Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС

Няма преграда между нас, помагаме си, рече българският премиер
Обновена: 15 дек 2015 17:07 | 15 дек 2015 14:54, Веселина Йорданова
224
Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС
Снимка: БТА

България е врата на Турция за ЕС, каза турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас, след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Още по темата

"След срещата с моя приятел г-н Борисов в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните", каза Давутоглу и обеща ръст на търговския стокоомбен.

Гостът заяви още, че между двете страни ще се осъществяват големи транспортни проекти, като даде за пример скоростния влак от Истанбул до София и обратно.

"Решени сме да свържем Истанбул със София", заяви още той, цитиран от "Фокус". Турският премиер посочи, че се предвижда и интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан.

Имаме общ ангажимент към турското население в България, което е мост между двете страни, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред коментира, че на нашата граница няма миграционнен натиск, за което Турция е положила много усилия.

"Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме", каза българският министър-председател в отговор на въпрос за оградата по границата.

Борисов уточни, че съоръжението помага да няма нелегални имигранти, а всички да минават през граничните пунктове.

Според него Европа е подходила по възможно най-демократичния начин по въпроса с бежанците и като резултат милиони имигранти се насочиха към европейските страни.

"Някои с абсолютно право - да спасят живота си и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на имигранти", заяви Борисов.

По думите му не е честно ние да казваме "колкото ще дойдат, толкова ще приемем", след като нямаме тази възможност.

Борисов съобщи, че вътрешните министри на България и Турция планират съвместни операции срещу трафикантите на хора. По думите му има лица, които се замогват от човешката трагедия на бежанците.

"С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора и се надявам нашите служби да покажат тези видими резултати", добави българският премиер.

Борисов призова да не се заобикаля една или друга държава, а да се направи така, че всички да имат газ.

"Надявам се в следващите 1-2 години България, като страна на кръстопът, да спомага за бързото придвижване на хора, товари и бизнесът да го усети максимално", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пукайте се,пукайте се от яд и безсилие *** амеби.
88
3
 
21
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИИТЕ,ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА ОНЕВИНЯВАТ ИДИЛ,ДА ОТИВАТ,ЩОТО СКОРО НЯМА ДА ГИ ИМА,ДА ВЗЕМАТ И ПО ДВЕ ,ТРИ ТУБИ ДА СИ НАПЪЛНЯТ МАЛКО НАФТА,
87
10
 
28
 
! Отговори
Nik преди 8 години
До Бакал ПеткоСмешно, Петко. Ако ти живееш в 1913г. аз живея в 2015-та. Каквото било тогава там си е останало. Не можем да го променим,а само да го помним.По твоята логика и Византийците имат право да ни питат какво правим на Балканите при положение,че дедите ни идват от степите с оръжие и превземат тази земя.Кофти нагласа имаш.Аз не деля хората по религия,а по доброта.Ти нямаш ли приятели турци?Аз съм бил в казармата с тях.Скромни,работливи и никога не те предават ако си им приятел.
86
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бакал ПеткоИ двамата не са били на този урок по история за шести клас. За нашия съм сигурен, а на тяхния в учевника 100% няма такъв урок.
85
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма преграда между нас, помагаме си, рече .... и се хвана за палците на краката.(Моля, не изтривайте)
84
1
 
26
 
! Отговори
БГ преди 8 години
РЕЖАТ НИ КОМЕНТАРИИТЕ,КАКТО СИ ИСКАТ ДЕМОКРАТИЧНО.
83
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предатели продажни и безродни!
82
2
 
35
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
ПОРАДИ МИРНАТА ПОЛИТИКА,МОИТЕ ДЕДИ ЕДВА СА УСПЯЛИ ДА ИЗБЯГАТ ОТ ТРАКИЯТА И СЕ ЗАСЕЛЯТ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ,ОСТАВИЛИ ЛИ СА ЗЕМИТЕ СИ,НЕ ИМ ДАВАЛИ ДА СЕЯТ ЧУШКИ И ДОМАТИ,ЩЕЛИ ДА ИМ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ ДЕТО НЕ" СЛУШАТ."КОИТО ИСКА ДА СЕ ПОТУРЧВА ДА НЕ ДАВА АКЪЛ НА ДРУГИТЕ
81
0
 
15
 
! Отговори
До 124 преди 8 години
Ами ако знаеш кои воюват в тази война ще си отговориш на въпроса
80
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има една книжка. Научно изследване от соца където пише, че в Османската империя не е имало робство, за талика от Русия и САЩ.
79
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пукайте се,пукайте се от яд и безсилие като идолите си в кремъл.
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 116 А ПРИ МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА В А ОТ КЪДЕ СА ТРАКИИСКИТЕ БЕЖАНЦИ
77
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българският русофил е най-исторически неграмотния човек във Вселената...
76
17
 
22
 
! Отговори
До 101 преди 8 години
За какво да се каят бе ***.Да се каеш за нещо с което може и трябва да се гордееш и обратното е присъщо само на робски души като теб.Аз мога само да се гордея,че дедите ми са били част от тази империя.Докато крепостният в Рисия не е можел да напусне имението на помешчика прапрадядо ми е търгувал спокойно от Алепо до Виена.Имал си е къща,ниви стада и обикновени турци за ратаи.На това ли му викаш робство нещастнико.Я марш да попротестираш малко и да изкараш някой лев.Болен докато все още плаща
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До продажник. Пише се ***, неграмотнико. А твоето мнение за това кой управлява изобщо не чини - има си избори за тази работа.
74
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Й.В.Джугшвили е прероденият руски княз СВетослав. Избило елита на България. Братя ни били?
73
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактите са си факти, от създаването на3-тата Българска държава, Турция никога не е забивала нож в гърба на България, за разлика от Русия, Сърбия и Гърция, които са го правилу многократно
72
2
 
21
 
! Отговори
Biznesmen преди 8 години
Гукайте си колкото щетеаз осещам парата а аз кат имам ша има и за вас не ме интересува нищо друго всичко не е пари но без пари само фантазий
71
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам гневно коментират само робите с насадения от" братушките" робски комплекс.България винаги е била на пътя на турците към европа и във времената когато са я владеели е била най-цветущата провинция за разлика от времената когато е била под руско влияние.Роба си остава роб,поне докато не се ограмоти малко и не започне да мисли със собствената си глава.Пътят на Русия към Истамбул минава през България,но пътят и към Европа-не.
70
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция никога не е имала желание да асимилира българите!В мрачните години на средновековието това никой нямаше да му обърне внимание.Виж, гадните *** са на друго мнение.За половин век едва не ни направиха руска губерния,окрадоха ни всичко, дори мечтите и оскотиха народа по тяхно подобие.Русия върви по отъпканият път на северна Корея!Конфронтация, агресия и омраза към човека. Така е от векове.