Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС

Няма преграда между нас, помагаме си, рече българският премиер
Обновена: 15 дек 2015 17:07 | 15 дек 2015 14:54, Веселина Йорданова
224
Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС
Снимка: БТА

България е врата на Турция за ЕС, каза турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас, след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Още по темата

"След срещата с моя приятел г-н Борисов в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните", каза Давутоглу и обеща ръст на търговския стокоомбен.

Гостът заяви още, че между двете страни ще се осъществяват големи транспортни проекти, като даде за пример скоростния влак от Истанбул до София и обратно.

"Решени сме да свържем Истанбул със София", заяви още той, цитиран от "Фокус". Турският премиер посочи, че се предвижда и интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан.

Имаме общ ангажимент към турското население в България, което е мост между двете страни, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред коментира, че на нашата граница няма миграционнен натиск, за което Турция е положила много усилия.

"Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме", каза българският министър-председател в отговор на въпрос за оградата по границата.

Борисов уточни, че съоръжението помага да няма нелегални имигранти, а всички да минават през граничните пунктове.

Според него Европа е подходила по възможно най-демократичния начин по въпроса с бежанците и като резултат милиони имигранти се насочиха към европейските страни.

"Някои с абсолютно право - да спасят живота си и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на имигранти", заяви Борисов.

По думите му не е честно ние да казваме "колкото ще дойдат, толкова ще приемем", след като нямаме тази възможност.

Борисов съобщи, че вътрешните министри на България и Турция планират съвместни операции срещу трафикантите на хора. По думите му има лица, които се замогват от човешката трагедия на бежанците.

"С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора и се надявам нашите служби да покажат тези видими резултати", добави българският премиер.

Борисов призова да не се заобикаля една или друга държава, а да се направи така, че всички да имат газ.

"Надявам се в следващите 1-2 години България, като страна на кръстопът, да спомага за бързото придвижване на хора, товари и бизнесът да го усети максимално", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
37
 
! Отговори
До 78 преди 8 години
Няма да се караме с Турция която е наша съседка и е АЗИЯТСКА държава. И дума не може да става за приемането на държави от Азия в ЕС. Изобщо няма място за караници по тоя въпрос
48
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туеция е голяма и силна страна / икономически, политически, военно/ , не виждам защо голяма част от пишештите искат да сме в конфликт и лоши взаимоотношения с нея.
47
33
 
22
 
! Отговори
! преди 8 години
Ако има рефередум за и против Турция в ЕС. Аз съм-ЗА ТУРЦИЯ В ЕС!!!!
46
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте се пенили товарищи, Турция е важен партньор за България и в търговско и в политическо отношение, износа на България към Турция е над 4.5 млрд на година, ние да не сме *** кат Вас да се караме със всичките си комшии
45
5
 
48
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ние сме врата към ЕС- Да, но за Турция тази врата трябва да си остане заключена
44
25
 
25
 
! Отговори
Мъка, мъъъка преди 8 години
Докъде е стигнала руската дипломация щом разчита на атакисти по форумите
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Чърчил е воювал с Хитлер той не се двоумил да се съюзи със Сталин.Сега ситуацията е същата.И помнете ми думата,че докато Обама и Путин се карат ИДИЛ не си губят времето,а злочинстват!Крайно време е Обама да се поучи от Чърчил и Рузвелт.Колкото по рано стане това -толкова по добре за света!
42
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много мазно и гнусно. За мен като бял българин и християнин няма никакво съмнение на чия страна съм. Тези от снимката няма как да ги разпозная като свои.
41
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя Борисов няма ли кой да му зашие два шамара ?
40
31
 
24
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Добре дошъл Давутоглу в България. Тези които пишат против имат конфликт на интереси че взимат заплата от руското посолство.
39
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
____(,)(,) ~Neka s nashta skapa sasedka Turciq, se razberem kato nashi bratq i sestr!i
38
0
 
18
 
! Отговори
Стеван Синджелич преди 8 години
Аз съм си харесал един модел на НК за около 4000 евра.
37
3
 
49
 
! Отговори
Мюсли преди 8 години
Турция и турците, мюсюлманите винаги са били и ще бъдат най- голямата заплаха за българите. Турция в ЕС ще ни унищожи именно защото ние сме им пътя за Европа , ние ще бъдем първите смачкани от тях. Защо беше Балканската война , защо беше героизма и саможертвата за цялостта на България , за да я дадем сега на Турция и варварския ислям отново ли. Излизане от ЕС, това е недоносче което ще ни довърши като хора. След влизане в ЕС на Турция и свободното движение на хора и капитали ние сме аут.
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя, голяма врата ! С шорти и рита топка ..
35
2
 
43
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Я, Давутоглуто да каже колко струва азерския газ в сравнение с руския, че е близо двойно ! Абе тия хептен започнаха да ни правят на ***! А нашият тиква сега чака трепетно да ми кажат "евала" вместо "конгречулейшънс"
34
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вратата към ЕС плътно затворена за анадолските............
33
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До baba turkможе да сме и 3000 година ...българина помни турското робство !!!Никога няма да забравим ..никога!!!!!
32
36
 
22
 
! Отговори
До преди 8 години
Добре си дошъл в нашата страна България господин давутоглу не искаме Путин комунисти нито руснаци
31
1
 
36
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Цяла Европа върви с пълна сила към ислямизация. Дано не е радикална!
30
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли една страна която е географски и културно в Азия да става член на ЕС? Щом ще приемате когото и да било по добре да се приеме Китай че скоро ще е най силната икономика в света.