Местан заигра нетърпимо с Турция, Доган е на ход

Имало условия бившият лидер да бъде разследван за измяна
28 дек 2015 10:14,
84
Местан заигра нетърпимо с Турция, Доган е на ход
Снимка: архив Булфото

Отношенията на Лютви Местан с турските политици минаха търпимите граници. Решението на Доган да го отстрани с един замах пък показва, че той очевидно се завръща в голамата политика и сега той е на ход. Така бившият шеф в Държавна сигурност проф. Димитър Иванов анализира скандала в ДПС, който разтърси родната политика по Коледа.

Според Иванов има условия Лютви Местан да бъде разследван за държавна измяна.

Още по темата

"Дали има държавна измяна или не е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване", призова още Иванов.

Според него бившият лидер на ДПС не е издавал държавни тайни на Турция, но има други притеснителни неща.

"Достатъчно е да визираме, примерно, че се внася чужда концепция в друга държава. Да кажем, че говорим за линията на неосманизма на Давутоглу", каза Иванов. Той припомни,че турците у нас са компактни и ако им се влияе политически, не е изключено да се прокарат чужди интереси. 

"В последните 100 години имаме примери с определени аспирации на турски дейци към части от българската територия и т.н. Имам колеги от Шесто, които са написали книги по темата. Тази тема се повдига винаги", добави още Иванов.

Според него има косвени белези за обвързаност от страна на Лютви Местан с турски държавни дейци.

"Белезите са много и не са от скоро. Много пъти сме го чували да говори за НАТО и в полза на евротлантизма. ДПС била единствената евроатлантическа партия... Личните му отношения с турските държавни дейци явно минаваха естествените и търпими граници на един национален политик", смята още Иванов.

Според него Доган очевидно се връща в голяма политика, щом с един замах може да смени лидера на партията. Иванов смята и че обръщението на почетния председател на ДПС не е било само към Местан, но и към целия политически елит. А той, напомни Иванов, с изключение на Радан Кънев, мълчи.

"Крайно недопустимо е в международната практика е един министър-председател да се обажда на друг министър-председател и да го моли да вземе определена политическа позиция по проблеми в трети политически субект", така Иванов коментира разговора на Борисов с Давутоглу и натиска, който той, по признание на Бойко Борисов му е оказал да вземе страната на Местан.

"Това още един път показва колко е правилно решението на Ахмед Доган", смята Димитър Иванов.

Според анализатора проф. Людмил Георгиев, който също бе член на ДПС до 2010 година, Доган продължава да е реалният лидер на ДПС, а тримата временни председатели Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак, не биха се справили.

"Тези тримата младежи няма да се справят. Много са малки, крехки са", каза Георгиев пред bTV.

Критиката му към Доган и към целия политически елит е, че са забравили максимата на Аристотел, че целта на политиката е подобряване качеството на човешкия живот.

"Необходимо е по най-бързия начин възстановяване на икономическите отношения с Русия и опит да се възстанови проектът "Южен поток", каза още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
35
 
! Отговори
ДС, ДС, КГБ преди 8 години
все СТРАШНИ ПРИКАЗКИ за деца. Не ви ли омръзнаха тия глупости 26 години. А ПАРИТЕ ги окраде ИВАН КОСТОВ, МАФИЯНСКИ, ТИКВАТА, ДЕДО и всичките заедно КРЕЩЯТ: дръжте крадеца. Даже децата пораснаха и рабраха, че НР БЪЛГАРИЯ е била ДЪРЖАВА на БЪЛГАРИТЕ, а сега е ТЕРИТОРИЯ, РАЗОРЕНА и ОКУПИРАНА от САЩ, за която има претенции ТУРЦИЯ
25
5
 
12
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
Професор па бивш генерал от ДС -ясно ли ви е още кой мести пешките по таблата
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един фес- мафиот, отстранил друг фес- мафиот. Понякога мафията сама се чисти.
23
4
 
33
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
А къде е сега Вожда на гербавите изменници?Да вземе да ни посочи верния път.Най-младия син на партията, който още стиска партийния билет и тегли безумни кредити за да храни партийната аристокрация.Навремето и Тато се снишаваше , ама не успя.
22
3
 
12
 
! Отговори
ДРЪЖ ШАРО, ДРЪЖ преди 8 години
крадците в РБ КОЛОНИЯТА. Пак ще има НАРОДЕН СЪД и дано да НЕ е толкова МИЛОСТИВ
21
0
 
27
 
! Отговори
ПОГАЛЕНИЯТ преди 8 години
от ТРИ ПАПИ и 2 КАКИ де го УБАВЕЦА "храбър"
20
2
 
25
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛЯТ НА ЕРДОГАН преди 8 години
се е снишил и ни гък ни мък. ПЛЕВЕЛА се е заровил дълбоко в някоя ОФШОРКА и си брои мангизите, че скоро може да му потрябва КЕШ да може бързо да избяга от НАРОДНАТА "ЛЮБОВ"
19
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Тиквата следва да бъде съден за държавна измяна.Банкянския мишок сам си призна , че турския султан му е набивал канчето заради Местан!!!То кой ли не му набива канчето на нашия...
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 27 да бе избора е между РАК и СПИН тъй де русия и турция
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vanshno i Cacaraturata spite
16
6
 
20
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 8 години
ОТКОГА ТУРЦИТЕ ЗНАЯТ КОИ И КАКЪВ Е БИЛ АРИСТОТЕЛИС ??ТУРЧИН И АРИСТОТЕЛ = МАКАК И КОСМИЧЕСКИ РАЗУМ !
15
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, пропагандата в действие. Лишият Местан и спасителя Доган. Няма нужда. Всички знаем кой е Доган и чии интереси защитава. И те не са българските.
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до василевРАЗБИРАМ ТВОЙТЕ ОСМАНО-ИМПЕРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НО ТИ И ПОДОБНИ СА ПО-ОПАСНИ ЗА СТРАНАТА НИ ОТКОЛКОТО РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. ЗАЩОТО РАЗЛИКАТА В ТЕЗИ ИНТЕРЕСИ САМО В ТОВА ЧЕ ИСКАТЕ ДА НИ ИСЛЯМИЗИРАТЕ. А ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ Е СЪВСЕМ ДРУГО НЕЩО-ВСИЧКИТЕ ГИ ИМАТ И БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ НЯМА НИКЪДЕ И ОТ НИКОЙ-ТОВА Е РЕАЛНОСТ...НО ДА НИ НАТИКАТЕ В ДЖАМИИТЕ- НЯМА ДА Я БЪДЕ
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гади ми се от подобни новини. Да се занимаваме с тея турски агенти. Вместо тия двамата да берат тютюн, са в политиката. Това само показва колко е объркана държавата ни.
12
5
 
48
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 8 години
За една вечер *Соросойдите* се обрязаха и станаха праведни мисюлмани защитници на Местан
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НеоОсманизъм !
10
11
 
18
 
! Отговори
гешев преди 8 години
държавна измяна има 1 на Местан в полза на турция 2 на Доган в полза на русия 3 На Димитър Иванов в полза на газ пром и русия
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много милиционери-професори се нароиха. :D
8
9
 
35
 
! Отговори
С нам Бог преди 8 години
С Русия в сърцето!
7
1
 
2
 
! Отговори
Kostadin преди 8 години
Dobre e bulgarskata publika na izbiratelite da e korektno osvedomena kakva e Maximalnata dopustima cena na podarak za bulgarski politik spored bulgarskata politicheska etika i bulgarskia standart - naprimer arabskoto chislo e ..............100 000 bulgarski leva?! Ili po-malko, poveche?! Kolko tochno?! Ugovoreno, napisano li e predi zaemaneto na konkretna politicheska pozicia?!