Борисов встрани от раздора в ДПС

Обявил, че няма да взима страна в телефонен разговор с Давутоглу
Обновена: 26 дек 2015 18:53 | 26 дек 2015 18:14,
281
Борисов встрани от раздора в ДПС
Снимка: Архив БТА

Премиерът Бойко Борисов е заявил пред колегата си Ахмет Давутоглу, че няма да взима страна по конфликта в ДПС, съобщава източник от кабинета, цитиран от "Фокус".

Още по темата

По информация на БНТ, която цитира източници от Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател след дипломатически натиск  на 23 декември.

Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

В разговора Борисов е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток".

Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене". В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.

По-рано днес стана ясно, че Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов напускат групата на ДПС в парламента. Заедно с доскорошния си лидер Лютви Местан те ще бъдат независими депутати.

Лютви Местан не даде категоричен отговор на въпроса дали предстои да направи нова партия. Той обаче показа, че тази мисъл не му е чужда и обясни, че дали ще създаде своя формация или не, зависи от дебата, който започва с избирателите си.

Бившият лидер на ДПС призна, че е потърсил подслон в турското посолство, след като се заговори, че вероятно ще бъде свален от поста. Той заяви, че е осигурявал сигурността си.

Според новият съпредседател на ДПС Мустафа Карадайъ обаче е въпрос на морал отцепилите се от движението да напуснат парламента. Той допълни, че за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън парламентарната група.

Карадайъ заяви, че въпреки заявките на предшественика му за създаване на нова партия, няма опасност ДПС да се разцепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари , каквото и да пишете Борисов си остава най добрия Премиер за последните 25 години . Не ми се мисли за Станишев или Орешарски просто срам ....Затова ли 82% от българите в евроатлантическа България живеят в бедност?
78
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари , каквото и да пишете Борисов си остава най добрия Премиер за последните 25 години . Не ми се мисли за Станишев или Орешарски просто срам .
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA BOIKO NE MISLETE TOI SHE SI STEGNI KUFARITE I GAZ ZA USA
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пак питамОколо 300 грама в банкноти по 100 рубли
75
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова прости герберунгели напълно логично Борисов ще печели всички избори НО срещу огромни външни заеми и когато след няколко години стане ясно че е невъзможно да се върнат, Турция ще ги поеме срещу откъсване на огрoмна част от майка България! ГЕРБ ще унищожат нашата красива родина!
74
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плащар рубли за пост, а копейки, щото Русия много огладня вече. А и троловете и ялови излязоха, не вършат работа ;)
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние пък ще се обадим на Обама да подкрепи Тръмп. Така е по-демократично и ценностно по европейски.
72
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов е страхлив и малодушен, защото знае, че няма как да се опъне на Ердоган и Доган, а рано или късно няма как да избяга от турския боздуган и ятаган.
71
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов пак постъпи като истински държавник. Не взема страна, защото едните играят за руснаците, а другите за турците.
70
3
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
За много неща съм го критикувал Борисов и с много неща в управлението не съм съгласен , но в случая го подкрепям на 100%. Турчина да си гледа Турция . България е независима свободна държава .Все още.
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямал да взима страна,хахахаха и бил обещал по телефона хаха,нали ДПС беше партия за правата и свободите на българските мюсюлмани,защо да не взима страна,та той е премиер.Сега по същество,започна процес по отцепването на територия на България и анексирането и към Турция.Ще има нова по силна про турска партия която чрез референдум или провокация в стил Косово ще принуди Анкара да вкара натовските си войски в името на мира,със или без гражданска война не знаем как са го решили
68
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е премиер за втори път, както никой друг досега, ГЕРБ печелят всичките си избори... значи вие сте тъпите, а Бат Бойко е умния.Не го ли схванахте за толкова години?
67
1
 
6
 
! Отговори
bokouglu преди 8 години
квото каже цион началниците. пипали сама 5 папи и 10 турански ходжи бокоуглу съм началниците казоха че русия е нашият враг.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е държавническа , а страхлива позиция! Става дума не за вътрешнопартийни работи, а за национални интереси, за предателство и външно вмешателство във вътрешните ни работи! Той си трае и за филма на турската журналистка, трае си за всичко, което иска смела държавническа позиция. А може би го тестват? Така и утре като решат да ни лапнат, той пак ще си трае и няма да се "бърка"!!Горката България.
65
1
 
12
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Аз от *** човек умни неща не очаквам.............
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много бих се радвал мутрако да е казал тпчно това, но...
63
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов винаги е казвал, че не коментира раздорите и проблемите в други партии.И го е спазил.Вие какви коментари искате, четете форуми и си коментирайте.
62
2
 
13
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
Честно казано става ми жал за Боку от Банкя.Всеки го командва по всякакъв повод , и в най-добрия случай го потупва по врата.Гледат му сеира и си правят гаргара с него.Добре че е свикнал още от времето на Живков.
61
0
 
17
 
! Отговори
... преди 8 години
Ако този разговор е достоверен идва логичния въпрос, защо Местан не е в ареста ? Алоо, службите, тук става въпрос за националната сигурност.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте бе, какъв е Давутоглу да се меси във вътрешната политика на България, че на всичкото отгоре във вътрешнопартиен проблем? Айде амънъ куйдум, дето се вика по съседски.