото на максимален държавен дълг да не достига 5.3 милиарда, заяви Владислав Горанов.

Парламентът гласува, че минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2016 г. е в размер 4,5 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И последно колко ни е външният дълг? Помня, че на Милен Велчев брат му ни уреди с прехвърляне от долари в евро при най-неизгодния курс, та само там загубихме към 1 милиард. Поне успяваме ли да си плащаме лихвите, или те ни дават заеми, за да си плащаме лихвите? Помня как опростихме на Ирак 1.6 милиарда, щото сме много богати. Като дойде "демокрацията" изведнъж скочи над 10 милиарда, че тогавашните комунисти така и не разбраха, че и за крадене акъл трябва, така че да не скапеш държавата.
90
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йебииии, простия народ! Стара поговорка.
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки народ си заслужава правителството. Гласували сте демократчета велики и един ден вашите дечица със плач и труд ще връщат заемите до последна стотинка.
88
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дааааа, а 5млрд за АЕЦ Белене бяха колосанла сума по време на управлението на БСП...
87
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко разбива икономиката и взима заеми за да върже двата края. Не може да разбере че на България и трябват работни места, вместо магистрали.След последната криза трябваше да му е ясно че заемите които не създават работни места са ужаса на свободните държави. Америка със заеми е вързала целия свят да и ближе .... Дават заеми да вържат ръцете на бъдещите правителства. ***. Не му стига че унищожава България а иска и децата ни да зароби. Как може тази нула да ръководи България!?
86
2
 
28
 
! Отговори
Предатели преди 8 години
Лично аз съжалявам, че дадох гласа си за ГЕРБ на последните избори. Вярвах в тази партия, но и те предадоха избиратели си.
85
2
 
36
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ! преди 8 години
Това вече е прекалено. Къде отиват всичките тези пари, които всяка година се теглят? Къде?Постоянно се увеличават данъците. Въвеждат се нови - като се почне от стандарт Стара планина, та данък "депозит", данък "вредни храни", данък "безумие", винетката скочи с 50%. Къде отиват всичките тези пари - магистрали ли строят с тях, какво ги правят? Миналата година изтеглиха 16млрд. Ще ни скъсат тр*ките после докато ги изплатим тези пари. ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ!
84
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав Боко Тиквата и тъпия народ, който го избира.Може да дръпне още 20 млрд за Нова година.Пък, който иска да ги върща.
83
0
 
5
 
! Отговори
samo minavam преди 8 години
vinetkata pak 6te poskipne nyama kak ....
82
2
 
17
 
! Отговори
Гергана преди 8 години
Да живее съюза САЩ и България!!! Само така по комунистите- заеми ,нови данаци ,увеличение на всички възможни цени и як труд със жалки заплати !
81
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха този е по-лош от цялото бкп и бсп взети заедно. Хак да ви е. Дано най-малко с 50% и тока да вдигнат и още 5 пъти по толкова заеми. Такси, данъци, такси, данъци все вътре да ви е. И на следващите избори първи пред урните да гласувате пак за краля.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си как живеехме преди ЕС
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде другарю тръгвай на война , а недей на две ракии да се правиш на велик по форумите . Същински наследник на мандраджиите .
78
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабо Куне от километри миришеш на червена бабичка и то от най простите. На народа му писна от комунизЪма и социализЪма и затова с камъни изгони БКП и БСП . Сега на изборите всички гласуваха за ГЕРБ анадъмно .
77
2
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ТОВА НЕ Е НИКАКВА ИЗНЕНАДА, КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ САМО МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ НАГОТОВО, НО НИЩО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ИКОНОМИКА И ОТ ТОВА КАК ДА ПОСТИГНАТ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ. СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ В ЕДИН МОМЕНТ НА НАРОДА ЩЕ МУ ПИСНЕ И ЩЕ ИЗГОНИ С КАМЪНИ И СОПИ *** НА БОРИСОВ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ КУЧЕТА НИ ЯЛИ.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 113Панелките вече са взети матряла обаче още не може да го проумее
75
0
 
20
 
! Отговори
Оф преди 8 години
"Искаме си Бойко щот е *** кът нас" - гласоподавател на герб.
74
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вие сте простии аз съм ***."Б. Борисов
73
5
 
8
 
! Отговори
преброяване преди 8 години
Що се оплаквате бе. Бас ловя, че повечето от коментиращите тук сте гласували я за герб, я за деформаторите. Които не са да ударят минусче, а които са плюсче.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се ядосвам като ви чета коментаритеНаясно сте че само щракате по клавиатурите и накрая нищоАко не беше жалко щеше да е смешно