Митница "Свиленград" спира, кабинетът я закри

Министрите създадоха звено за информационна сигурност
30 дек 2015 14:00,
40
Митница "Свиленград" спира, кабинетът я закри
Снимка: архив Булфото

Митницата в Свиленград се закрива, реши правителството на последното заседание за годината. Министрите направиха промени в Устройствения правилник на Агенцията, с които затвориха митницата и създадоха ново "Звено за информационна сигурност".

Още по темата

Закриването идва две седмици след като 33-ма митничари в Свиленград бяха арестувани за корупция. Задържаните бяха обвинени, че са вземали подкупи, за да не извършват щателна митническа проверка на преминаващи през пункта леки, товарни автомобили и автобуси.

Кабинетът мотивира затварянето на митницата с превенция на корупционни практики и подобряване на работата. Човешките, финансовите и материалните ресурси щели да се пренасочат към по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Намерението на правителството да закрие най-голямата сухопътна митница в България роди недоволство в Свиленград. Хората се заканиха, че ако това стане факт – ще излязат на улицата.

Общинският съвет в града също единодушно се обяви против закриването и обяви, че ако решението бъде взето, ще се организират протести  и блокади на граничния пункт "Капитан Андреево". След като затварянето бе обявено, общинарите в Свиленград съобщиха, че започват протести на 1 януари.

"Работата на Министерството на финансите и на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства". Така финансовият министър Владислав Горанов коментира след заседанието на кабинета готвените блокади в Свиленград. 

Създаденото днес Звено за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация и  ще осигурява информационната сигурност на Агенцията, решиха още министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Coco преди 8 години
Oste predi 5 godini triabvashe da stane. Reformi s skorost na mravka pesha.:-)
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо чакат толкова много време. Живея в Израел и често пътувам зад граница. Тук ако някой се пробва да даде подкуп на митничат изгаря той, изгаря и митничаря. Има си точни и ясни наредби писани с големи букви При опит за даване на подкуп обикновено задържат и глобяват този който се опита да даде подкуп. Такова нещо излиза в средствата за масова информация със снимки на нарушителите.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те за това са крали, като за последно
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mитничарите са корумпирани, закривай!
20
1
 
6
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Do 33 Куфарчетата ще се насочват правилно....по посока на....
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЕГА ОСТАВА НИЕ НАРОДА ДА ЗАПАЛИМ МИТНИЧАРСКОТО СЕЛО КОЕТО УЖ СЕ КАНЕШЕ ДЪРЖАВАТА ДА ПРАВИ
18
1
 
3
 
! Отговори
данчо преди 8 години
ако разходите са повече от приходите-да се затваря!
17
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Проблема е неадекватно законодателство и с-ми за контрол при борба с корупцията. Ако хванати в корупция, държавата им отнема всичко без много разтакаване и ги тика бързо в затвора за дълго, много бързо ще се реши проблема! Само че до сега не сме чули за осъден митничар!! В България се оказва че са 2 ама много различни проблема, хванати с подкуп и осъдени за това! Много е лесно но само при 1 условие - Наистина държавата да има Сериозно намерение да ликвидира корупцията!
16
1
 
5
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Айде не е болка за умиране , че няколко човека ще спрат да крадат ...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи отде ги знайш теа работи бе...
14
2
 
15
 
! Отговори
Батко ви преди 8 години
Рибата се вмирисва откъм главата нали знаете? Едва ли проблемът е само в корумпираните митничари. Проблемът е най- вече в системата и в тези отгоре. Ако са искали да решат проблемите, досега да са го направили- възможности безброй. Колко правителства се смениха, но никой нищо. Сега уж нещо, но всъщност пак голямо нищо. На когото камионите са вървели, пак ще вървят. Нали не смятате, че някой митничар, било то млад или стар, може да спре "наш" камион за щателна проверка на своя глава!?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важно е навсякъде и за всичко за де мери с един аршин от най-висшия до най-нисшия. Само тогава ще има резултат.
12
1
 
10
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Е, това звено вече ще е подчинено само на София, и от там ще нареждат кои да се проверяват и кои да се пропуснат. Спомняте си тл. разговор между Бойко и шефа на митниците за Мишо бирата. Как така ще има корупция в митницата. Корупцията трябва да е само горе във властта, и то по малко хора да знаят.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и другите граници са корумпирани, направо да ги затворим всички, какво ще кажете. НЕ ми се вярва, че граничари нови не можете да намерите.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз едно нещо не разбирам. Ок, хвана ли са ги сума ти народ в корупция. Това е добре. Бройката е голяма, но позната за всеки, който е пътувал в чужбина. Ама защо просто не назначат нов персонал и не го следят и него. Просто наказания му е майката. Това е изградена инфраструктура с пътища и граница, защо трябва да я затваряме? Все едно след като Източна Европа е корумпирана, дайте да и пускаме една атомна и да се приключва с тези ***. Точно такава е логиката тук.
9
3
 
12
 
! Отговори
**** преди 8 години
Тя тази митница работеше само за митничарите,а не за държавата,там само далавери се въртят,и внос на турски ***,нека закрият и останалите,и който ще влиза в България,плаща определена сума пари и толкова,а товарите да се проверяват от полицията и то вътре в страната,иначе по тези митници да назначат само гранична полиция.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте за какво жалят червените каскети . Сега парите щели да отиват в други джобове , а не в техните . Те и за миг не могат да помислят , че има хора с достойнство , които не искат рушвети.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия закриват болници и училища, та митница ли няма да закрият! Просто ще я преместят на друго място с други хора. Това е.
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега парите от контрабандата отиват директно в джоба на Боко Тиквата-мечтата на мафиота се сбъднаТиквата закрива митницата,за да могат турските камиони да минават през България като разграден двор
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наследниците на БКП-ДС и техните канали са полудели от злоба и мъка . Другари митничари само с крадене не става , а трябва и да се работи съвестно. Това обаче е непознато нещо за червените каскети и техните наследници .